Szukaj
2 guziczki i kółeczko...czyli prawie jak D50![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
No i bądź mądry człowieku! Przyznam się, że korci mnie 44AF-4i lub 44MZ-2, bo Sigmę EF-500 DHG, odstawiłem na awaryjny tor, ale nadal nie dokonałem wyboru, w SB-600 ciekawym jest natomiast to, czego zapewne Metz nie ma a mianowicie przekazywanie do body info o temperaturze błysku, ale z drugiej strony opinie tych, którzy mają Metze niby też się liczą, a to same pozytywy, w mordeczkę jeżycka! I cena SB ostatnio jakby jeszcze ciut ciut zdrożały, i raczej nie jest łatwo kupić je poniżej 900-950 zł zaś 44 metza to wydatek około 600 zł I problem pozostaje, A ŚWIĘTA SIĘ ZBLIŻAJĄ!!!!
pozdrawiam Krzysiaczek
No na zdrowy rozsądek, to w lampie zaszyta jest temperatura światła w zależności od siły błysku i lampa przesyła to do body, a ono albo po prostu przyjmuje to jako temperature światła, albo jakoś uwzględnia przy wyliczaniu tejże. W praktyce przy jpgu może to dać jakieś nieznaczne różnice w stosunku do WB flash, a w NEFie żadnych, bo wiadomo...
A poza tym w nowym Metzu jest przecież możliwosć upgrade'u firmware'u, więc może się okazać, że kolejna wersja już to potrafi...
no własnie - czy zmiana mocy daje zmiane temperatury barwowej? nie wynosi ona stale tyle samo?
co do wyliczania że światło zastane jest pomieszane z tym błyskowym - to ja też dziękuję, wolę samemu wybrać sobie prawidłowe, niż gdyby miało mi to proponować body. Poza tym to chyba by mogło działać tylko w trybie auto WB, bo w innych powinno dawać to WB co nastawione na sztywno.
To co z tą logiką?
Nie chodzi mi na rozum jak by mogło to wyglądać, tylko jak to jest naprawdę. Jest parę opcji, żadna nie jest specjalnie użyteczna, przynamniej dla mnie gdyż nie pracuję na autoWB.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nie zmienia się temperatura barwowa. Palnik świeci zawsze taką samą "kolorystyką" światła bo gaz zawarty w bańce palnika pozostaje taki sam. Niezaleznie od mocy błysku.
ale w testach lamp piszą o zmianie temperatury barwowej, w zależności czy to od mocy błysku czy to od zooma... i co?
To może mi rozwiążecie moją zagwozdkę.
Mam to co w stopce, nie ma i-TTLa więc walę na full manual. Jak cykam na wprost WB na błysk i jest OK. Jak odchylam palnik, to muszę przestawić na słoneczko i jeszcze czasem korygować +/-, bo na błyskawicy wychodzi tragicznie (niebiesko). Dziwi mnie to o tyle, że sufit mam biały.
Nie strzelam w NEFie, bo mój komp ma za mało koni mechanicznych na NEFy.
Dużo sprzętu, mało czasu
Skontaktuj się z nami