Szukaj
Oj, przydałoby się do aparatów takich jak F50-F65, F75-F80, D40-D100 i wszystkich innych bez AI...
Myślałem o wykombinowaniu czegoś takiego np. do pracy z mieszkiem, żeby oszukać elektronikę aparatu i "wmówić jej", że jest obiektyw z CPU, co pozwoliłoby choćby na pomiar światła przy przysłonie roboczej.
Może dałoby się pozyskać CPU i cały bagnet z jakiegoś uszkodzonego obiektywu? Mógłby to nawet być jakiś tani i prosty G...
Ktoś próbował?
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 06-12-2009 o 00:33
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Z obiektywów AF-G niepolecam za skomplikowane ale ja zrobiłem cos takiego do makro ze zwykłego obiektywu AF-D i adaptera nikon -> M42 bez soczewki noj oczywiście klej
marcin_G jak skończysz daj znać jak działa z 300mm
Ostatnio edytowane przez tol2di ; 06-12-2009 o 00:56
No właśnie o czymś podobnym myślałem...
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
wątek stary, ale wpisywałem w wyszukiwarkę nazwę Dandelion i pokazywało tylko ten wątek więc odświeżę..
http://allegro.pl/item1165510040_dan...em_manual.html
Czy z tym będę miał pomiar światła z manualnymi szkłami m42 z nikonem d40?
ps. jeśli nie bardzo można wklejać linki z alledrogo to proszę o skasowanie posta.
Z tym ustrojstwem będziesz miał pomiar w D40. Co by tylko trochę Cię zniechęcić powiem, że jak zapniesz inne szkło to należy to ustrojstwo zaprogramować ponownie... W aukcji masz linka do instrukcji programowania. Do tego niektóre szkła wymagają ingerencji pilnika by zamontować chip.
IMHO za drogie i za bardzo upierdliwe. Do jakiegoś jednego, drogiego, wybitnego szkła można by się jeszcze skusić. Do Heliosów itp. bez sensu.
EDIT: Wątek o chipie jest tutaj.
Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 30-07-2010 o 14:55
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Skontaktuj się z nami