Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: D&B

Domyślnie D&B

Znalazłem taki o to tutorial
    http://nienna1990.deviantart.com/art...rt-1-101369803
    http://nienna1990.deviantart.com/art...rt-2-101370039
    Technika pracochłonna i jak dla mnie na razie trochę trudna. Na razie wychodzi mi to kulawo ale polecam po efekty są po tym bardzo ciekawe.
    Mało czasu, mało talentu i trochę sprzętu.
    Czasami coś tu wpada

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Ta technika jest rewelacyjna gdzieś wcześniej już widziałem jej opis w formie filmowego tutoriala i póki co stosuje do wszystkiego od krajobrazu po portret.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krasnystuff

Domyślnie

nie wiem czego brakuje prostszej wersji http://www.photoshopessentials.com/p...ng/dodge-burn/
    ale efekt jest podobny,
    znawców tematu proszę o porównanie i wskazanie zalet lub wad tego sposobu
    D80 N 35 1.8G T 17-50 2.8 N 70-300 VR SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoLaRoS Zobacz posta
    Technika pracochłonna [...]
    Matko kochana... jak dla mnie to jakiś horror, jebacka na pół dnia. Nie powiem... bo efekt świetny (a tutorial pouczający), ale jak dla mnie workflow nie do zaakceptowania ze względu na niewyobrażaną czasochłonność. Stempel + Healing Brush + kilka prostych sztuczek i można w spoooro krótszym czasie dojść do podobnych efektów.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Stempel + Healing Brush + kilka prostych sztuczek i można w spoooro krótszym czasie dojść do podobnych efektów.
    To pokaż tych kilka prostych sztuczek
    Mało czasu, mało talentu i trochę sprzętu.
    Czasami coś tu wpada

Domyślnie

To też zależy od zdjęcia, ale np. można baźgrać miękkim pędzlem w kolorze skóry na nowej warstwie (zmniejszając odpowiednio krycie), można dodać troszkę szumu symulującego fakturę skóry. I standardzik — rozmycie powierzchniowe z odpowiednią maską i kryciem.

Ale i tak, wyżej wspomniane przeze mnie narzędzia odwalają największą robotę czyli usuwanie niedoskonałości cery — trójca: stempel, healing brush i patch tool.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Byłby ktoś skłonny i chętny do przełożenia tutków podanych przez PoLaRosa na nasz język? plosę. Jeśli nie to będę musiał z tym żyć dalej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoLaRoS Zobacz posta
    Technika pracochłonna i jak dla mnie na razie trochę trudna. Na razie wychodzi mi to kulawo ale polecam po efekty są po tym bardzo ciekawe.
    A tablet masz? Stosuje te technike juz od dluzszego czasu, ale ludziom bez tabletu -- zdecydowanie odradzam. Myszka, to... mozna sie pociac.

Swider, nie demonizuj, nie jest to znowu az tak pracochlonne. To nie jest technika do obrabiania 30 zdjec modelkowych dziennie (chociaz na upartego tez by sie dalo). To jest do cycania naprawde swietnych jakosciowo fot z minimalnymi skazami wylazacymi na cudnej ogolnie cerze lub spod dobrze zrobionego makijazu, i ktore maja isc na duze powiekszenia, gdzie techniki ktore opisales, po prostu sa rozpoznawalne na odleglosc.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No z tą cudną skórą u zawodowych modelek, nawet najlepiej na świecie wymalowanych, to nie szalejmy – idealne to one będą po Szopowaniu
    Technika o tyle dobra, że nie daje płaskiej glacy, tak popularnej w kolorowych magazynach. Nie idealna (da się*wypatrzyć lekkie przebarwienia w tym przykładzie np. tam gdzie były zmarszczki pod oczami), bo takiej nie ma, są inne sprawdzające się czasem lepiej, generalnie zawsze trzeba kombinować i łączyć różne metody, w zależności od czasu, jakości zdjęć, potrzeb.

Acz ten tutek uświadamia jeden fakt (przynajmniej tym, którzy wcześniej sobie nie zdawali z tego sprawy) – dobre zrobienie w Szopie takiego zdjęcia w rozmiarze choćby gazetowym, nie mówiąc o większych, to dla sprawnego zawodnika ładne kilka godzin roboty. Tu nie ma "szybko i łatwo", nie ma magicznych metod, jeśli ma być zrobione dobrze, to jest żmudna dłubanina. Inną kwestią jest to, że do netu w większości przypadków to nie ma sensu, bo poza mocno skadrowanymi twarzami i tak tego aż tak nie będzie widać, więc można sobie pozwolić na prostsze rozwiązania.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 29-06-2010 o 21:24 Powód: ort. "rzmudna" --> żmudna, "prostrze" --> prostsze

Domyślnie

Trupa sprzed roku odkopujecie...

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Swider, nie demonizuj, nie jest to znowu az tak pracochlonne. To nie jest technika do obrabiania 30 zdjec modelkowych dziennie (chociaz na upartego tez by sie dalo). To jest do cycania naprawde swietnych jakosciowo fot z minimalnymi skazami wylazacymi na cudnej ogolnie cerze lub spod dobrze zrobionego makijazu, i ktore maja isc na duze powiekszenia, gdzie techniki ktore opisales, po prostu sa rozpoznawalne na odleglosc.
    Nie no zgadza się... Jeśli ktoś bawi się w wypasione druki na większych formatach i do poprawienia ma buźkę modelki z fachowo zrobionym makijażem -- można się bawić. Ja pisząc posta patrzyłem przez pryzmat naszego forum, gdzie ludzie najczęściej fotografują (poza garstką forumowiczów żyjących z tego typu fotografii) swoje dziewczyny, znajome czy "modelki amatorki", a zdjęcia publikują w sieci... Wtedy, wspomniane przeze mnie narzędzia i metody starczą w zupełności.
    Najzieleńszy z zielonych

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów