Close

Strona 7 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 351

Wątek: Metz 58 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Unhappy

Wiesz ALF, lecz jednak prawdą jest że czasami różne błyskotki różnie działają pomimo że w TTL-u, nawet na tym forum były zdjęcia z SB600 i Tumaxa /z tego co pamietam/ i jednak coś nie grało! Ostatnio zresztą przedstawiciel Sigmy zaproponował że może mi wypożyczyć lampę Sigma EF-500 DG Super abym porobił fotki by sprawdzić że wszystko jest OK, cena jednak jest ciekawa, bo w zasadzie bliżej Sigmie do SB 800 niż 600, i może skożystam, jeżeli kupię to nie zapłacę 39zł za trzy dni testów, jeżeli nie to zapłacę mu 39 zł. No i co teraz? Uznać że jednak 300 zł to nie pieniądz i kupić Metza czy SB 800 czy też dać sobie spokoj i nabyć SB 600 /949 zł/ kto ten problem rozwiąże? zwłaszcza że Święta się zbliżają?

Domyślnie

Jeżeli wybierac bardzo zaawansowana lampę to tylko SB, albo Metza.
    Analogiczne do lamp Nikona lampy Metza np 54Mz4i i 58AF-1N lub 44Mz2 w niczym nie ustepują odpowiednikom Nikona - SB 800 i SB600. Ja mam tylko zastrzeżenia do ich polskiego serwisu.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Cool

ale tak troszkę bliżej to co masz? Jak daje sobie radę gdy palnik ustawiony w sufit? jeden czy dwa palniki?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

cykam metzami już dość długo, na różnistych ustawieniach...wykorzystuję zarówno TTL jak i M czy automatykę lampy, a nawet zaawansowane tryby nikonowskie i slave...odbijam gdzie się da, walę na wprost bez i z dyfuzorem...i przymierzam się do zakupu 4, kolejnego metza
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Question

Alf potrafisz dać człekowi do myślenia, bo z mojego punktu widzenia to wygląda tak: nie koniecznie lubię wydawać kasę na coś drogiego, gdy wiem że jest tańszy zamiennik, ale 44 słyszałem też ma problemy gdy palnik ustawić na sufit, ale znowu 54 czy 58 są w cenie SB800 tyle że być może silniejsze troszkę, wywaliłem kupę kasy na D80 i nie bardzo chcę wywalać kasę na coś co użyję dwa razy w roku, bo nie wiem czy w trakcie wycieczki założę lampę na aparat w dzień, ale mieć dobrą sprawną lampę kusi... te 200 - 300 zł nie robi aż takiego problemu lecz muszę być przekonany że z sensem wydaję /ciężko/ zarobione pieniądze... Ot i problem pozostaje......

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa /prawie/

Question

acha i chodzi o to że pragnę ustawić tryb np. auto i to ma zadziałać, manuala nie używam bo to wyższa szkoła jazdy, liczy się tylko auto 1 lub 2 lub 3 jaki by nie był...

Domyślnie

[QUOTE=wielebny0;164740]nie bardzo chcę wywalać kasę na coś co użyję dwa razy w roku[QUOTE]

w takim razie kup jakąś tanią, dobrą lampę używaną i popróbuj, czy się Tobie takowe zabawy ze światłem spodobają i czy zrobisz z niej należyty użytek. Nie widzę sensu aby wywalać na - skądinąd doskonałe sabinki - ponad 1300zł z możliwością użycia jej kilkukrotnie w ciągu roku... Ja mam np Cullmana DC42 i zarówno mocą, jakością wykonania i nastawami manualnymi po jednym dniu zabaw w zupełności mi wystarczy. Światło odbite to światło odbite i takie samo będzie z lampy za 1400 i 200zl - przynajmniej ja nie zauważyłem różnicy w porównaniu z SB. A na Allegro dostaniesz takie lampy za ok 200-300zl. to oczywiście moje odczucia ale jak tu ktoś kiedyś napisał "bogatemu nikt nie zabroni" Oczywiście nie będzie upragnionego przez Ciebie trybu auto w ttl i innych ale zapewniam że ze światlem odbitym poradzisz sobie bez problemu.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 24-11-2006 o 11:25

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja nie byłbym taki pewien...światło odbite jest równie trudne w opanowaniu jak ustawienia manualne...a co do metzów, to słyną one z wręcz idealnej automatyki lampy, a jak jeszcze dojdzie do tego niezły pomiar nikona, to juz w ogóle jest cacy...
    zabawa błyskogratem jest przednia i jak popróbujesz, to później nawet nie będziesz chciał czegoś innego
    właściwie jest obojętne co kupisz SB800, 58AF1 czy 54MZ4i...to są lampy porównywalne i z każdą da się robić dobre zdjęcia...kwestia odrobiny trenigu i wprawy...no i upodobań
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    cykam metzami już dość długo, na różnistych ustawieniach...wykorzystuję zarówno TTL jak i M czy automatykę lampy, a nawet zaawansowane tryby nikonowskie i slave...odbijam gdzie się da, walę na wprost bez i z dyfuzorem...i przymierzam się do zakupu 4, kolejnego metza
    Jest jedno małe ale. Ale tu to "umisz" robić! Gdybyś dysponował sabinami, czy ruskimi FILami też byś sprawę opanował.
    Świeży nie doświadczony user, będzie zawsze miał problemy, niezależnie od sprzętu jakim dysponuje. A całe "cuda na kiju" drzemiące w sprzęcie, nie raz jeszcze bardziej mu utrudnią sprawę niż pomogą.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

masz rację, ale metz ma znacznie czytelniejsze menu i łatwiej je opanować niż sabinki...a późnie jto już nawet metodą prób i błędów

Strona 7 z 36 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów