Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie

chodziło mi oczywiście o firmę Phottix - przepraszam za literówki
    a tak z ciekawości

cytuję "D300 kupiłem w listopadzie zeszłego roku z firmware 1.0, a z aktualizacjami doszedłem do 2.0"
    nie słyszałem o firmware w wersji 2.0 do D300 może jakiś pirat ??
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Domyślnie

tym razem ja się pomyliłem, chodziło mi oczywiście o firmware 1.10
    w każdym razie problem z AA w MB-D10 mam od początku posiadania MB-D10, co zbiegło się w moim przypadku z zakupem D300 z firmware 1.00
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Oto odpowiedz otrzymana ze wsparcia technicznego Nikon

Szanowny Panie Mirku ,

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

Testowaliśmy z naszą D300(firmware 1.10) i MB-D10 z naszymi bateriami (Ni-Mh Encore 2700 mAh) nie mogę potwierdzić występowania problemu. W teście wykonaliśmy już ponad 200 zdjęć, to wciąż stan naładowania baterii w gripie jest wystarczający i aparat korzysta z zasilania w gripie i nie przełącza się na baterię w body.
    Czyli nie jest to kwestia jakiegoś niedociągnięcia w uaktualnieniu oprogramowania.

Proszę sprawdzić czy aparat uaktualnił poprawnie firmware A i B. Warto by też zrobić reset wszytkich ustawień (dwa przyciski oznaczone zieloną kropką + reset w CSM i shooting menu).

Proszę sprawdzić czy podobny problem występuje ze zwykłymi alkaicznymi AA (może akumulatorki "nie trzymają"). Jeżeli temperatura otoczenia jest bliska 0, to akumulatorki szybko się rozładowują. Proszę przeprowadzić test z bateriami AA w temperaturz pokojowej.

Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub ma Pan inne pytania prosimy o ponowny kontakt emailem lub telefonicznie pod numerem telefonu 022 4608732.

Z poważaniem,

Roman Olczak
    Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
    www.europe-nikon.com/support
    Nikon D300

Domyślnie Problemy MB-D10 z D700

Jestem pierwszy raz na forum i może nie do końca mój problem wiąże się z aku AA ale z używaniem gripa MB-D10 z D700. Podstawowy problem to to, że używając spustu w gripie nie mogę praktycznie wykonywać żadnych zdjęć. Drugorzędny problem to to, że nie mogę używać spustu migawki w gripie ponieważ jest tak czuły, że najlżejsze jego dotknięcie wyzwala migawkę - bez AF (kiedyś przy innej okazji w serwisie Nikona kiedy o to pytałem - ale z D300 -sugerowali, że po kilku tysiącach zdjęć może się "dotrze"; niestety nie "dotarło się"). Śmiem twierdzić, że MB-D10 wspópracuje z D700 jak pies z kotem. Wystarczy, że w gripie odblokuję spust migawki no i koniec z robieniem zdjęć a i wyświetlaniem zrobionych już zdjęć. Istna masakra - odkryłem (!), że uruchomienie spustu w gripie powoduje że aparat nie wykonuje żadnych zdjęć. A więc nie wolno mi odblokowywać spustu w gripie i mogę jedynie wykorzystywać MB-D10 jako najdroższy w świecie pojemnik na baterie. Nie wiem kto w Nikon Polska siedzi, ale mam wrażenie, że nie czyta postów choćby na www.dpreview.com, gdzie opisany przeze mnie problem jest znany już od co najmniej 2008 roku. Chowanie głowy w piasek wychodzi na dobre jedynie strusiom. Mam zamiar odwiedzić serwis Nikona i zobaczyć jak potraktują mój problem - grip ma już ok. 3 lat. Ale dla przykładu w takim np. serwisie Sony przyznali się do błędu konstrukcyjnego w kamerze DCR-TRV19E i naprawili mi 5 letni egzemplarz za darmo! - ku mojemy zadowoleniu.

Domyślnie

Pierdu pierdu... masz uszkodzony grip i tyle. Gwarancja się kłania!
    Ja swój używam od momentu wejścia d300 na rynek (zakup łączony), a teraz cały czas z D700 i o dziwo mogę robić zdjęcia Całkiem dużo ich robię, mój MB-D10 jakieś 70-80 tysięcy już przełknął, z tym samym kompletem eneloop na pokładzie cały czas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Całkiem dużo ich robię, mój MB-D10 jakieś 70-80 tysięcy już przełknął, z tym samym kompletem eneloop na pokładzie cały czas
    przebieg delikatnie mowiac znaczny jak ogolna kondycja? gumy od nowosci oryginalne, czy juz kolejny komplet?

Domyślnie

Gumy oryginalne, ale farba starta tu i tam
    Wybierak działa lepiej niż na początku, kółka ok, styki ok. Działa jak trzeba
    Zdziwiony jestem jedynie wydajnością aku sanyo, spodziewałem się częstej wymiany kompletu 8szt, a tu działają jak prawie nówki od prawie trzech lat !

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Szczecin / Katowice

Domyślnie

Podepnę się pod wątek. Jak rozumiem nikt nie znalazł rozwiązania problemu? W moim D700 z załączonym MB-D10 wystarczy zrobić jedno zdjęcie i aparat przestaje widzieć zasilanie w gripie. Dotyczy to akumulatorów AA, kiedy w gripie jest drugi EN-EL3e jest ok. Tyle że wtedy mam 5 fps. Co ciekawe wcześniej ten problem nie występował. Objawił się dopiero przedwczoraj. Jak rozumiem jedyną metodą na osiągnięcie 8 fps jest zakup oryginalnego EN-EL4a? Ciekawi mnie po co w takim razie możliwość używania akumulatorów AA w gripie? Przecież i tak nie działają, a Nikon tradycyjnie nie widzi problemu.

Pozdrawiam

Domyślnie

źle rozumiesz... zgodnie z instrukcją obsługi 8FPS masz z każdym innym źródłem zasilania niż EN-EL3e Musi działać na paluszkach i już. Jeśli nie działa - coś JES uszkodzone. U mnie na jednym komplecie eneloopów śmigam już ponad rok. Cały czas mam 8 fps

Domyślnie

Witam,
    ponieważ wątek trochę zamiera, kilka wrażeń z używania zamiennika EN-EL4
    używałem aku AA w koszku, tak jak pisałem wcześniej, przez rok czasu bez problemów, po aktualizacji firmaware aparatu zasilanie z AA z gripa MB-D10 (oryginał Nikon) po kilku kilkunastu lub kilkudzisięciu zdjęciach przestał widzieć ?? przełączał się na EN-EL3e w korpusie po poszukiwaniu przyczyny doszedłem do wniosku, iż Aparat (d300) jest OK, po podłaczeniu innego MB-D10 z koszykiem i aku ten sam problem ? Nie wiem czemu nie mam pojęcia podarowałem sobie pisanie do serwisu Nikona szkoda nerwów zakupiłem zamiennik EN-EL4 Delty śmiga aż miło, mam 8 fps, zima (luty) używałem z 80-400 + stabilaizacja ) wykonałem z tego co pamiętam prawie 2 k zdjęć,
    zaznaczam w terenie i stabilizacja obrazu za każdym razem podgląd,
    jestem bardzo zadowolony i już nie wepnę koszyka z AA (tym bardziej że ich wymiana w terenie bywa często kłopotliwa a wskaznik naładowania działał, ale bardzo "z grupsza",
    polecam Deltę
    pozdrawiam
    Jarek
    P.S. i zawsze mam gotowe 8 klatek, nawet fotografując grzybki, w razie zdjęcia akcji (np. niespodziewanie wyskakująca sarna, jedno przełączenie i strzelam !)
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów