Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: non-ai

Domyślnie

Widocznie ograniczony jestem.

Czytam w linku:
    "Problem polega na posiadaniu przez obiektwy AI "wypsutki" na tyle mocowania - sprzega ona z korpusem przekazujac mechanicznie swiatło szkla podpietego pod korpus"

Czytam parę postów wyżej:
    "Nic tylko dodać, że ową modyfikację może dokonać każdy średnio uzdolniony manualnie homo sapiens za pomocą iglaka."

Więc się grzecznie "zapytowywuję" - jak można pilnikiem, iglakiem lub innym narzędziem mechanicznym dorobić wypustki na tyle mocowania? Może to nie o te wypustki chodzi? Może mi to ktoś wyjaśnić łopatologicznie? Co powinienem spiłować, dokleić... to tego bagnetu http://goosc.tjd.waw.pl/files/ai.jpg żeby móc go bezpiecznie* używać z D50.

Aha! I jeszcze jedno. Co ma brak wypustek do możliwości uszkodzenia body? Reszta bagnetu ma przecież ten sam kształt.

* - ten obiektyw był już podpięty do D50 i było ok.
    Ostatnio edytowane przez TJD ; 23-11-2006 o 12:18
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TJD Zobacz posta
    Czytam w linku:
    "Problem polega na posiadaniu przez obiektwy AI "wypsutki" na tyle mocowania - sprzega ona z korpusem przekazujac mechanicznie swiatło szkla podpietego pod korpus"

Czytam parę postów wyżej:
    "Nic tylko dodać, że ową modyfikację może dokonać każdy średnio uzdolniony manualnie homo sapiens za pomocą iglaka."

Więc się grzecznie "zapytowywuję" - jak można pilnikiem, iglakiem lub innym narzędziem mechanicznym dorobić wypustki na tyle mocowania? Może to nie o te wypustki chodzi? Może mi to ktoś wyjaśnić łopatologicznie?

Aha! I jeszcze jedno. Co ma brak wypustek do możliwości uszkodzenia body? Reszta bagnetu ma przecież ten sam kształt.
    AI posiada wypustki.
    W nonAi nie dorabiamy wypustek tylko http://groups.google.pl/group/pl.rec...129c22b123f298

Dźwignia z body (od sterowania przysłoną) może zablokować obiektyw, więc dokonujemy modyfikacji obiektywu.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Po Polsku, błagam! Z góry dziękuję.
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Z tego opisu niewiele rozumiem ;(

OK, ale być może nie muszę nic przerabiać Obiektyw, z którym mam do czynienia to Tokina 200mm f3.5. Bagnet tego cuda wygląda tak: http://goosc.tjd.waw.pl/files/ai.jpg Czy mimo tego, że do tej pory działa OK, jest ryzyko, że się na mnie obrazi, zablokuje i popsuje mi D50? Może taka przeróbka jest mu potrzebna, żeby nic się złego nie stało?
    TJD

Domyślnie

Hmmm tak sobie mysle, ze zapiecie szkla non-Ai do D50/D70/D80/F55/F65/F75 nie powinno niesc zadnych konsekwecji. Puszki te i tak maja wykastrowany bagnet z pierscienia z listkiem o ktory zahacza sie wypustka AI.

A swoja droga nie marudz, ze nie rozumiesz po angielsku lecz popatrz uwaznie na zdjecia.
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ount/lens2.htm
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ount/aiais.htm

Ogolne zalecenie jest takie aby do puszek Nikona wyprodukowanych po roku 1979 nie podpinac szkiel non-Ai. Wyjatkiem sa tutaj F3, F4 i F5 ze zmodyfikowanym bagnetem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Hmmm tak sobie mysle, ze zapiecie szkla non-Ai do D50/D70/D80/F55/F65/F75 nie powinno niesc zadnych konsekwecji. Puszki te i tak maja wykastrowany bagnet z pierscienia z listkiem o ktory zahacza sie wypustka AI.
    Czyli, jeśli ten obiektyw (dla przypomnienia http://gosc.tjd.waw.pl/files/ai.jpg ) dało się założyć, zrobić zdjęcia i zdjąć bez problemu z body D50, to nic się złego nie powinno stać? To by znaczyło, że przeróbka jest mi nie potrzena. Czy dobrze rozumiem?
    TJD

Domyślnie

Jak widac puszki z wykastrowanym bagnerem smigaja ze szklami non-Ai. Wiwat Nikon! ... Tylko pomiaru swiatla nie ma. ... Jednak bym uwazal ze szklami non-Ai bo tez nie maja wypustki na jeszcze jeden popychac ktory moze znajowac sie w okolicy srubokreta od AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Jednak bym uwazal ze szklami non-Ai bo tez nie maja wypustki na jeszcze jeden popychac ktory moze znajowac sie w okolicy srubokreta od AF.
    Obejżałem sobie dokładnie bagnet D50. Z oględzie wynika, że jeśli nie urwałem popychacza przysłony to już nic się nie powinno stać. Śrubokręt od AF chowa się w bagnecie, więc powinien być bezpieczny. A dodatkowy popychacz, o którym piszesz w ostatnim poście znajduje się na zewnątrz metalowego bagnetu i moje obiektywy nawet go nie dotykają. Więc ...chyba dobrze jest
    TJD

Domyślnie

Postanowiłem jeszcze trochę podrążyć ten temat.

Na zdjęciu widać typowy bagnet (ten pochodzi z Nikona D100) z zaznaczonymi 4 elementami, które w mojej ocenie są najbardziej podatne na ewentualne uszkodzenie. Reszta to kawałek metalu, po którym można jeździć czołgiem i nic się nie stanie

element 1 - zatrzask - całkowicie zgodny z wszystkimi obiektywami, w tym non-AI Poza tym, gniotsa nie łamiotsa. Tego się nie da popsuć!

element 2 - śrubokręt AF - po założeniu obiektywu non-AI schowa się i po jabłkach

element 3 - zagadkowy przełącznik - zachaczają o niego pierścienie przysłony nowszych obiektywów. Obiektywy non-AI nawet go nie dotykają, czyli nie da się go nimi uszkodzić.

element 4 - popychacz przysłony - nie widzę co się z nim dzieje i czy na 100% dobrze zachacza popychacz w szkłach non-AI, ale sądząc po tym, że te szkła działają dobrze, wnioskuję, że nic mu nie grozi...

...w takim razie który element bagnetu może być uszkodzony przez obiektyw non-AI
    TJD

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów