Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Monitor do 4k

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesiu83 Zobacz posta
    To ja bym się chciał dowiedziec dlaczego ? Mieszkam w Anglii i mam do wyboru te trzy sklepy internetowe...) chciałbym się dowiedziec dlaczego tam nie kupowac i czy pozostałe dwa sklepy są w porządku ?
    Poszło po prostu o problemy reklamacyjne i znacznie gorsze warunki gwarancji niż w Polsce. Dotyczy to ogólnie dystrybutora w UK, nie tylko CC.

Cytat z gwarancji:
    "The warranty period of the backlight is warranted only if the monitors are used within the recommended brightness of up to and including 80 cd/m2 for the CG222W, 100 cd/m2 for the CG221 / CG211, and 120 cd/m2 for the CG301W / CG243W / CG242W / CG241W / CG232W with the color temperature between 5,000 K-6,500 K and limited to three (3) years from the date of purchase subject to the usage time being less than or equal to 10,000 hours."

Po naszemu: Wymienione monitory serii CG nie mają wcale 5-letniej gwarancji tylko 3-letnią lub 10 tys godzin zależnie co pierwsze upłynie. W polskiej gwarancji takich wykluczeń nie ma.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Ale ja wlasnie o czyms takim pisalem. Jesli ktos se na to zgadza w zamian za nizsza cene to chyba ok. Tylko kwestia tego zeby o tym wiedzial i tu jest chyba pies pogrzebany. Ja na przyklad wiedzialem, ze mam inna gwarancje niz monitory z polskiej dystrybucji, ale jak wspomnialem cena roznila sie znacznie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Po naszemu: Wymienione monitory serii CG nie mają wcale 5-letniej gwarancji tylko 3-letnią lub 10 tys godzin zależnie co pierwsze upłynie. W polskiej gwarancji takich wykluczeń nie ma.
    W sumie to troche dziwne, bo przeciez gwarancji udziela producent a nie dystrybutor.
    EIZO przeciez na swojej stronie pisze o 5-cio letniej gwarancji.
    http://www.eizo.com/global/support/warranty/index.html

czyli każdy monitor kupiony w oficjalnej sieci dystrybucyjnej, niezależnie od kraju, powinien mieć 5 lat gwarancji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszk Zobacz posta
    EIZO przeciez na swojej stronie pisze o 5-cio letniej gwarancji.
    http://www.eizo.com/global/support/warranty/index.html

czyli każdy monitor kupiony w oficjalnej sieci dystrybucyjnej, niezależnie od kraju, powinien mieć 5 lat gwarancji.
    Tak? Proszę to przeczytać jeszcze raz.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Czego nie doczytalem?
    5 lat na monitor i 3 lata na matryce i gwarancja ważna w krajach w ktorych jest autoryzowany dystrybutor eizo

Domyślnie

Czego nie doczytalem?
    5 lat na monitor i 3 lata na matryce i gwarancja ważna w krajach w ktorych jest autoryzowany dystrybutor eizo
    Tego że reklamuje się 5 letnią gwarancję w UK i DE pomimo że faktycznie jest krótsza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tego że reklamuje się 5 letnią gwarancję w UK i DE pomimo że faktycznie jest krótsza.

Nie patrzyłem jak jest UK ale w DE gwarancja jest 5-cio letnia
    http://www.eizo.de/support/garantie.html

Właśnie spojrzałem:
    http://eizo.co.uk/pdf/5_year_warranty.pdf
    w UK też jest 5 lat, więc pewnie jednak na oficjalnej stronie EiZO piszą prawdę
    Ostatnio edytowane przez lukaszk ; 19-12-2009 o 22:22

Domyślnie

ale w DE gwarancja jest 5-cio letnia (...) w UK też jest 5 lat
    Różnica jest w tym, że Pan czyta co piszą, a ja kilkukrotnie w ostatnich miesiącach miałem okazję sprawdzić jak jest naprawdę. Dysponuję nawet kontaktami do klientów, którzy również wzięli takie zapisy za dobrą monetę. Obecnie są, delikatnie mówiąc, zawiedzeni.

Domyślnie

Czyli dystrybutorzy w DE i UK piszą nieprawdę i wprowadzają klienta w błąd?
    Nie sądze.
    Zresztą sam byłem ciekawy jak to jest z respektowaniem gwarancji EIZO wystawionej w innych krajach, więc napisałem email do alstora i dostałem odpowiedź, że honorują gwarancję wystawioną w innych krajach i nie ma problemu z naprawą gwarancyjną.
    Czas naprawy może być tylko dłuższy niż w przypadku monitora z polskiej dytrybucji i trzeba dostarczyć go do alstora na własny koszt.

A jeśli Pana klienci są zawiedzeni obsługą gwarancyjna to proponuję, żeby napisali list z prośba o wyjaśnienia bezpośrednio do centrali EIZO, ponieważ to producent daje gwarancję a nie pośrednik, czy dystrybutor.
    Jeśli jest tak jak Pan pisze i klienci mają problem z wyegzekwowaniem praw wynikających z gwarancji to jest bardzo duże uchybienie i kładzie się cieniem na jakość obsługi klienta ktoregoś z dystrybutorów.
    Ostatnio edytowane przez lukaszk ; 19-12-2009 o 23:19

Domyślnie

Czyli dystrybutorzy w DE i UK piszą nieprawdę i wprowadzają klienta w błąd?
    Nie sądze.
    Wszystko jest napisane czarno na białym. Cytat podałem. Kwesta tylko gdzie leży granica pomiędzy wprowadzaniem w błąd a niedopowiedzeniem.

Zresztą sam byłem ciekawy jak to jest z respektowaniem gwarancji EIZO wystawionej w innych krajach, więc napisałem email do alstora i dostałem odpowiedź, że honorują gwarancję wystwaioną w innych krajach i nie ma problemu z naprawą gwarancyjną.
    Oczywiście, ale w ramach gwarancji dystrybutora a nie swojej. Jak podałem przykład, dystrybutor w UK odesłał klienta z uszkodzonym monitorem, któremu skończyła się gwarancja UK po niecałych 2 latach, zapewne licząc że polski serwis go naprawi. Brak mi słów żeby określić*takie postępowanie. Dopiero kiedy Alstor ujawnił klientowi kruczek, serwis w UK przyznał prawdę.

A jeśli Pana klienci są zawiedzeni obsługą gwarancyjna to proponuję, żeby napisali list z prośba o wyjaśnienia bezpośrednio do centrali EIZO, ponieważ to producent daje gwarancję a nie pośrednik, czy dystrybutor.
    Proponuję zatem poczytać o gwarancji, bo z poziomu użytkownika producent nie ma do tego nic. I to nie moi klienci, do mnie tylko zwrócili się o pomoc, bo dystrybutorzy w UK i DE ich olali. Z takimi przypadkami mam do czynienia co kilka miesięcy i szczerze mówiąc niedobrze mi się robi na widok ofert wpuszczających ludzi na miny.

Jeśli jest tak jak Pan pisze i klienci mają problem z wyegzekwowaniem praw wynikających z gwarancji to jest bardzo duże uchybienie i kładzie się cieniem na jakość obsługi klienta ktoregoś z dystrybutorów.
    Nie nie mają problemu z wyegzekwowaniem, tylko nie mają czego egzekwować.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 19-12-2009 o 23:29

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów