Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Monitor do 4k

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez palians Zobacz posta
    Do tej pory pracowałem na NEC MultiSync FE2111SB. I jak dla mnie rozdzielczość 1600x1200 nie daje takiego komfortu pracy jak 1280x1024. Stąd moje obawy co do rozdzielczości 1920x1200 przy 24'' panoramicznym monitorze.
    Włączysz cleartype, powiększysz czcionki i literki będą ostre, gładkie i duże (wiem że jeszcze nie każdy element w np. Photoshop się skaluje ale myślę że kiedyś to dorobią )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez palians Zobacz posta
    Do tej pory pracowałem na NEC MultiSync FE2111SB. I jak dla mnie rozdzielczość 1600x1200 nie daje takiego komfortu pracy jak 1280x1024. Stąd moje obawy co do rozdzielczości 1920x1200 przy 24'' panoramicznym monitorze.
    Wiesz, do niedawna w domu siedziałem na CTR tam też wolałem 1280x1024 niż 1600 x 1200, jednak przy 24 calach jest ok. A przestrzeń panoramicznego monitora jest bardzo wygodna - powywalasz na stronę palety, których często używasz i zostaje sporo miejsca na przestrzeń roboczą. Nawet praca na dwóch oknach jest w miarę wygodna. A jak robisz coś w 3D to już zupełnie - każdy cal jest na wagę złota.
    staruszek D70, D90 + SB 600 + 4 zoomy + 5 stałek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Sklepu nie znam ... a monitor raczej okrojony nie jest ... bo niby jak ?
    To ja proponuję przeczytać warunki gwarancji.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To ja proponuję przeczytać warunki gwarancji.
    Przeciez nikt nam nie wysle gwarancji do przeczytania
    czy nie moglbys od razu napisac jasno, jesli znasz odpowiedz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Przeciez nikt nam nie wysle gwarancji do przeczytania
    czy nie moglbys od razu napisac jasno, jesli znasz odpowiedz?
    Oczywiście że mogę napisać i napisałem już nie raz. Zdarzało mi się jednak czytać rozmaite inwektywy, zapewne pisane z "wdzięczności", sugerujące napędzanie klientów do własnej dystrybucji. Fakty są natomiast takie, że to są inne monitory w sensie sortu, objęte inną gwarancją z kilkoma bardzo wrednymi wykluczeniami napisanymi małym druczkiem. To nie teoria, w ostatnim roku bezpośrednio sam miałem styczność z kilkoma beznadziejnymi przypadkami z niepełnowartościowym sprzętem, zakończonymi stratą poważnych pieniędzy, bo gwarancja czegoś nie objęła, były trudności z jej realizacją albo minęła po niecałych 2 latach pomimo zapewniania o 5. Na tego typu artykułach jest maksymalnie 8-10% marży. Jeśli cena się różni o 20% lub więcej to logicznym jest, że coś jest na rzeczy. Okazji nie ma, to bajki dla naiwnych.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Moim zdaniem jednak okazje sie zdazaja, firmy czesto czyszcza magazyny ze sprzetu ktory im nie schodzi, wchodzi nowy typ itd
    Spojrzalem sobie na ceny innych monitorow na tej stronie i raczej nie odstaja od sredniej, a wrecz przeciwnie nawet ja przewyzszaja
    Jeszcze inna sprawa to ze ludzie sa sklonni zaryzykowac kupujac sprzet sporo taniej, jesli chodzi tylko o gwarancje (patrz zakupy body w USA, w tej chwili moze nie, ale jakis czas temu roznica byla naprawde spora czy tez kupno refurb)
    Ja sam kupilem monitor w UK w colorconfidence, duzo taniej niz w Polsce, okazalo sie ze ma wypalony jeden subpixel i w zasadzie po uzgodnieniu moglem go odeslac i kupic nowy, ale przemyslalem sprawe i dalem sobie spokoj (w tej chwili to nawet nie pamietam gdzie ten subpixel byl)
    A roznica w cenie byla spora, plus mozliwe zakupy bez placenia vat i moim zdnaniem sie oplacalo.
    Oczywiscie dobrze jest wiedziec ze rzy taiej cenie moga wyniknac jakies klopoty, ale mozna tez przyjac optymistyczny wariant ze tych klopotow nie bedzie
    Ale juz nie offtopuje

Domyślnie

[quote=palians;1638329]Witam,

Zamierzam kupić monitor, który służyć miałby głównie do pracy: tworzenie grafiki i projektowanie stron. Okazjonalnie również do oglądania filmów i grania. Pomieszczenie w którym by stał jest średnio oświetlone a praca na nim często wykonywana by była również w nocy. Dysponuję budżetem ok 4 tys. Zainteresował mnie NEC MultiSync 2490WUXi2. Czy ten model jest dobry do tego typu zastosowań, czy może nie ma sensu wydawać do tego rodzaju zastosowań tylu pieniędzy na ten monitor. Czy rozdzielczość 1900x1200 na tym 24'' NECu nie jest za wysoka? Czy lepiej do takiej rozdzielczości już kupić NEC MultiSync 2690WUXi2.[/quote

Hej!
    Nie kupuj monitora za 4k jak masz do wydania 4k.. kup taki za 2,5k i kalibrator + oprogramowanie QUATO iColor display... Uwierz mi, że ZNACZNIE lepiej na tym wyjdziesz jeśli chodzi o odwzorowanie barw. Kalibracja monitora ma znacznie większe znaczenie niż jego jakość – oczywiście najlepiej byłoby mieć taki za 4k i kalibrator ale chyba nie plnujesz założyć drukarni offsetowej ani przygotowalni DTP dla tego nie ma co przeginać Patrz by monitor miał matryce IPS, SIPS albo SPVA i był neckiem albo Eizo... będzie śmigać ładnie –obiecuję

Domyślnie

Moim zdaniem jednak okazje sie zdazaja, firmy czesto czyszcza magazyny ze sprzetu ktory im nie schodzi, wchodzi nowy typ itd
    Nie mówimy w tej chwili o takich przypadkach a konkretnej ofercie.

Jeszcze inna sprawa to ze ludzie sa sklonni zaryzykowac kupujac sprzet sporo taniej
    Na tym m.in. polega wolny rynek. Jestem tylko zdecydowanym przeciwnikiem kłamstw, jakoby sprzęt ów był identyczny jak sprzedawany przez Alstora, bo tak nie jest.

Ja sam kupilem monitor w UK w colorconfidence, (...) A roznica w cenie byla spora, plus mozliwe zakupy bez placenia vat i moim zdnaniem sie oplacalo.
    CC w Polsce nie sprzedaje już od roku monitorów z własnej dystrybucji. Wie Pan dlaczego? Bo ja wiem.

Oczywiscie dobrze jest wiedziec ze rzy taiej cenie moga wyniknac jakies klopoty, ale mozna tez przyjac optymistyczny wariant ze tych klopotow nie bedzie
    Każdy tak zakłada, ale na kogoś jednak trafi niespodzianka. Dlaczego tak o tym nudzę? Przykład dość drastyczny. Zdarza mi się tworzyć oferty, jeździć z prezentacjami i dostać kosza, bo klient po rozmowach ze mną, zamówił monitor w innej firmie takiej jak Eukasa czy innej będącej przedłużeniem zagranicznych sieci detalicznych. Handlowiec za każdym razem solennie zapewniał klienta, że to ten sam sprzęt, tylko tańszy bo w Polsce vat, duże marże itd. Oczywiście, co jest do przewidzenia, słowa moje są w takim wypadku olewane, bo namawia, odstrasza od konkurencji. Kilka tygodni temu jeden z takich monitorów, nomen omen kosztujący ponad 20 tys zł, popsuł się. Sprzedawca do spółki z dystrybutorem skierowali klienta do polskiego serwisu gwarancyjnego Eizo. Serwis zbadał sprawę w fabryce i okazało się że pomimo wieku niecałych 2 lat (zapewniano o 5 latach) sprzęt nie ma gwarancji i naprawę musiałby wykonać na własny koszt. Oczywiście odpowiedź była odmowna i klientowi polecono skierować się do serwisu który wystawił "5 letnią" gwarancję. Wówczas okazało się*że sorry, ale już nie ma gwarancji bo małym druczkiem było sprytne wykluczenie. Takich przypadków jest więcej. Nie mam nic przeciwko ofertom, choćby i 3x tańszych Eizo produkowanych do jakichś dziwnych celów w kopalniach Chile, tylko do licha gdzie elementarna uczciwość?

Domyślnie

CC w Polsce nie sprzedaje już od roku monitorów z własnej dystrybucji. Wie Pan dlaczego? Bo ja wiem.

Każdy tak zakłada, ale na kogoś jednak trafi niespodzianka. Dlaczego tak o tym nudzę? Przykład dość drastyczny. Zdarza mi się tworzyć oferty, jeździć z prezentacjami i dostać kosza, bo klient po rozmowach ze mną, zamówił monitor w innej firmie takiej jak Eukasa czy innej będącej przedłużeniem zagranicznych sieci detalicznych. Handlowiec za każdym razem solennie zapewniał klienta, że to ten sam sprzęt, tylko tańszy bo w Polsce vat, duże marże itd. Oczywiście, co jest do przewidzenia, słowa moje są w takim wypadku olewane, bo namawia, odstrasza od konkurencji. Kilka tygodni temu jeden z takich monitorów, nomen omen kosztujący ponad 20 tys zł, popsuł się. Sprzedawca do spółki z dystrybutorem skierowali klienta do polskiego serwisu gwarancyjnego Eizo. Serwis zbadał sprawę w fabryce i okazało się że pomimo wieku niecałych 2 lat (zapewniano o 5 latach) sprzęt nie ma gwarancji i naprawę musiałby wykonać na własny koszt. Oczywiście odpowiedź była odmowna i klientowi polecono skierować się do serwisu który wystawił "5 letnią" gwarancję. Wówczas okazało się*że sorry, ale już nie ma gwarancji bo małym druczkiem było sprytne wykluczenie. Takich przypadków jest więcej. Nie mam nic przeciwko ofertom, choćby i 3x tańszych Eizo produkowanych do jakichś dziwnych celów w kopalniach Chile, tylko do licha gdzie elementarna uczciwość?
    Co do CC to moge sie domyslac co nie zmienia faktu ze mimo wszystko tamten zakup uwazam za udany
    A co do reszty wypowiedzi to oczywiscie sie zgadzam, a teksy malym druczkiem warto czytac i jak cos jest nie tak to zwracac (przy zakupie przez net mamy na to 10 dni)

Domyślnie

Nie mówimy w tej chwili o takich przypadkach a konkretnej ofercie.

To ja bym się chciał dowiedziec dlaczego ? Mieszkam w Anglii i mam do wyboru te trzy sklepy internetowe:

1. http://shop.colourconfidence.com/ind...c48d053df29f23
    2. http://www.nativedigital.co.uk/shop/section.php?xSec=10
    3. http://www.jigsaw24.com/results.aspx?KD=eizo

w wymienionych sklepach znajduje się CC i chciałbym się dowiedziec dlaczego tam nie kupowac i czy pozostałe dwa sklepy są w porządku ?
    Fx

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów