500Gb ~ 100DVD ~ 100-200 zł
Nie lepiej kupić dysk i zarchiwizować dane?
Nie porysuje się, nie zajmie dużo miejsca, a przechować można u znajomych, depozyt bankowy, w pracy, u rodziców....
Szukaj
500Gb ~ 100DVD ~ 100-200 zł
Nie lepiej kupić dysk i zarchiwizować dane?
Nie porysuje się, nie zajmie dużo miejsca, a przechować można u znajomych, depozyt bankowy, w pracy, u rodziców....
M.K.
A wziąłeś pod uwagę, że jeśli użyjesz programu, który tworzy własne archiwum, które tylko sam potrafi odtorzyć i głupim trafem padnie Ci jedna płytka, to jesteś ugotowany.
Nie ryzykował bym nagrywania na DVD, gdyż prawdopodobieństwo, ze możne paść 1 ze 100 DVD i, w zależności od tego, który był on w kolejce nagrywania danych, możne położyć Ci całość nie dawało by mi spokoju.
Dlatego ja szukam jakiegoś programu, który po prostu zgrywa zdjęcia zamiast tworzyć archiwum, bo wtedy jedno DVD wszystko rozwala. Cały czas się zastanawiam nad sensem całej operacji i z jednej strony wydaje mi się nieuzasadniona a z drugiej strony dysk jest jeden i jedno uszkodzenie psuje wszystkie dane. Płyt będzie 100 i jedna uszkodzona płyta kasuje mi 1% zbiorów.
Hm. InCD z pakietu nero. Nie wiem jak w obecnej wersji, ale w 6 zdawało egzamin. Płyty traktuje tak jak zwykłe dyski.
pozdrawiam Krzysiaczek
Ja uważam, że lepiej kupić dysk 1 TB (może zewnętrzny na USB / eSata / FireWire ?) lub 1.5 TB (teraz nawet się bardziej opłaca). Polecam SEAGATE - najlepsza firma lub WD Caviar. Ew. Fujitsu lub Hitachi. A co do programu to jest tego cała masa, mnie się wydaję że wystarczy program dołaczany do dysków zewnętrznych. Welland (producent obudów) ma takie (tak samo w dyskach SEAGATE-a jest podobne rozwiązanie), że za jednym kliknieciem przycisku na obudowie dysku sciągane są z komputera (z wybranych katalogów !!!) dane na dysk zewnętrzny. To najlepszy i najszybszy sposób na backup! I dziś wychodzi to bardzo tanio.
D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
www.fotoryzacja.pl
TOTAL BEGINNER
Dokładnie, a na sam backup nie trzeba kupować od razu 1TB, jeśli dobrze to zaplanujesz, kopie przyrostowe na przykład, to 160GB zupełnie wystarczy.
Sam tak zrobiłem - mam stary dysk z laptopa 160GB, dokupiłem kieszeń SATA za 50 zł (aluminiowy Tracer) podłączyłem pod USB i mam dysk backupowy + pendrive za cenę kieszeni (dysk miałem). Ceny dysków są śmiesznie niskie, do tego kieszeń to jakieś 50 zł i masz dużo pewniejszy sposób backapu niż płyta, która po roku może nie chcieć działać.
Do tego, od strony programowej, mam SyncToy odpowiednio ustawiony i robi się samo.
PS.
Ktoś Ci obliczył, że na DVD wydasz 100zł. Dołożysz kolejną stówę i masz dysk. Koszty zwrócą się po dwóch miesiącach.
Po prostu dokup drugi dysk i rób z nim to samo co z pierwszym, tylko przechowuj gdzieś indziej. Taniej, pewniej, wygodniej i mniej miejsca zajmuje niż 100 DVD. No i zawsze możesz robić sobie 'update' backup'u raz w miesiącu np.
Skoro wszyscy proponują takie rozwiązanie, to raczej coś w tym jest, nie ?![]()
ODRADZAM SEAGATE !!! - 70% tego co sprzedałem z Seagate'a w zeszłym roku pojechało na reklamacje na początku obecnego roku w ramach tzw. czarnej serii do producenta - a w jednym przypadku Seagate nawet mnie oszwabił, wystawiając korektę na dysk 2.5" IDE, który jako model potem sprzedawał po skoku waluty 100zł drożej - i taki też z racji zobowiązań musiałem odkupić dla klienta dokładając z własnej kieszeni. Sam również utraciłem zdjęcia z 1TB marki Seagate - załapałem się na dysk z tzw. czarnej serii- vide: http://tinyurl.com/y9zxutl
W dodatku, to co potrafi denerwować - dysk 1TB Seagate ma jakąś technologię co pozostawia wrażenie, że dysk żyje swoim własnym życiem - nic na komputerze nie robisz, a dioda świeci jak oszalała i słychać jak terkocze na głowicach. Nie polecam, chociaż na Allegro utworzył się swoisty przemysł naprawiaczy, ratujących dane z dysków z czarnej serii Seagate'a.
Ostatnio edytowane przez Tok'Ra ; 22-11-2009 o 23:08
Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30
Jak się upierasz na płyty, to chyba ktoś pomyślał o idealnym rozwiązaniu dla Ciebie:
http://www.cdrinfo.pl/news/14482
pozdrawiam Krzysiaczek