Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: non-ai

Domyślnie non-ai

Witam wszystkich. Moje pytanie, jeśli można, dotyczy starego nikkora Q non-ai właśnie: nie mam pełnego obrazu co do możliwości podpięcia go do f90x i d70. Czytałem o pewnych problemach związanych z mocowaniem do ww. puszek. Jest szkło do kupienia (nikkor q 135/2. no i jest problem -jak to zebrać do kupy i nie popsuć?

Domyślnie

Nie montowac szczegolnie do F90x !!!!

Szkla non-Ai nalezaloby najpierw przerobic na mod-Ai a potem zapinac do tych puszek.
    Puszkami ktore bez problemu akceptuja non-Ai jest Nikon FM/FE, F3, F4 i F5 po modyfikacjach bagnetu. Oraz starsze z serii Nikkormat.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Nie montowac szczegolnie do F90x !!!!

Szkla non-Ai nalezaloby najpierw przerobic na mod-Ai a potem zapinac do tych puszek.
    Puszkami ktore bez problemu akceptuja non-Ai jest Nikon FM/FE, F3, F4 i F5 po modyfikacjach bagnetu. Oraz starsze z serii Nikkormat.
    Nic tylko dodać, że ową modyfikację może dokonać każdy średnio uzdolniony manualnie homo sapiens za pomocą iglaka.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Czuję, że dam radę. Mam iglaki (produkuję krzewy ozdobne) A co sądzicie o samym szkle, tak przy okazji?

Domyślnie

Baaaaardzo leciwe, powloki przeciwodblaskowe w takie sobie. Moze byc zaplesniale. Jednak poszukalbym czegos nowszego.

Domyślnie

Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś po Polsku opisać różnice między obiektywem AI i non-AI. Jakie mogą być konsekwencje wynikające z założenia non-AI do aparatów nie tolerujących tego ...i co trzeba przerobić, żeby dało się ich normalnie użyać?

Z góry dziękuję!
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TJD Zobacz posta
    Mam prośbę. Czy mógłby mi ktoś po Polsku opisać różnice między obiektywem AI i non-AI. Jakie mogą być konsekwencje wynikające z założenia non-AI do aparatów nie tolerujących tego ...i co trzeba przerobić, żeby dało się ich normalnie użyać?

Z góry dziękuję!
    Ale w tym watku już wszystko jest
    Przeczytaj jeszcze tu:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=13926
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Ok, w takim razie czym różni się AI od non-AI? Chodzi mi o cechy fizyczne. I co trzeba modyfikować? Tylko, jeśli można po Polsku (link do angielskiej strony już widziałem)
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TJD Zobacz posta
    Ok, w takim razie czym różni się AI od non-AI? Chodzi mi o cechy fizyczne. I co trzeba modyfikować? Tylko, jeśli można po Polsku (link do angielskiej strony już widziałem)
    Przeca piszę , ze wszystko jest. popatrz po podanych linkach
    np. http://groups.google.pl/group/pl.rec...2f02c1c1d743b8
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów