Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie Problem MB-D10 i aku AA

Witam.

Grip MB-D10 a w nim 8AA eneloop (menu aparatu D300: d10 (Ni-MH) d11 (MB-D10))
    Robię około 550 zdjęć i aparat przełącza się na baterię w body. Aparat wskazuje całkowite rozładowanie akumulatorków AA.
    Wskaźnik naładowania aku na górnym wyświetlaczu pokazuje tylko „pełne” aku AA w MB-d10 albo wcale. Z tego co wiem powinien pokazywać stopniowe ich rozładowywanie.
    Menu: „Informacje o akumulatorze” pokazuje całkowite rozładowanie aku AA.
    Wkładam aku do ładowarki (MH-C9000) i okazuje się, że większość aku ma napięcie ok. 1,4V, czyli pełne.

Czy ktoś z Was zaobserwował coś podobnego?

Może coś źle robię?

A może czas wysłać do reklamacji MB-D10?

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

w MH-C9000 masz mozliwosc zmierzenia ile jeszcze zostalo w tych bateriach. zmierz to i podaj wartosc, pomiar zrob przy natezeniu pradu okolo 400 mA. jesli w bateriach zostalo mniej niz 500 mAh to chyba body zachowuje sie poprawnie.
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mayor Zobacz posta
    w MH-C9000 masz mozliwosc zmierzenia ile jeszcze zostalo w tych bateriach. zmierz to i podaj wartosc, pomiar zrob przy natezeniu pradu okolo 400 mA. jesli w bateriach zostalo mniej niz 500 mAh to chyba body zachowuje sie poprawnie.
    Tak też sobie pomyślałem. Nowe baterie i takie tam...
    Po wyjęciu z aparatu baterie rozładowałem prądem 500 mA trwało to ok 1,5h. Ładowały się około 3h prądem 1000mA.
    Samo ładowanie baterii po wyjęciu z MB-D10 (rozładowanych) trwa około 10min.

Więc chyba nie to...

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

no ale MH-C9000 to nie jest zwykla ladowarka, zmierz tam ile maja te baterie w mAh poprostu, przeciez tam wszystko jest napisane.. Skoro ladowales 3h pradem 1000mA to wpakowales w nie 3000 mAh czyli o 1000 mAh za duzo wiec cos sciemniasz tyle nie wejdzie do enelopow. Zmierz dokladnie co sie dzieje z tymi akumulatorami. masz taka maszyne wiec korzystaj z niej.
    F65, N24-70/2,8, 50/1,8, SamYang 85/1,4, S150-500, SB600, D700, MB-D10
    D50&DELTA , N18-70 - żony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mayor Zobacz posta
    no ale MH-C9000 to nie jest zwykla ladowarka, zmierz tam ile maja te baterie w mAh poprostu, przeciez tam wszystko jest napisane.. Skoro ladowales 3h pradem 1000mA to wpakowales w nie 3000 mAh czyli o 1000 mAh za duzo wiec cos sciemniasz tyle nie wejdzie do enelopow. Zmierz dokladnie co sie dzieje z tymi akumulatorami. masz taka maszyne wiec korzystaj z niej.
    Ogólnie to nie jest problem z aku, lecz prawdopodobny problem z body lub MB-D10. Urządzenia elektryczne podają aktualny stan rozładowania aku na podstawie rzeczywistego napięcia. W tym przypadku pojemność aku nie jest tak istotna.
    Pytanie zadane na początku postu skierowane jest raczej do wszystkich, którzy korzystają z aku AA w MB-D10. W kilku wątkach na forum są opinie o korzystaniu z tego typu zasilania jednak żaden nie opisuje problemu prawie całkowicie naładowanych aku AA i wskazywanie przez body, że są rozładowane. Do tego instrukcja na stronie 286, tak opisuje aku AA, aby lepiej nikt z tego nie korzystał. Znając doświadczenia kolegów z serwisem NP, oraz mając pewne własne chcę uniknąć wysyłania gripa a potem pewnie body i może ładowarki wraz z aku, po to, aby ktoś tam w serwisie stwierdził, że u nich wszystko działa tak jak powinno.
    W każdym razie dziękuję za sugestię. Sprawdziłem aku i są ok. Są nowe, jest ich 16 i wszystkie są po wyjęciu z MB-D10 mniej więcej w 80% naładowane. I żadna z nich nie odbiega drastycznie od pozostałych.

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie odpowiedź serwisu

Witam.

I po problemie...

