Close

Strona 17 z 42 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 415

Domyślnie

podobnie jak w wątku do którego link podajesz mój tami dostał humorów po około 3-4 tygodniach

Domyślnie

Witam!

uwagi co do VC:

przede wszystkim zadnych -jak na razie- problemow z D90
    AF wolny, czasem nie celeny, ale daje rade
    szklo ostre, zdecydowanie lepsze niz sigma 18-50/2.8 ktora mialem
    stabilizacja - tutaj najwiekszy feler: w pionie dziala gorzej niz poziomie !!! sprawdzone !!! wg mnie skutecznosc w poziomie to ok 3EV ale w pionie tylko 1EV moze 1,5 EV. to trochę porażka tamiego, jednak to nie jest IS canona ani VR nikona...
    It's all about light

mtt

Domyślnie

Panowie dzis robilem zdjecia na dworzu pierwszy raz z Tamronem 17-50 z VC. Jestem załamany... Mnóstwo zdjęć jest nieostrych. Nie mówie tu o Nietrafionych, ale NIEOSTRYCH. Podrzucam dwa przykłady pomniejszone i linki do full res. Zdjęcia robiłem na bezpiecznych czasach - powyżej 1/100s. Raczej na spokojnie. AF ustawiony na AF-C zeby w razie czego dostrzało jak się ruszę lub modelka. Zawsze łapałem na OCZY. Czasem włączałem VC a czasem nie - teraz nie wiem jak sprawdzić które są z VC a które nie - tutaj upatruje źródła problemu. Jak już jest ostro to żyleta, ale większość zdjęć to masakra. Robiłem często serujnie po 3-4 klatki żeby być pewnym, że trafię. Tami jak uruchamia VC to widać że soczewka drga ale ja robiłem juz jak się silniczek włączył. Nie ma możliwości, żeby była za mała GO bo potem założyłem 50 1.8 Nikkora i praktycznie wszystkie trafione i ostre. Czytałem, że Tami ma słabszy AF ale az tak to niemożliwe. Już myślałem że mam Parkinsona ale z 50 1.8 na 2.5 trafiam bez problemu, a nawet jak nie to gdzieś ta ostrość jest i w tym miejscu jest żyleta. Może ktoś mi powiedzieć gdzie może tkwić przyczyna. Mogę oddać obiektyw, bo kupowałem przez Telefon w RTV EURO AGD. Tylko nie wiem o co kaman. Prosze o pomoc bo niedługo mija 2 tydzień odkąd go mam i nie będę mógł go oddać. Jeśłi ktoś jest z Rzeszowa lub okolic to BARDZO prosze o pomoc w przetestowaniu obiektywu - porządnie się odwdzięcze P.S. Body D90 z Gripem. PS2. proszę nie oceniać kadrów

Ostre

Nieostre

LINKI:
    Full resolution (ostre):
    http://www.cwiakala.vel.pl/Tami/DSC_0160.jpg
    Full resolution (nieostre)
    http://www.cwiakala.vel.pl/Tami/DSC_0176.jpg
    Ostatnio edytowane przez Inki1234 ; 29-11-2009 o 23:53

Domyślnie

Moim zdaniem na tym nieostrym ostrość jest, aczkolwiek nie tam gdzie być powinna, czyli na kurtce (pod żółtym szalikiem) i na samym dole. Czy ostrzyłeś punktowo na oczy?
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Domyślnie

Zawsze ostrzę punktowo na oczy. Zawsze było ok. Teraz bym nagle nie trafiał? poza tym to nie jest 1.4 żeby była taka mała GO.

Domyślnie

Inki1234, czy zaobserowowałeś u siebie taką sprawę, że jak celujesz w jakiś punkt i wciskasz AF do połowy , puszczasz i znowu wciskasz to za każdym razem przestawia pierścień pomimo braku zmiany odległości? Tzn tak jakby miał dwie opcje do wyboru i nie wiedział którą wybrać. Jedna to ostrość jak żyleta a druga delikatnie przed lub za. Wciskam 20 razy z rzędy a pierścień majta o pół milimetra LEWO-PRAWO-LEWO-PRAWO. Zauwazyłem u siebie, że pierwsze wsiśnięcie AF zazwyczaj źle ustawia, trzeba puścić i wcisnąć drugi raz i wtedy jest GIT. Po prostu mój Tamron ma poczucie humoru (specyficzne)
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Zawsze ostrzę na oczy. Zobacz więc inne zdjęcie gdzie ostrości ja nie widzę. 1/400 sek, f 3.5.
    http://www.cwiakala.vel.pl/Tami/DSC_0078.jpg

Domyślnie

Miałem go pierwszy raz w rekach i raczej nie zwrocilem na to doostrzanie uwagi. Zawsze z N18-200 było i git i sie przyzwyczailem. Teraz jak zobaczyłem te zdjęcia to jestem w dużym kłopocie. Używasz VC? U mnie zastanawiam się czy działa poprawnie i nie wpływa negatywnie na AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inki1234 Zobacz posta
    Zawsze ostrzę na oczy. Zobacz więc inne zdjęcie gdzie ostrości ja nie widzę. 1/400 sek, f 3.5.
    http://www.cwiakala.vel.pl/Tami/DSC_0078.jpg

Po mojemu w tym kadrze ostre są buty:/
    czyli wynikałoby, że jest FF, a jego wielkość wzrasta wraz z odległoscią od fotografowanego obiektu...?
    Co widzą inni?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Ja bym powiedział że jest na stopniu, na którym siedzi modelka, aczkolwiek faktycznie kiepsko to wygląda jak na tej klasy obiektyw
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Strona 17 z 42 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów