Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Af tc-16a 1.6x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
    Marcin_G i jak się sprawuje po przeróbce
    Przeróbka w trakcie. Rozebrałem pacjenta do ostatniej śrubki, CPU wybebeszone, niestety nie mam wiertła 1,4mm, więc robótka odsunie się nieco - czeka mnie jutro wizyta w Castoramie. Ale nie widzę specjalnych problemów, by doprowadzić dzieło do końca.
    Ach, czekam już na tą chwilę, gdy do D80 założę TC-16A oraz 300/2,8 lub 400/5,6
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Spotkaliście się z tropami, które by prowadziły do koncepcji canonowskiego Dandeliona w świecie Nikona?
    Chipy, styki, te sprawy .....
    Oj, przydałoby się do aparatów takich jak F50-F65, F75-F80, D40-D100 i wszystkich innych bez AI...

Myślałem o wykombinowaniu czegoś takiego np. do pracy z mieszkiem, żeby oszukać elektronikę aparatu i "wmówić jej", że jest obiektyw z CPU, co pozwoliłoby choćby na pomiar światła przy przysłonie roboczej.
    Może dałoby się pozyskać CPU i cały bagnet z jakiegoś uszkodzonego obiektywu? Mógłby to nawet być jakiś tani i prosty G...

Ktoś próbował?
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 06-12-2009 o 00:33
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Spotkaliście się z tropami, które by prowadziły do koncepcji canonowskiego Dandeliona w świecie Nikona?
    Chipy, styki, te sprawy .....
    "Canonowskie Dandeliony" mają główny cel w postaci wprowadzenia potwierdzenia ostrości. W puszkach Nikona nie ma to sensu bo każda potwierdza. Natomiast jest wiele osób na świecie, które przerabiają szkła MF poprzez dodanie CPU (orginalnego wyciągniętego z istniejącego szkła lub CPU dedykowanych). Jeden przykład poniżej.

http://www.naturfotograf.com/lens_CPUconversion.html

Główny problem polega na tym, że ta modyfikacja nie ma większego sensu funkcjonalnego w przypadku DXXX i DX. W przypadku DXXXX i DXX aby wykorzystać zalety zmodyfikowanego szkła musimy modyfikować tylko wersje AIS. Dlaczego tak, a nie inaczej to już odsyłam do specyfikacji wersji "NON-AI", AI oraz AIS (sposób posuwu popychacza przysłony). Jeżeli chodzi o ilość informacji o bagnecie F we wszystkich odmianach łącznie z wersjami CPU to jest tego masa w sieci (chociażby mir lub tym podobne). Poniżej przykład.

http://www.zi.ku.dk/personal/lhhansen/photo/fmount.htm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Oj, przydałoby się do aparatów takich jak F50-F65, F75-F80, D40-D100 i wszystkich innych bez AI...

Myślałem o wykombinowaniu czegoś takiego np. do pracy z mieszkiem, żeby oszukać elektronikę aparatu i "wmówić jej", że jest obiektyw z CPU, co pozwoliłoby choćby na pomiar światła przy przysłonie roboczej.
    Może dałoby się pozyskać CPU i cały bagnet z jakiegoś uszkodzonego obiektywu? Mógłby to nawet być jakiś tani i prosty G...

Ktoś próbował?
    Z obiektywów AF-G niepolecam za skomplikowane ale ja zrobiłem cos takiego do makro ze zwykłego obiektywu AF-D i adaptera nikon -> M42 bez soczewki noj oczywiście klej

marcin_G jak skończysz daj znać jak działa z 300mm
    Ostatnio edytowane przez tol2di ; 06-12-2009 o 00:56
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

No właśnie o czymś podobnym myślałem...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tol2di Zobacz posta
    marcin_G jak skończysz daj znać jak działa z 300mm
    Dam, dam. Na razie sam jestem zaskoczony, że F4 ustawia mi ostrość dla zestawu TC-16A +400/5,6.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

a co podłożyłes pod ten przełożony pin żeby sie niezwierał z tym obok ?
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

"ten obok" został nieco przycięty i sprężynka od pinu przełożonego opiera się o plastik, a nie ścieżkę drukowaną
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

dzieki jak tylko dorwe telekonwerter biore sie za przeróbke teraz czekam na opinie jak to działa ze szkiełkami i d80
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

DZIAŁA, DZIAŁA, DZIAŁA!!! !!! !!!
    po 3,5 godziny zegarmistrzwskiej pracy mam gotową modyfikację.
    Szczególne atrakcje to:
    - ręczne wiercenie otworka 1,5 mm
    - dorabianie grotu do lutownicy, cieńszego niż zwykle, bo zbyt gruby grot może popalić oryginalną ścieżkę
    - walka z króciutkim przewodem nieco grubszym od włosa...
    - montaż kontaktów CPU metodą prób i błędów, tak by mikroskopijne sprężynki trafiły w równie maleńkie styki
    - pomiar miernikiem, czy nigdzie nie ma zwarcia na pinach

ale najważniejsze, że DZIAŁA, DZIAŁA!!!!!
    idę spaaaaaaćććććć........
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów