Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: D-70s fotocela

Domyślnie Odp: D-70s fotocela

To ja tu czegoś nie rozumiem, w czym problem? Zapinam SB 800 i wyzwalam lampy radiowo bez jakichs opcjonalnych bajerków o jakich piszecie. Sam pomalutku dorabiam sie cacka w postaci SB 800 ale narazie strzelam tym co mam czyli MZ 340 AF.
    Ostatnio edytowane przez Rafal28 ; 03-05-2008 o 00:48
    NIKON D-70s, grip, Sigma 70-300, Sigma 24-70, Nikkor 28-80, SLIK PRO 700DX, COKIN, Extreme III i kilka filterkow

Domyślnie Odp: D-70s fotocela

coś mi się wydaje, że Rafał sądzi, że CLS opiera się na radiu. A on się opiera na błysku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

jacek-d60
    Gość

Domyślnie proszę o poradę

Jestem początkującym fotografem,interesują mnie bardzo zdjęcia sportowe tzn.szczególnie z siatkówki,koszykówki i piłki ręcznej,ale mam problem wszystkie zdjęcia są strasznie rozmazane w ruchu,nie wiem jak ustawić mojego Nikona D60 z obiektywem Nikkorka 18-105mm VR żeby te zdjęcia nadawały się wogóle do czegoś,próbowałem różnych ustawień na trybie ręcznym,ale to nie takie proste jak myslałem. Wiem że na halach sportowych jest kiepskie światło,może bolączka tkwi w obiektywie,jesli możecie to pomózcie wybrać lepszy obiektyw bądz ustawienia do tego typu zdjęć,nie wiedziałem że zamrożenie ruchu jest aż takie trudne!

Będe wdzięczny za każdą poradę i sugestię.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

A zrobić pomiar błysku wcześniej i zablokować? Powinno pomóc.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-d60 Zobacz posta
    Jestem początkującym fotografem,interesują mnie bardzo zdjęcia sportowe tzn.szczególnie z siatkówki,koszykówki i piłki ręcznej,ale mam problem wszystkie zdjęcia są strasznie rozmazane w ruchu,nie wiem jak ustawić mojego Nikona D60 z obiektywem Nikkorka 18-105mm VR żeby te zdjęcia nadawały się wogóle do czegoś,próbowałem różnych ustawień na trybie ręcznym,ale to nie takie proste jak myslałem. Wiem że na halach sportowych jest kiepskie światło,może bolączka tkwi w obiektywie,jesli możecie to pomózcie wybrać lepszy obiektyw bądz ustawienia do tego typu zdjęć,nie wiedziałem że zamrożenie ruchu jest aż takie trudne!

Będe wdzięczny za każdą poradę i sugestię.
    Pozdrawiam!
    sprzęt do sportu masz fatalny. Gdybyś miał jasny obiektyw 2.8, zastosował ISO rzędu 3200 !!! to byś mógł zapewne zejść z czasami do 1/500 - 1/1000 s, co by ci zamroziło ruch (pod warunkiem, że hala ma naprawdę dobre oświetlenie).
    Niestety D60 to szumiąca matryca CCD, wysokie ISO to tam porażka, obiektyw masz ciemny. Do tego by zrobić takie zdjęcia o jakich piszesz brak ci paru EV.
    Teoretycznie możesz błyskać (silna lampą, nie wbudowaną), ale się nie powinno tego robić by nie przeszkadzać sportowcom.
    Body D90, jaśniejszy obiektyw zdecydowanie poprawią sytuację. Więcej fps tez wskazane.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-12-2009 o 13:18
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    sprzęt do sportu masz fatalny. Gdybyś miał ....
    Body D90, jaśniejszy obiektyw zdecydowanie poprawią sytuację
    Gdyby pytający przeczytał cokolwiek na temat sportu, też by poprawiło sytuację
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

jacek-d60
    Gość

Domyślnie

Dziękuje bardzo koledzy za odpowiedzi,na pewno wnioski zostaną wyjęte już przy najbliższej okazji. Zgodze się z "Jacek_Z" że mam sprzęt fatalny do zdjęć sportowych,ale gdy kupowałem aparat ,nie wiedziałem że będę ciachał fotki jako dziennikarz sportowy,na pewno przy kupnie sugerowałem się ceną i obiektyw NIkkora 18-105mm VR doradził mi znajomy,pewnie poradził coś uniwersalnego.
    Jeśli możecie mi jeszcze pomóc to poradzcie jaki obiektyw do mojego D60 byłby najlepszy do zdjęć sportowych,z tego co wiem to musiałby mieć dużą jasnośc,nasze hale sportowe sa raczej kiepsko oświetlone.
    Druga sprawa to zamierzam jeszcze kupić lampe błyskową,myślałem o lampie SB-900 cenowo chyba nie najgorzej bo idzie ją już kupić za około 1200zł,natomiast boję się wyboru jeżeli będe musiał wybrać pomiędzy lampą błyskową a obiektywem który mi zapewnie doradzicie,budżet jak na swoje możliwości to pewnie obiektyw do 2000 tysiecy i jeszcze pewnie na raty! Ale co zrobić,mysle że z czasem się dorobie lepszego sprzętu i będe mógł się przed wami pochwalić fajnymi fotkami ze sportu.
    A co do komentarza pana "JacekCz" to powiem krótko każdy który teraz jest profesjonalistą najpierw był amatorem,więc i ja też od tego teraz wychodze a najważniejsze chyba w życiu to "pytać".
    Pozdrawiam wszystkich pasjonatów fotografii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek-d60 Zobacz posta
    Jeśli możecie mi jeszcze pomóc to poradzcie jaki obiektyw do mojego D60 byłby najlepszy do zdjęć sportowych,z tego co wiem to musiałby mieć dużą jasnośc,nasze hale sportowe sa raczej kiepsko oświetlone.
    Hmmm, z tego co koledzy pisali wynika, że body też do wymiany. Zagadnienia trzy: ISO, wizjer i dostęp do szerszego asortymentu szkieł 'w śrubokręcie'. (zaznaczam: nie wiem jak ze sportem - ale wydaje się cienko z profesjonalizacją na D60)
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-12-2009 o 18:05 Powód: pis ("chmmm")
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów