Szukaj
Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.
TJD
Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]
Element 3 - wykorzystuje ząbek na pierścieniach obiektywów Ai, który oryginalnie służył do ustrojstwa automatycznie sterującego przesłoną, zaprojektowanego dla F2.
Element 4 - działałby poprawnie, gdyby działał z manualnymi obiektywami
Który z nich może zostać uszkodzony? Żaden. Tego, którego można by było uszkodzić, nie ma na tym zdjęciu, gdyż D100 go nie posiada![]()
Ostatnio edytowane przez kiemlo ; 26-11-2006 o 03:32
A czy ktoś może zamieścić zdjęcie i pokazać ten element ? Bo takie zdjęcie jak załaczyłl TJD bardzo dobrze obrazuja o co chodzi.
Czyli żadne z powyższych elementów nie stanowi problemu dla takich body jak np D70 ?? Tak ?
To jak wytłumaczyć fakt, że działa z manualnymi obiektywami (w tym non-AI)?
PS. Bardzo przepraszam, że tak uparcie drążę ten temat. Poprostu zależy mi na tym, żeby istniało w sieci kompletne wyjaśnienie tego zagadnienia w języku polskimPrzyda się i mi, i innym, którzy będą mieli takie kłopoty w przyszłości.
Ostatnio edytowane przez TJD ; 26-11-2006 o 10:20
TJD
Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]
Trochę się z 4 zagalopowałem, w istocie działanie tego popychacza niewiele się zmieniło od paru dziesięcioleciGłównie to, że od czasu elektronicznych korpusów lat '80 ten popychacz może precyzyjnie przymknąć przysłonę do żądanej wielkości.
To, co można uszkodzić przy zakładaniu obiektywu non-Ai widać tutaj, na przykładzie FM2. Jest to element opisany jako Meter Coupling Lever - symulator przesłony, plastikowy pierścień wokół bagnetu, który obraca się razem z pierścieniem przysłony na obiektywie. Jest to ząbek, o który zahacza występ pierścienia obiektywów Ai, widoczny tutaj - Meter Coupling Ridge. Obiektywy non-Ai mają pierścień pełny, kolidujący z symulatorem.
Ostatnio edytowane przez kiemlo ; 26-11-2006 o 22:23
Czyli z tego wynika że problem nie dotyczy takich aparatów jak D70 bo on nie ma tego elementu.
Ale wiem że coś trzeba przypiłować żeby działał poprawnie z D70,. ale co i dlaczego ??
TJD
Z tego co wyczytałem na stronach US to przy wpinaniu obiektywu non-AI wystarczy zwracać uwagę na to żeby nieuszkodzić elementu nr 3 na zdjęciu ze strony 2. Czujnik najmniejszej przysłony. Ale jak pisze TJD w jego przypadku obietyw nawet go nie dotyka więc nie wiem czy mozę o coś innego jeszcze chodzi ??
Skontaktuj się z nami