Dzień dobry!
Planuję zakup kart do obu slotów pamięci.
Możecie mi doradzić cos sprawdzonego, żeby dobrze współpracowały ze sobą i z aparatem?
Szukaj
Dzień dobry!
Planuję zakup kart do obu slotów pamięci.
Możecie mi doradzić cos sprawdzonego, żeby dobrze współpracowały ze sobą i z aparatem?
Sandisk Extreme IV CF
Sandisk Extreme IV SD
Na pewno beda do siebie pasowac, no i sa dobre i sprawdzone.
D4,D700+grip,N14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4g,85/1.4g,sb-900
Ostatnio edytowane przez mcl ; 03-12-2009 o 11:47
PLANATAGINIS Kup dobre firmowe nie tanie karty. Tanie wykladaja sie w najmniej odpowiedniej chwili.
No i lepiej 2 mniejsze niz 1 wieksza.
D4,D700+grip,N14-24&24-70&70-200/2.8,50/1.4g,85/1.4g,sb-900
Kupiłem ostatnio Sandiska Ekstrema 4 , mam Sandiska SD też ekstremę . Od dwóch dni robie nimi zdjęcia . Tak naprawdę to D300s nie wyciągnie więcej niż 25mb na sekundę . Mimo że karty CF powinno pracować z większymi prędkościami na D300s . To niestety tyle nie wyciagnie . Chcę zapisać kilka naraz muszę trochę poczekać . Te czwórki to są chyba najlepsze dla tego typu aparatu , choć i na trójce kolegi nie spostrzegłem różnicy .
Powiedzcie mi proszę czy znane Wam są przypadki z podrabianymi kartami LEXAR?
Upatrzyłam sobie kartę na Allegro w dość okazyjnej cenie i nie wiem czy ryzykować?
Bardzo uważaj na okazje z Allegro.
Ja również posiadam Sandiska Extreme IV. Zapis rzekomo wynosi 40MB/s.
Zrobiłem teraz serię aż do zapchania buforu. 14 klatek w 2 sekundy i zapchało. Zapis od momentu puszczenia spustu trwał 20s.
Wielkość wszystkich RAWów to 108MB więc zapis podczas 1s to 5,4MB/s
Wiedząc to wcześniej, kupiłbym tańszą kartę.
Teraz seria TIF-ów. Również po 14 klatkach w 2s bufor został zapełniony.
Ich wielkość to 493MB. Zapis trwał 55s. Tu już lepiej. Zapis podczas 1s to 8,96Mb/s
Zaglądnijcie tu
http://forum.nikon.org.pl/showthread...30#post1617630
Spodziewałem się trochę lepszych wyników, ale chyba się przeliczyłem
Wychodzi na to że nie ma się co porywać na super karty o dużych prędkościach bo aparat i tak nie wydoi tyle.
Testował ktoś na Sandisku SDHC Extrme III 8GB ? Miałem taką w D90 i ciekaw jestem jakby to z nią wyglądało i czy wiele przepłaciłem![]()
Ostatnio edytowane przez MikeS ; 05-12-2009 o 12:00
Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim
No u mnie nie wiem dlaczego bufor bardzo szybko blokuje . Bufor pamięci nie jest u mnie lepszy niż w Pentaxsie K10 . Trzy , cztery rawy i zwalnia . Mam D300s . Jak to się dzieje ?
U Ciebie sprawa wydaje się być prosta. Wejdź w:
Menu => Menu Fotografowania => Zapisywanie NEF (RAW) => Głębia kolorów NEF (RAW) => wybierz 12-biotwa
Prawdopodobnie masz zaznaczone 14-bitową. Przy tym ustawieniu zrobisz chyba 2,5 kl/s
Cytat z 70 strony instrukcji
Zdjęcia NEF (RAW) są zapisywane z 14-bitową głębią kolorów, co powoduje zwiększenie rozmiaru pliku w stosunku do plików z 12-bitową głębią kolorów o około 1,3x, ale zapewnia wzrost ilości zapisywanych danych o kolorach. Maksymalna szybkość rejestracji zdjęć spada do 2,5 kl./s.
Ostatnio edytowane przez MikeS ; 05-12-2009 o 14:16
Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim
Skontaktuj się z nami