Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No właśnie u mnie problem jest z nagraniem danych folderów na płyty, bo SyncToy jest doskonały do backupu dysk-dysk i ten etap mam obcykany.

1. Chciałbym podać folder (a w nim jest kilkadziesiąt podfolderów z plikami)
    2. Program oblicza i mówi, że potrzebanp. 80 płyt DVD
    3. Potem mówi 'włóz pusty dysk DVD'
    4. I tak w kółko.

Obawiam się, że będę musiał Picasę zainstalować, bo tam jest takie coś, ale nie wiem czy ten backup jest 'na żywca' czy przypadkiem Picasa robi sobie z tego jakiś własny format pliku czy obraz na DVD

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mińsk Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    No właśnie u mnie problem jest z nagraniem danych folderów na płyty, bo SyncToy jest doskonały do backupu dysk-dysk i ten etap mam obcykany.

1. Chciałbym podać folder (a w nim jest kilkadziesiąt podfolderów z plikami)
    2. Program oblicza i mówi, że potrzebanp. 80 płyt DVD
    3. Potem mówi 'włóz pusty dysk DVD'
    4. I tak w kółko.

Obawiam się, że będę musiał Picasę zainstalować, bo tam jest takie coś, ale nie wiem czy ten backup jest 'na żywca' czy przypadkiem Picasa robi sobie z tego jakiś własny format pliku czy obraz na DVD
    Witam, taka funkcję posiada Ashampoo Burning Studio. Ja używam w wersji 6 bo jest FREE.

Domyślnie

500Gb ~ 100DVD ~ 100-200 zł
    Nie lepiej kupić dysk i zarchiwizować dane?
    Nie porysuje się, nie zajmie dużo miejsca, a przechować można u znajomych, depozyt bankowy, w pracy, u rodziców....
    M.K.

Domyślnie

A wziąłeś pod uwagę, że jeśli użyjesz programu, który tworzy własne archiwum, które tylko sam potrafi odtorzyć i głupim trafem padnie Ci jedna płytka, to jesteś ugotowany.

Domyślnie

Nie ryzykował bym nagrywania na DVD, gdyż prawdopodobieństwo, ze możne paść 1 ze 100 DVD i, w zależności od tego, który był on w kolejce nagrywania danych, możne położyć Ci całość nie dawało by mi spokoju.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Dlatego ja szukam jakiegoś programu, który po prostu zgrywa zdjęcia zamiast tworzyć archiwum, bo wtedy jedno DVD wszystko rozwala. Cały czas się zastanawiam nad sensem całej operacji i z jednej strony wydaje mi się nieuzasadniona a z drugiej strony dysk jest jeden i jedno uszkodzenie psuje wszystkie dane. Płyt będzie 100 i jedna uszkodzona płyta kasuje mi 1% zbiorów.

Domyślnie

Hm. InCD z pakietu nero. Nie wiem jak w obecnej wersji, ale w 6 zdawało egzamin. Płyty traktuje tak jak zwykłe dyski.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Ja uważam, że lepiej kupić dysk 1 TB (może zewnętrzny na USB / eSata / FireWire ?) lub 1.5 TB (teraz nawet się bardziej opłaca). Polecam SEAGATE - najlepsza firma lub WD Caviar. Ew. Fujitsu lub Hitachi. A co do programu to jest tego cała masa, mnie się wydaję że wystarczy program dołaczany do dysków zewnętrznych. Welland (producent obudów) ma takie (tak samo w dyskach SEAGATE-a jest podobne rozwiązanie), że za jednym kliknieciem przycisku na obudowie dysku sciągane są z komputera (z wybranych katalogów !!!) dane na dysk zewnętrzny. To najlepszy i najszybszy sposób na backup! I dziś wychodzi to bardzo tanio.
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekD80 Zobacz posta
    I dziś wychodzi to bardzo tanio.
    Dokładnie, a na sam backup nie trzeba kupować od razu 1TB, jeśli dobrze to zaplanujesz, kopie przyrostowe na przykład, to 160GB zupełnie wystarczy.

Sam tak zrobiłem - mam stary dysk z laptopa 160GB, dokupiłem kieszeń SATA za 50 zł (aluminiowy Tracer) podłączyłem pod USB i mam dysk backupowy + pendrive za cenę kieszeni (dysk miałem). Ceny dysków są śmiesznie niskie, do tego kieszeń to jakieś 50 zł i masz dużo pewniejszy sposób backapu niż płyta, która po roku może nie chcieć działać.

Do tego, od strony programowej, mam SyncToy odpowiednio ustawiony i robi się samo.

PS.
    Ktoś Ci obliczył, że na DVD wydasz 100zł. Dołożysz kolejną stówę i masz dysk. Koszty zwrócą się po dwóch miesiącach.
    "Being a champion is redefining what's humanly possible."
    Lance Armstrong | Blog Rowerowy | Flickr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekD80 Zobacz posta
    Ja uważam, że lepiej kupić dysk 1 TB (może zewnętrzny na USB / eSata / FireWire ?) lub 1.5 TB (teraz nawet się bardziej opłaca). Polecam SEAGATE - najlepsza firma
    ODRADZAM SEAGATE !!! - 70% tego co sprzedałem z Seagate'a w zeszłym roku pojechało na reklamacje na początku obecnego roku w ramach tzw. czarnej serii do producenta - a w jednym przypadku Seagate nawet mnie oszwabił, wystawiając korektę na dysk 2.5" IDE, który jako model potem sprzedawał po skoku waluty 100zł drożej - i taki też z racji zobowiązań musiałem odkupić dla klienta dokładając z własnej kieszeni. Sam również utraciłem zdjęcia z 1TB marki Seagate - załapałem się na dysk z tzw. czarnej serii- vide: http://tinyurl.com/y9zxutl
    W dodatku, to co potrafi denerwować - dysk 1TB Seagate ma jakąś technologię co pozostawia wrażenie, że dysk żyje swoim własnym życiem - nic na komputerze nie robisz, a dioda świeci jak oszalała i słychać jak terkocze na głowicach. Nie polecam, chociaż na Allegro utworzył się swoisty przemysł naprawiaczy, ratujących dane z dysków z czarnej serii Seagate'a.
    Ostatnio edytowane przez Tok'Ra ; 22-11-2009 o 23:08
    Samsung GX-1S|D300|SB-800|YH-324 + 327RC2|MeiKe MK-D300|Kata 3N1-30

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów