ok - po pierwsze - pozycja nr 1 to klasyka 'chinszczyzny'- duzo ludzi stad tego uzywa i sobie chwali (wlacznie ze mna choc ja mam ciut wiecej niz 200Ws)... ale ogolnie lampa na poczatek ok..
po drugie - pozycja 2 moim zdaniem do jednej lampy niepotrzebna.. (lampa ma juz wbudowana fotocele) - apropos - poczytales co to takiego fotocela??
po trzecie i najwazniejsze - zdjecie ktore pokazales jest oswietlone na moje oko 3 roznymi zrodlami (wliczajac w to tlo) tak wiec z jedna lampa nie da rady...- ale nauke trzeba zaczac od prostych zadan z jednym zrodlem... opanujesz podstawy z jedna lampa, dokladaj kolejne... inaczej sie pogubisz...
mojarada... teoria... czytanie... wiedza... a dopiero pozniej praktyka... jak myslisz powaznie o studiu to pomysl tez o swiatlomiarce z pomiarem blyski i proporcji blysk/zastane... bez tego bedzie kiepsko bo swietlomierz w aparacie nie mierzy blysku wiec do niczego sie nie przyda... no i w studiu praca wylacznie w trubie M ale to chyba oczywiste... generalnie ekspozycje regulujesz moca lampy, i ustawieniem iso, przeslony uzywasz do zmian glebi ostrosci, a czas ustawiasz ponizej 1/250 (czas synchro) ale na tyle krotki zeby nie poruszyc... tak na oko 1/100 powinna byc ok na poczatek...
aha - jako softbox polecam doza okte (tylko ze tu 200 Ws moze byc ciut malo)...
btw - jak rozumiem zdjecie nie jest Twoje - wiec mam nadzieje ze masz zgode autora/modelki na publikacje ??- tak tylko pytam....
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami