Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    półwysep

Domyślnie Wysoki statyw !!!

Witam. Szukam wysokiego statywu, mam 186cm wzrostu. Cena do 700zl, chodzi mi o statyw z glowica.czy za tą cenę dostane coś porządnego? Najlepiej gdyby dżwigał 4-5kg. Jaka jest lepsza głowica kulkowa czy olejowa?

Domyślnie

Jak dobry to moim zdaniem Manfrotto 055XPROB.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 124miko Zobacz posta
    Jak dobry to moim zdaniem Manfrotto 055XPROB.
    Jeśli chodzi o statyw to jak powyżej spokojnie dla Ciebie wystarczy ja mam 200cm. Natomiast głowica to już zależy do jakiej fotografii (...)
    Ja mam głowicę Manfrotto 486RC2 i jestem więcej niż zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez novara ; 04-01-2010 o 01:26
    D300s/S10-20/Manfrotto 055XPROB+486RC2/Marumi/Lowepro

Oszczędny w słowach
    Miasto
    półwysep

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez novara Zobacz posta
    Natomiast głowica to już zależy do jakiej fotografii (...)
    .
    Najcześciej fotorafuje krajiobrazy, zdarzają mi się zdjęcia portretowe, ale to w plenerze i je pstrykam z ręki.Dziśiaj jak będę miał chwile czasu obczaje ten statywik oraz głowicę.

Domyślnie

Witam,

jak już go będziesz miał w łapkach, wysuń kolumnę na maksimum i zobacz, czy się kiwa. Ja w swoim 055 wolę wysunąc nogi na maksimum i potem doregulowywać kolumną, uważam ją za najmniej stabilny element tego statywu.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    półwysep

Domyślnie

Wcześniej miałem kilka pseudo-statywow, ale zauwazylem to. A mocno w 055 kolibie się kolumna?Lubie robic zdjecia z dlugimi czasami. Nie chcialbym ,aby minmalny podmuch wiaterku popsuł mi zdjęcie. A co do głowicy, ten mechanizm kulkowy duży ma opór?czy przez pokrętło jest regulowany?

Domyślnie

W każdym statywie, nie tylko 055, centralna kolumna wyciągnięta na całość to potencjalne źródło niestabilności. Ja w moim od razu ją skróciłem, odkręcając 1/3 (nie wiem czy kolumny obecnie znajdujące się w 055 mają tą możliwość), a najlepiej mieć statyw bez kolumny (jak Gitzo Systematic lub współczesny Montaineer). I bez wyciągniętej kolumny 055 powinien starczyć, przynajmniej ja nie miałem takich kłopotów, a jestem podobnego wzrostu.
    W głowicy Man486 nie ma możliwości regulacji oporu kulki. Pokrętło regulacji oporu pojawiło się dopiero w najnowszych głowicach Manfrotto z tańszej serii (w hydrostatycznych już jest od dawna, ale to koszt od 800 zł w górę), np. 498 RC2: http://www.speedgraphic.co.uk/prod.a...200PL+Plate%29.

Oszczędny w słowach Awatar grzesiok
    Miasto
    Kłodzko/Wrocław

Domyślnie

ja bym polecił Benro A-297 n6 nogi są naprawdę bardzo solidne a resztę kaski wydał na jakąś glowicę

Oszczędny w słowach
    Miasto
    półwysep

Domyślnie

faktycznie ciekawa oferta. narazie jeszcze nie kupilem go. czekam na pozwolenie na lowienie. a potem statyw

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów