Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: balans bieli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    A jeśli w tej sytuacji miałeś te samą ekspozycję! i ustawione 2500K to wszystkie kanały były poprawne? Trzeba zrobic ten eksperyment i sie wtedy przekonamy.
    To trzeba sprawdzić. Nie testuje takich rzeczy dla sportu. Zdjęcia które dałem jako przykład pochodzą z koncertu. Na jednym kadrze aparat sie pomylił co do WB i z ratowania wyszło to co widać. Parametry ekspozycji ustawione w trybie M.

Możliwe, że zmiana WB spowoduje inny dobór ekspozycji przez body (inny czas lub przysłonę). To mi sie wydaje choć po części prawdopodobne.
    Zawsze można zrobić na M. Choć wskazania światłomierza mogą być zależne i pewnie są od tego jaki jest ustawiony WB. W trybach automatycznych może to mieć wpływ na parametry ekspozycji. Nigdy tego nie testowałem.

Co do histogramu. On nie pokazuje NEFa. On pokazuje co będzie po operacji wykonanej na NEF. Niuans, ale istotny. W dodatku genneralnie programy pokazują niepełne histogramy. Powiedzmy, że pokazują czubek góry lodowej
    Histogram będzie dla jpega ale przy zastosowaniu zadanego WB. Niepełny to fakt. Zawsze jest jakiś zapas.

Cytat Zamieszczone przez sejmajnejm Zobacz posta
    W dalszym ciagu upieram sie , ze WB nie ma wplywu na to co rejestruje matryca. Owszem - jak jest pozamiatane to jest pozamiatane . I po to sa filtry - gdyz dzialaja w inny sposob niz WB - bo modyfikuja to co matryca dopiero zarejestruje a nie juz zarejestrowany obraz. Co innego kiedy np automat ekspozycji wspolgralby i bral pod uwage ustawienie WB - ale tak raczej nie jest (?).
    Ja się tam przy niczym nie upieram bo na to za cienki jestem. Wiem jednak że jak jest pozamiatane to już nic sie nie da zrobić. I dlatego nef nie jest lekiem na każde zło i warto w przybliżeniu ustawić WB bo na "bezstratnej" korekcji balansu można sie przejechać.

PS. dzięki za linka.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-12-2009 o 23:04

Domyślnie

Ponieważ swojego niuniusia mam dopiero kilka dni to dzisiaj zacząłem różne kombinacje z balansem bieli. Najpierw zacząłem kombinować z kartkami, potem zacząłem się zastanawiać nad CBL-em lub czymś do balansu. I nagle po otwarciu torby ( trudno reklama LOWEPRO Nova 5 AW) olśnienie. Cały spód pod klapą idealnie szary z siateczką.
    Pierwszy pomiar przy sztucznym żarówa i fotka -idealnie dołożyłem dwie jarzeniówki o różnej temperaturze - pomiar potem fotka i ideał. Dołożyłem do tej mieszanki trochę światła z dworu i znów bez pudła. Lampa na aparat walnięte w ścianę jakiś kanarkowy kolor i znów nie ma się czego czepić. Jutro próby w studio.
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Problem dotyczy pomiaru ekspozycji, jak to już zostało wspomniane. Gdy robimy zdjęcia w "szalonych" warunkach, oceniamy ekspozycję na podstawie tego co pokazuje LCD. To niestety czasem jest błąd. Przy zdjęciach reporterskich ładnych kilka razy zdarzyło mi się grubo niedoświetlić, ponieważ na LCD widziałem przepały. A potem po korekcie balansu na komputerze okazywało się, że przepalony kanał należy mocno obciąć z prawej. A odpowiadał on za dużą część ekspozycji. Tym samym zdjęcia po wyciągnięciu okazywały się strasznie zaszumione. Jest to bardzo częsty przypadek przy czerwonym oświetleniu scenicznym, co wraz ze skórą daje strasznie mocno przesunięty w prawo kanał czerwony. Oczywiście uważając na przepalenia na skórze automatycznie wymuszamy niższą ekspozycję, narzucając aparatowi naszą wolę, mimo, że w wielu przypadkach te pozorne przepalenia, świadczą właśnie o rozjechanym balansie bieli.
    Wystarczy 10 sekund z aparatem przy oku by stwierdzić, że światłomierz jest od WB całkowicie niezależny. Parametry ekspozycji pozostają bez zmian podczas zmiany WB.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów