Nie wiem czy to coś pomoże ale.. gdyby można było ustawić znacznie mniejszą saturacje/kontrast.. (by potem zewnętrznym programem dopasować) było by zdecydowanie lepiej..
Takie jest moje skromne zdanie.. po godzinnym bawieniu się tym..
Szukaj
Nie wiem czy to coś pomoże ale.. gdyby można było ustawić znacznie mniejszą saturacje/kontrast.. (by potem zewnętrznym programem dopasować) było by zdecydowanie lepiej..
Takie jest moje skromne zdanie.. po godzinnym bawieniu się tym..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Kolory i nasycenie są kopiowane z oryginalnych ekspozycji.
Nie wiem zaś czy pisząc kontrast, nie masz na myśli ostrości. Zdjęcia są finalnie ostrzone, co może przeszkadzać.
Obrazy przeznaczone do dalszej obróbki, zalecam zapisywać w formacie TIFF. Nie są one wtedy ostrzone.
No właśnie miałam na myśli, że są też za ostre, ale.. jeśli zależy nam na jeszcze lepszych efektach trzeba obrazek skorygować w dalszej obróbce.. No nic, pobawię się tym trochę bo lubię obrazki HDR.
Mimo wszystko świetna robota.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
zadziwiające efekty..
Jestem pod olbrzymim wrażeniem..
gratuluję i dziękuję!!
Szkoda, że jest ograniczenie dłuższego boku na 1600 px, da się to zmienić na oryginalny rozmiar wejściowy?
Zainstalowałem i jestem pod wrażeniem. Super program i mam nadzieję że będzie dalej rozwijany.
A ja mam pytanie...
(Nef prosto z puszki, bez obróbki i czyszczenia paprochów, HDR także nie tykany PS`em [jedynie w nim pomniejszone])
Czy program aby nie przesadza z obróbką ?
Wydaje mi się, że HDR który powstał z czystego (wyciągniętego prosto z puszki) NEF`a jesty chyba zbyt agresywny i podlatuje trochę pod photomatixa...(kolory się tez trochę chyba wyprały...)
Nie wiem jak ma się w oparciu o inną ekspozycję ale zakładam, że algorytm za to odpowiedzialny jest stały przez co niektóre zdjęcia mogą być przesadzone...
No chyba że się mylę..
Ostatnio edytowane przez Angadil ; 25-01-2010 o 15:07
Gdyby program generował taki obraz, to bym powiedział, że przesadza. Tyle, że sprawdziłem i takiego obrazu nie generuje. Jakiej wersji programu użyłeś?
Wrzuciłem zdjęcie z NEF do ostatniej wersji programu, dostępnej na serwerze (0.9.8.6) i wyszło całkiem ładnie. Niestety, nie mogę pokazać jak wyszło, bo padł mi serwer ftp. Możesz jednak samemu to sprawdzić, dodaj tylko parametr -tiff przy wywołaniu programu, aby program dodatkowo nie ostrzył zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez Pebal ; 25-01-2010 o 16:50
PEBAL - właśnie z tej wersji wyszedł mi taki obraz...
Nie wiem jak ten program konfigurować tak więc zrobiłem tylko to co było dla mnie oczywiste - przesunąłem NEF`a na ikonę programu i w efekcie dostałem obraz który jest powyżej.
Jak widac różnica jest spora (sorryz a jakość ale jpeg jest po sporej kompresji)...
Warto więc zaznaczyć, że program lepiej sobie radzi z plikami JPEG niż z NEF`ami
A co do parametru -tiff nie wiem jak to zrobić - w oknie wcisniecie czegokolwiek = wyjście z programu
Zaraz sprawdzę jak wyjdzie TIFF do HDR. Wiemy już że NEF -> HDR wychodzi przesadnie..
EDIT
Z TIFF`a wychodzi podobnie jak z JPEG`a. Tak więc program chyba inaczej interpretuje dane w NEF`ie
Jak coś to mogę wrzucić tego NEF`a na serwer żeby nie wyszło, że ściemniam![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Angadil ; 25-01-2010 o 17:23
Skontaktuj się z nami