Mam pytanie apropos balansu bieli w d300 i d300s, czy jest on choc troche podobny do tego d200..? tzn czy odwzorowanie kolorów rozni sie bardzo i jak to wplywa na zdjecie..?
Szukaj
Mam pytanie apropos balansu bieli w d300 i d300s, czy jest on choc troche podobny do tego d200..? tzn czy odwzorowanie kolorów rozni sie bardzo i jak to wplywa na zdjecie..?
Różni się i to dość mocno. Oczywiście mówimy o trybie automatycznym AWB i pracy na jpg. Bo jak się ma RAW to AWB traci na znaczeniu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wczoraj spotkało mnie zaskoczenie. Chciałem sfotografować świecznik adwentowy, wykorzystując światło zastane, aparat D300 na statywie. WB na PRE biała kartka. Zrobiłem fotke i patrzę a tu wszystko w kolorach jak w dzień. Co ma byc białe jest białe. Jednak stan zastany to kolory bardziej ciepłe żółte, od świeczek adwentowych. Przestawiam na WB światło żarowe i kolory oddane bliżej rzeczywistości. Czy to normalne zachowanie aparatu?
Nikon D300 Nikkor 18-105, 50/f1,8, SB-700
A przy jakim oświetleniu zmierzyłeś balans?
Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|
Zastrzegam, że nie jestem fachowcem i jeśli się mylę wystarczy o tym napisać, nie trzeba mnie glanować. Otóż wyznaczając balans bieli w świetle zastanym biała kartka nie musi być biała, bo w świetle świec, może być żółta. Balans bieli zrobi z niej białą, bo komputer rozumie, że taką ma wykonać pracę - białe ma być białe. Dlatego sądzę, że aparat zadziałał prawidłowo. Jak chcemy mieć kolory takie jak widzimy w świetle zastanym, to albo automat, albo ustawienia ręczne, d300 daje taką możliwość.
Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/
Balans mierzyłem przy zastanym świetle, takim jakim chcialem sfotografować. Czyli wnosek taki: PRE zrobi z kartki biały, mimo że jest żółta. Kiedy chcemy światło zastane najlepiej ustawić na powiedzmy w tym wypadku swiatło żarowe. Więc PRE stosujemy gdy używamy zastanego światła i lampy błyskowej?
Nikon D300 Nikkor 18-105, 50/f1,8, SB-700
Też nie jestem specem, więc jeżeli błądzę to ktoś mnie poprawi (albo zglanuje). Sądze, że PRE stosować należy wtedy, gdy chcemuy aby białe było białe bez względu na barwe światła oświetlającą obiekt. Jeżeli chcesz mieć pomarańczową dominantę typową dla światła świecy to spróbuj ustawić balans na oświetlenie naturalne.
Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|
wg mnie zmierzyłeś pre w świetle zastanym, ale niekoniecznie świetle ze świecy.
Może na kartkę padało światło z okna, albo z jakichś lamp?
A świeca ma jeszcze niższą temperaturę barwową niż oświetlenie, więc odwzorowanie nie było prawidłowe.
Pre robi kartkę białą w takim świetle w jakim się ta kartka znajduje. Zrobi tak by inne kolory, które to światło odbijają nie były przekłamane przez właśnie to odbijane światło.
Czasem ustawi temperaturę na 3000 K czasem na 6000 K
I to jest dobrze.
Tu trzeba być bardzo ostrożnym. Mieszanie światłe o róznych temperaturach jest zgubne.
Świeca ok 2500 K a lampa 5500 K - jeśli lampą doświetlisz, to bedziesz mógł tylko zorbić zdjecie B&W![]()
Ostatnio edytowane przez siedemczwartych ; 03-12-2009 o 10:38
Jeżeli jest żółto w pomieszczeniu to auto WB zdejmie nadmiar tej żółci, co spowoduje wybielenie obrazu. PRE na białą kartkę da podobny efekt - jeżeli kartka będzie oświetlona żółtym światłem pomiar WB z tej kartki również zdejmie żółci, gdyż będzie dążył do "czystej" bieli. Gdy używamy lampy to pomiar z kartki nic nie da, gdyż temperatura barwowa będzie zależna od błysku - albo będzie to "normalna" temperatura błysku lampy (WB na lampę) albo jeśli odbijamy światło lampy o ściany czy jakieś przedmioty będzie zmieszana temperatura lampy i przedmiotu, o który się światło odbije. W takiej sytuacji najlepiej robić w rawach, gdyż bardzo trudno jest przewidzieć prawidłowe ustawienie WB. Co zaś do samych świeczek - jeżeli chcemy mieć ciepły (żółty) WB to najlepiej przejść na kelwiny, temperatura barwowa świeczki to ok.2000K, więc spróbować z nieco cieplejszym nastawem, np. ok.2800K i zobaczyć efekt. A najlepiej nef, AWB i ewentualna korekta w kompie![]()
Skontaktuj się z nami