Cytat:
    "Szanowny Panie Jacku,
    Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

W przypadku korzystania z baterii typu AA w aparacie d300 (z pojemnikiem na baterie) możliwe jest, że akumulatory są rozładowane po wykonaniu około 550 zdjęć, możliwe jest, że (przykładowo) wskaźnik poziomu naładowania w ładowarce nie działa prawidłowo. Jednakże biorąc pod uwagę fakt, że ani akumulatory Ni-Mh, ani posiadana przez Pana ładowarka nie są produktami firmy Nikon, nie jesteśmy w stanie stwierdzić ich prawidłowego/nieprawidłowego działania.

W tej sytuacji proszę jednak upewnić się, że w Pańskim aparacie wgrana jest najnowsza wersja oprogramowania czyli wersja 1.03. W przypadku gdy w aparacie jest wcześniejsza wersja oprogramowania proszę przeprowadzić aktualizację zgodnie ze wskazówkiami zawartymi na poniższej stronie internetowej:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/c...?p_faqid=25186

Nawiązując do opisanego przez Pana sposobu wyświetlania stanu naładowania baterii - jest on prawidłowy. Podczas korzystania z akumulatorów typu AA w pojemniku na baterie MB-D10, na panelu kontrolnym aparatu d300 pojawia się wskaźnik całkowitego naładowania baterii bądź wskaźnik niskiego nałodowania baterii, gdy baterie są rozładowane wskaźnik baterii miga, w takiej sytuacji nie ma możliwości wyzwolenia spustu migawki (informacje o sposobie wyświetlania stanu naładowania baterii podczas korzystania z baterii typu AA może Pan również znaleźć na 286 stronie instrukcji obsługi aparatu).

Podsumowując, opisane przez Pana działanie aparatu d300 z pojemnikiem na baterie wydaje się prawidłowe, natomiast jeżeli ma Pan zastrzeżenia odnośnie pracy pojemnika na baterie proszę odesłać aparat wraz z pojemnikiem na baterie do autoryzowanego serwisu Nikona w celu wykonania ekspertyzy. W takim przypadku proszę odesłać obydwa produkty na poniższy adres:

Serwis Nikon
    ul. Postępu 14
    02-676 Warszawa

Obydwa produkty należy odesłać bez akcesoriów (karty pamięci, akumulatora, paska itp.) Proszę pamiętać o dołączeniu opisu problemu, danych kontaktowych oraz kart gwarancyjnych Nikon Polska wraz z odcinkami C kart gwarancji europejskiej i z kopią dowodu zakupu. Jeżeli jest to naprawa pogwarancyjna, proszę również dołączyć prośbę o wykonanie ekspertyzy i kontakt w sprawie kosztów i terminu wykonania naprawy (koszt wykonania ekspertyzy naliczany jest tylko w przypadku odstąpienia od ewentualnej naprawy).
    W sprawie kosztów naprawy i przypuszczalnego czasu wykonania usługi proszę kontaktować się bezpośrednio z biurem serwisu pod numerem telefonu 022 4608760 (opcja 1 - serwis).

W przypadku dodatkowych pytań proszę o ponowny kontakt poprzez dział Wsparcie Techniczne.

Z poważaniem"

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

a czy w tych korpusach nie ma w MENU dodatkowej opcji określenia czy aparat zasilany jest bateriami/akumulatorkami AA ?, bo ich napięcia znamionowe/rozładowania są różne i mogą być błędnie interpretowane
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

Z moim D300 nie miałem takich problemów ale za to D700 na Rajdzie Dolnośląskim płatał mi takie figle.
    Dodatkowo spanikowałem bo miałem wrażenie, że nie robi 8kl/sek.
    Jak było naprawdę trudno mi teraz dowieść bo problem braku szybkostrzelności ustąpił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregoire7 Zobacz posta
    a czy w tych korpusach nie ma w MENU dodatkowej opcji określenia czy aparat zasilany jest bateriami/akumulatorkami AA ?, bo ich napięcia znamionowe/rozładowania są różne i mogą być błędnie interpretowane
    Jast. Jest to menu d10 w którym możesz wybrać rodzaj aku lub baterii jakie są w gripie.
    Prosty rachunek 8X1,4=11,2 (takie właśnie mniej więcej napięcie mają "rozładowane" aku w moim gripie).
    Napięcie znamionowe aku EN-EL4a (dokładnie 11,1). Może ktoś coś pomylił w sofcie?

Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

hej to w sumie stary temat ale zaczynam grzebać...kupiłem zastępczy en-el4a- nie chce odpalić na oryginalnym MB-d10. Dzisiaj zacząłem czytać Twój wątek i załadowałem 8 aku do koszyka....i taki sam efekt jak z podróbą en-el4- po prostu aparat zdycha. reasumując MB-D10 działa mi tylko na oryginalnych EN-EL3e w gripie i body...

Czy coś wymyśliłeś żeby toto uruchomić na AA?
    kupa sprzętu- brak talentu

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów