Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Af tc-16a 1.6x

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Wow! W weekend robię to ze swoim
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Wow! W weekend robię to ze swoim
    Spotkaliście się z tropami, które by prowadziły do koncepcji canonowskiego Dandeliona w świecie Nikona?
    Chipy, styki, te sprawy .....
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Spotkaliście się z tropami, które by prowadziły do koncepcji canonowskiego Dandeliona w świecie Nikona?
    Oj, przydałoby się do aparatów takich jak F50-F65, F75-F80, D40-D100 i wszystkich innych bez AI...

Myślałem o wykombinowaniu czegoś takiego np. do pracy z mieszkiem, żeby oszukać elektronikę aparatu i "wmówić jej", że jest obiektyw z CPU, co pozwoliłoby choćby na pomiar światła przy przysłonie roboczej.
    Może dałoby się pozyskać CPU i cały bagnet z jakiegoś uszkodzonego obiektywu? Mógłby to nawet być jakiś tani i prosty G...

Ktoś próbował?
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 06-12-2009 o 00:33
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Oj, przydałoby się do aparatów takich jak F50-F65, F75-F80, D40-D100 i wszystkich innych bez AI...

Myślałem o wykombinowaniu czegoś takiego np. do pracy z mieszkiem, żeby oszukać elektronikę aparatu i "wmówić jej", że jest obiektyw z CPU, co pozwoliłoby choćby na pomiar światła przy przysłonie roboczej.
    Może dałoby się pozyskać CPU i cały bagnet z jakiegoś uszkodzonego obiektywu? Mógłby to nawet być jakiś tani i prosty G...

Ktoś próbował?
    Z obiektywów AF-G niepolecam za skomplikowane ale ja zrobiłem cos takiego do makro ze zwykłego obiektywu AF-D i adaptera nikon -> M42 bez soczewki noj oczywiście klej

marcin_G jak skończysz daj znać jak działa z 300mm
    Ostatnio edytowane przez tol2di ; 06-12-2009 o 00:56
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

No właśnie o czymś podobnym myślałem...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
    marcin_G jak skończysz daj znać jak działa z 300mm
    Dam, dam. Na razie sam jestem zaskoczony, że F4 ustawia mi ostrość dla zestawu TC-16A +400/5,6.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    wątek stary, ale wpisywałem w wyszukiwarkę nazwę Dandelion i pokazywało tylko ten wątek więc odświeżę..

http://allegro.pl/item1165510040_dan...em_manual.html

Czy z tym będę miał pomiar światła z manualnymi szkłami m42 z nikonem d40?

ps. jeśli nie bardzo można wklejać linki z alledrogo to proszę o skasowanie posta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturmsi Zobacz posta
    wątek stary, ale wpisywałem w wyszukiwarkę nazwę Dandelion i pokazywało tylko ten wątek więc odświeżę..

http://allegro.pl/item1165510040_dan...em_manual.html

Czy z tym będę miał pomiar światła z manualnymi szkłami m42 z nikonem d40?

ps. jeśli nie bardzo można wklejać linki z alledrogo to proszę o skasowanie posta.
    Z tym ustrojstwem będziesz miał pomiar w D40. Co by tylko trochę Cię zniechęcić powiem, że jak zapniesz inne szkło to należy to ustrojstwo zaprogramować ponownie... W aukcji masz linka do instrukcji programowania. Do tego niektóre szkła wymagają ingerencji pilnika by zamontować chip.

IMHO za drogie i za bardzo upierdliwe. Do jakiegoś jednego, drogiego, wybitnego szkła można by się jeszcze skusić. Do Heliosów itp. bez sensu.

EDIT: Wątek o chipie jest tutaj.
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 30-07-2010 o 14:55
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adolfik9501 Zobacz posta
    Z tym ustrojstwem będziesz miał pomiar w D40. Co by tylko trochę Cię zniechęcić powiem, że jak zapniesz inne szkło to należy to ustrojstwo zaprogramować ponownie... W aukcji masz linka do instrukcji programowania. Do tego niektóre szkła wymagają ingerencji pilnika by zamontować chip.

IMHO za drogie i za bardzo upierdliwe. Do jakiegoś jednego, drogiego, wybitnego szkła można by się jeszcze skusić. Do Heliosów itp. bez sensu.

EDIT: Wątek o chipie jest tutaj.
    dzięki

Uprawnienia umieszczania postów