Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Lampy Studyjne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    nie no odpuszczac to nie... bo nigdy nie wiesz tak do konca o co ktos pyta i czy jedna odpowiedzia mu nie pomozesz... niestety w tym przypadku konczy sie druga strona watku i nadal nic... w koncu ktos pisze, ktos przypina watki ciekawe i pomocne na gorze zeby nie zaginely... i w zasadzie wystarczyloby zeby 'ktos' zechcial to po prostu przeczytac... a tak to klepiemy te same odpowiedzi po raz ktory?? policzy ktos na ochotnika ??
    Ciekawą rzeczą jest to, że szukając w googlach i tak trafiam po wynikach na to forum wielokrotnie. To jest kopalnia wiedzy, ale trzeba troszkę "pokopać" ... a nie wszyscy chcą zadać sobie troszkę wysiłku i stąd tyle powtarzających się wątków i pytań.
    Trochę mi to przypomina przesłuchanie... "No to zaczniemy od początku..."
    D90 | N35 1.8 G | N70-300 VR | SB-900 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    Starczy to jest uwiąd.
    A lampka, wzbogacona o parasol, softbox 60x90 lub 90x120, blendę w zupełności wystarczy.
    Mając SB-900 nie potrzebujesz we wnęrzu, wyzwalacza radiowego, bo CY posiada fotocelę.

Prorok78 światłomierz jest dla osób wiedzących do czego on służy, nie dla nowicjusza.
    Do wyznaczenia prawidłowej ekspozycji, w 100% wystarczy histogram.

Efekt jaki jest na tym zdjęciu, bez problemu można uzyskać jedną lampą (np. SB-900) z parasolką za 20zł i blendą.
    Jeżeli on cię zadowala, to po co przepłacać?
    Bardzo dziekuję wszystkim za wyjasnienie moich pytań.

co do prowokacji to raczej jest nie prawda, bo jaki miał bym w tym cel?

Moim celem było skompletowanie podstawowych przedmiotów do początków zdjęć portretowych w małym studio.

A że to początki to bardzo proszę wziąść na umiar swoje dziwne komentarze w stylu (prowokacja, brak doświadczenia itp.)

Bo o braku tego doświadczenia już wspomniałem wyżej.

każdy z was zapewne jakoś zaczynał, i tez musiał być na początku takim Laikiem jak ja, więc proszę się nie dziwić że w taki sposób zadałem swoje pytanie na forum, teraz już wiem czego szukam i co chcę kupić.

Na początek:

3 Parasolki: Biała, Srebrna, Złota
    2 statywy 230cm
    no i jakąś tania lampę do statywu, pod fotocele, tylko że z tym mam problem, bo jest ich trochę, a moje fundusze są nie wielkie i dlatego po raz kolejny proszę o poradę???

Znalazłem taki zestaw w którym jest (myslę) dobra na początek lampa http://www.allegro.pl/item867904149_...parasolka.html
    Co mi proponujecie w takim przypadku?
    Ostatnio edytowane przez gregzorba ; 04-01-2010 o 12:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregzorba Zobacz posta
    Na początek:

3 Parasolki: Biała, Srebrna, Złota
    2 statywy 230cm
    no i jakąś tania lampę do statywu, pod fotocele, tylko że z tym mam problem, bo jest ich trochę, a moje fundusze są nie wielkie i dlatego po raz kolejny proszę o poradę???

Znalazłem taki zestaw w którym jest (myslę) dobra na początek lampa http://www.allegro.pl/item867904149_...parasolka.html
    Co mi proponujecie w takim przypadku?
    Bardziej kretyńskiego zestawu, niż ten z allegro, nie widziałem. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego.

Nie wydawaj pieniędzy na żadną lampę studyjną, zanim nie opanujesz tej którą posiadasz.
    Do twoich celów wystarczy własna SB900, jeden statyw, uchwyt do parasola i wymiennie dwa parasole,
    transparentny, biały nietransparentny ewentualnie srebrny oraz blenda.
    Złoty można zastąpić zakładając filtr ocieplający na lampę.

Na forum jest kilka wątków strobistycznych, poświęconych tej tematyce, wystarczy poczytać i wyciągnąć wnioski.
    Jeżeli nie potrafisz ich wyciągnąć, znajdź inne hobby.
    Tu masz świetny przykład, na to że się da przy użyciu skromnych środków i telentu.
    Opanuj podstawy nabierz wprawy, a dopiero potem jak sprzęt zacznie ograniczać twój talent,
    zaczniesz samodzielnie dokonywać właściwych wyborów.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Bardziej kretyńskiego zestawu, niż ten z allegro, nie widziałem. Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego.
    Ale tam jest napisane: profesjonalny zestaw oświetleniowy ...
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ale tam jest napisane: profesjonalny zestaw oświetleniowy ...
    jak przy kazdym sprzecie z allego .. im bardizej chinski i rozlatujacy sie tym wiekszymi literami napisane PROFESSIONAL
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Bardziej kretyńskiego zestawu, niż ten z allegro, nie widziałem.
    Eee, nie ma świecznika, lipa...
    Czekałem na taki wątek, od kiedy wrócił Piotrek

Żeby nie było tylko OT - Woldemorth dobrze pisze. Naucz się posługiwać SB900, do takich zdjęć w komplecie z parasolką i blendą wystarczy. Jak trochę porobisz, zobaczysz CZEGO Ci brakuje i wtedy TO własnie dokupisz.

Domyślnie

Podzielam zdanie przedmówców.
    Woldemorth przytoczył moje przykładowe zdjęcia (za co dziękuję) oświetlane jedynie SB-600 + transparentna parasolka.
    Przez kilka miesięcy ten zestaw mnie satysfakcjonował bo można go wykorzystać na różne sposoby.
    Gdy do tego dostawimy blendę, białą, srebrną lub np. czarną (w zależności od potrzeb) uzyskujemy zwielokrotnioną liczbę kombinacji.
    Radzę więc jak koledzy, opanować warsztat tym co się posiada, niegdyś dałbym się pociąć za SB-900
    Dopiero po tych kilku miesiącach odczuwam pewne braki. Zachciało mi się porządnych modyfikatorów światła, większej mocy itp. Wszelkie allegrowe lampki światła stałego odpuścił bym od razu mimo napisów PRO, milion Wat itp.
    SB-900 przeciga takie rozwiązania o lata świetlne
    Ostatnio edytowane przez Andrzej Olender ; 04-01-2010 o 20:19
    olender.me
    C5DmkII, C28/1.8, C85/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Czekałem na taki wątek, od kiedy wrócił Piotrek
    nie wystarczy ci ze polowa forum mnie nienawidzi a duza czesc drugiej polowy zastanawia sie jak dokopac?
    Żeby nie było tylko OT - Woldemorth dobrze pisze. Naucz się posługiwać SB900, do takich zdjęć w komplecie z parasolką i blendą wystarczy. Jak trochę porobisz, zobaczysz CZEGO Ci brakuje i wtedy TO własnie dokupisz.
    przede wszystkim trzeba chciec. i probowac, wyciagac wnioski i znow probowac. ale po co? lepiej przeciez zazadac gotowego przepisu
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    nie wystarczy ci ze polowa forum mnie nienawidzi a duza czesc drugiej polowy zastanawia sie jak dokopac?

przede wszystkim trzeba chciec. i probowac, wyciagac wnioski i znow probowac. ale po co? lepiej przeciez zazadac gotowego przepisu
    Ok, wielkie dzieki za krytykę i wogule resztę sugestii.

w takim razie kupuje tylko statyw, parasolki i blendę.

No i zaczynam z ta kategoria zdjęć.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów