Close

Strona 18 z 42 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 415

Domyślnie

Zrobiłem teraz kilka zdjęć i zauważyłem coś ciekawego i niepokojącego. Jeśli ostrzę centralnym punktem to jest w 90% ok (ostrość i jakość).. Jednak jeśli używam w Pionie najwyższego punktu to jest masakra (w portretach przeciez w większości się z nigo korzysta ze względu na łapanie ostrości na oczy). Identyczne parametry ekspozycji i różnica jest kolosalna.
    Nawet jeśli wyostrzę środkowym punktem i przekadruję to jest ok. Jesli jednak ostrzę na punkt najwyższy (aparat w pionie) to już jest takie mydlano-nieostre. Sprawdzalem kilka razy i jest tak za każdym razem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pierre Zobacz posta
    Ja bym powiedział że jest na stopniu, na którym siedzi modelka, aczkolwiek faktycznie kiepsko to wygląda jak na tej klasy obiektyw
    Masz rację. A cholewka buta łapie się w GO. Czyli jednak FF z tego foto wynika.
    Aby miec pewnośc, że tak jest i że wina po stronie szkiełka potrzeba jednak wykluczyć winę.... operatora - czyli statyw, różne ogniskowe i różne przysłony, różne odległości od fotografowanej sceny.

Cytat Zamieszczone przez Inki1234 Zobacz posta
    Zrobiłem teraz kilka zdjęć i zauważyłem coś ciekawego i niepokojącego. Jeśli ostrzę centralnym punktem to jest w 90% ok (ostrość i jakość).. Jednak jeśli używam w Pionie najwyższego punktu to jest masakra (w portretach przeciez w większości się z nigo korzysta ze względu na łapanie ostrości na oczy). Identyczne parametry ekspozycji i różnica jest kolosalna.
    Nawet jeśli wyostrzę środkowym punktem i przekadruję to jest ok. Jesli jednak ostrzę na punkt najwyższy (aparat w pionie) to już jest takie mydlano-nieostre. Sprawdzalem kilka razy i jest tak za każdym razem.

a z innymi obiektywami było/jest OK?
    Ostatnio edytowane przez jm ; 30-11-2009 o 01:08
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Ja bym powiedział że jest na stopniu, na którym siedzi modelka, aczkolwiek faktycznie kiepsko to wygląda jak na tej klasy obiektyw
    Moim Zdaniem ostrości na schodach nie ma! Po prostu masakra! Kolega ma taki bez VC i żyleta. Zresztą na forum pojawiło się wiele sampli z super ostrością. Nie będę mówił o 50 1.8 bo on wymiata, ale to co robie ten mój Tami to TRAGEDIA! Dałem 2k i nie wiem czy da się go wymienić.

Domyślnie

Dałem 2k i nie wiem czy da się go wymienić.
    Jak kupowałeś internetowo, to masz 10 dni na zwrot.
    Ostatnio edytowane przez jm ; 30-11-2009 o 01:08
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

AF ustawiony na AF-C zeby w razie czego dostrzało jak się ruszę lub modelka. Zawsze łapałem na OCZY.
    Ja proponuję Ci byś jednak przełączył na AF-S.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Masz rację. A cholewka buta łapie się w GO. czyli jednak FF z tego foto wynika.
    Aby miec pewnośc, że tak jest i że wina po stronie szkiełka potrezba jednak wykluczyć winę.... operatora - czy statyw, rózne ogniskowe i różne przysłony, różne odległości od fotografowanej sceny.

a z innymi obiektywami było/jest OK?
    Z innymi obiektywami było OK. Założyłem potem 50 mm 1.8 i rewelacja!
    Co do buta i ostrości: Chłopaki popatrzcie realnie na ogniskową 42 mm, czas 1/400, i przysłonę 3.5. Praktycznie cała modelka powinna być ostra, a przynajmniej jej większość. Na tym zdjęciu nie ma jej nigdzie.

Domyślnie

No to już decyzja należy do Ciebie. Ja bym go na pewno oddał.
    Swoją drogą zastanawiałem się nad zamianą mojego 18-70 na tego Tamrona, ale mi przeszło po tym co tutaj piszecie...
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    ....potrzeba jednak wykluczyć winę.... operatora - czyli statyw, różne ogniskowe i różne przysłony, różne odległości od fotografowanej sceny.
    Jeszcze jedno (Sorry ale jestem wkurzony). Nie robiłem żadnych testów bateryjek etc. JM piszesz o różnych warunkach tyou statyw, przysłona, odległość. Wszystko to zmieniało się dynamicznie podczas sesji - zawsze był podobny badziewny obraz. Ja nie potrzebuje mikroskopu, ale obiektywu co będzie się sprawdzał w boju tj. w terenie w zmiennych warynkach, a nie na bateryjkach.

Domyślnie

No to już decyzja należy do Ciebie. Ja bym go na pewno oddał.
    Swoją drogą zastanawiałem się nad zamianą mojego 18-70 na tego Tamrona, ale mi przeszło po tym co tutaj piszecie...
    Ja zamieniłem za 18-200 VR i powoli dochodzę do wniosku, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Spróbuję wymienić i jak się nie uda to nie wiem co będzie...

Domyślnie

Ponawiam Apel!!!
    Jeśli ktoś jest z Rzeszowa lub okolic to BARDZO proszę o pomoc w przetestowaniu obiektywu - porządnie się odwdzięczę. Wiadomość na PW !!!! DZIĘKUJĘ Z GÓRY.

Strona 18 z 42 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów