Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Manualny Jupiter135/3,5 .

Dostałem ostatnio od kumpla z pracy manualnego , na m42 Jupitera-37AM Mc 135/3.5 . Myślę o zastosowaniu tego obiektywu do pleneru ślubnego (tam gdzie to robię nie powinno być problemu z odległościami) . Jestem w trakcie testów na analogu . Z tego co widać w celowniku , wygląda obiecująco . Ciekaw jestem czy ktoś na tym pracuje i z jakim powodzeniem ?

Domyślnie

Od kilku dni odkryłem ten obiektyw w starej szafie. Kupiłem przejściówkę w Raysfoto i teraz próbuję. Zdjęcia jakościowo bardzo obiecujące. Porównywalne z moim 18-200. Nie winietuje. Wbreb pozorom ustawienie światła i ostrości nie jest takie skomplikowane (1-2 sek). Daje zbliżenie ok 220mm, no ale to oczywiste. Bokeh super. Jak na taki mały rozmiar to zaiste potencjał jak po viagrze.
    D300; 18-200vr; 50/1.8; 10-20 sigma; 85/1.8; 24-70;sb800; sb600, frotka 055pro, amatorskie/dyskretne studio fotograficzne ...i trochę pierdołów

Domyślnie

Do tego obiektywu zamiast przejściówki trza było kupić ostatni pierścień z mocowaniem bagnetowym.
    I tym sprytnym sposobem mielibyście nieskończoność.
    Pierścień taki pasuje właśnie do tego jupitera, taira 300mm, jakiegoś pelanga (czy jak to się pisze)
    i do czegoś jeszcze (do czego nie pamiętam).
    Co do samego szkiełka to jest bardzo fajne i to od pełnej dziury.
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Właśnie o takim pierścieniu z soczewką mówię. Sam pierścień bez soczewki nie da nieskończoności.
    D300; 18-200vr; 50/1.8; 10-20 sigma; 85/1.8; 24-70;sb800; sb600, frotka 055pro, amatorskie/dyskretne studio fotograficzne ...i trochę pierdołów

Domyślnie

to nie jest pierscien z soczewka, tylko ostatnia czesc obiektywu z mocowaniem do body. Normalnie jest tam gwint m42, natomiast mozna kupic cos takeigo, ale z bagnetem nikona. Wykrecasz ten z gwintem wkrecasz z bagnetem nikona i masz jupitera ostrzacego na oo, wiem, bo sam tak mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    to nie jest pierscien z soczewka, tylko ostatnia czesc obiektywu z mocowaniem do body. Normalnie jest tam gwint m42, natomiast mozna kupic cos takeigo, ale z bagnetem nikona. Wykrecasz ten z gwintem wkrecasz z bagnetem nikona i masz jupitera ostrzacego na oo, wiem, bo sam tak mam
    Dokładnie o to mi chodziło i wydawało mi się że jasno to opisałem.
    Przetestowałem z jupiterem oraz z tairem 300 - oba ostrzą na oo

Domyślnie

Rozumiem.Wiecie gdzie taki pierścień można kupić?

Domyślnie

No jak to gdzie - alledrogo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikoforumowicz Zobacz posta
    Od kilku dni odkryłem ten obiektyw w starej szafie. Kupiłem przejściówkę w Raysfoto i teraz próbuję. Zdjęcia jakościowo bardzo obiecujące. Porównywalne z moim 18-200. Nie winietuje.
    Ech ... rece mi opadly ... jak to szklo ma winietowac?

No i jaka rekomendacja, ze prownywalny z 18-200 ... to raczej jak oberwanie w pysk a nie zaleta.

Nie wiem dlaczego na sile szukacie szkiel M42 i probujecie podpiac je do Nikona ... z M42 to inny system np. Pentax czy Canon, ale to taka proteza. Albo wzieliscie "slub" z systemem i szukacie szkiel z tego systemu, albo jezdzidzie Mercedesem na kwadratowych, drewnianych kolach ... ale Mercedesem.

pebees
    Gość

Domyślnie

gALL dobrze gada. Jestem podobnego zdania (choć amator i w ogóle bez doświadczenia, i w ogóle, w ogóle.. ) Jak kiedyś coś takiego stwierdziłem, to mnie wyśmiano. A jednak nie jestem odosobniony w swoim podejściu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów