Close

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 91

Wątek: Ringflash

Domyślnie

poszło PW, ale o technikalia tu spytam:
    1. upewnić się chciałem idzie uzywać ringa mając podłączonego baterrypacka do sieci 230 V (by na długiej sesji studyjnej się nie skończył nagle akku)?
    2. czy idzie używać w terenie równocześnie ring + ten normalny palnik?
    3. na ile starcza akku (sam ring, pełna moc)?
    4. czy można dokupic dodatkowy akku (jeśli 1 akku ma niewiele błysków to może być taka potrzeba)?
    5. czy jest pilot w ringu i czy działa w terenie (pewnie nie) ?
    6. jaka jest dziura w ringu czyli jakiej średnicy obiektyw (najlepiej z osłoną przeciwsłoneczną) sie tam zmieści?
    7. czy na ring sa jakieś nasadki ?
    8. ile WS ma ring ?
    9. jaki jest podział mocy (moc minimalna ringa) ?
    10. gdy są podłączone 2 główki to każda ma po połowie mocy baterrypacka i reguluje się moc symetrycznie, na obu główkach?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-11-2009 o 20:30
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Odpowiedzi pogrubiłem żeby było czytelniej

1. upewnić się chciałem idzie uzywać ringa mając podłączonego baterrypacka do sieci 230 V (by na długiej sesji studyjnej się nie skończył nagle akku)? - tak da się podłączac pod sieć 230V baterypacka bo główki nie mają w sobie żadnej elektroniki. Całośc jest w skrzynce
    2. czy idzie używać w terenie równocześnie ring + ten normalny palnik? - baterypack ma jedno wejście więc albo to albo to
    3. na ile starcza akku (sam ring, pełna moc)? - pełna moc około 150 błysków
    4. czy można dokupic dodatkowy akku (jeśli 1 akku ma niewiele błysków to może być taka potrzeba)? - cene podam jutro bo nie pamiętam
    5. czy jest pilot w ringu i czy działa w terenie (pewnie nie) ? - jest pilot i działa wszędzie tam gdzie się chce
    6. jaka jest dziura w ringu czyli jakiej średnicy obiektyw (najlepiej z osłoną przeciwsłoneczną) sie tam zmieści? - na zdjęciu jest D300 + Samyang 85mm f1.4 średnica z osłoną około 9cm tego obiektywu.
    7. czy na ring sa jakieś nasadki ? - o tym jakie i czy wogóle napisze jutro, obecnie mam sam ring.
    8. ile WS ma ring ? - tyle co plenerowy czyli 1000Ws z regulowaną moca jak zwykła główka
    9. jaki jest podział mocy (moc minimalna ringa) ? - regulowana moc stopniowo od 1000Ws do 150Ws
    10. gdy są podłączone 2 główki to każda ma po połowie mocy baterrypacka i reguluje się moc symetrycznie, na obu główkach? - nie ma możliwości podłączenia dwóch główek do jednego baterypacka

Wszystko pisałem teraz z głowy więc mogłem coś pomylić za co z góry przepraszam ale raczej jest wszystko podane poprawnie. Jutro sprawdzę dokładnie i jakby co podam raz jeszcze te odpowiedzi w razie jakby były błedy.
    Ostatnio edytowane przez Bonzo ; 11-11-2009 o 23:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    O
    8. ile WS ma ring ? - tyle co plenerowy czyli 1000Ws z regulowaną moca jak zwykła główka
    9. jaki jest podział mocy (moc minimalna ringa) ? - regulowana moc stopniowo od 1000Ws do 150Ws
    Nawet silny ten ring. Zastanawiam się, czy nie za silny, D700 ma natywne ISO 200. Zakres regulacji jest dość mały, nawet nie 1/8 mocy, czyli że ze 2,5-3 przysłony jak sądzę.
    Ciężko mi ocenić wydajność, nie miałem do czynienia z takim odbłyśnikiem.
    Czy jest podana LP dla ringa?
    Jeśli nie to mam prośbę - wykonaj pomiar światłomierzem: ISO 100, odległość powiedzmy 3 metry. Jaka przysłona na całej mocy (i na minimalnej) ? Inne opcje sobie poobliczam
    Skoro nie można podłączyć 2 główek wolałbym nabyć sam ring, bez zwykłej główki. Wykonanie wygląda solidnie, fajnie że zawsze może być pilot. Tylko żeby się to wszystko razem zmieściło w 3 tys...., bo ta lampę używa się od czasu do czasu (raczej mało).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-11-2009 o 01:01
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ok jeżeli nie jest to pilna sprawa to daj mi troche czasu z tymi pomiarami żeby nie klepac w kazdym poście po trochu dlatego zamieszcze wszystko w jednym postaram się też zamieścić fotke z użycie tego ringflasha, myśle że piątek sobota powinno już wszystko być

Wykonanie jak i jednego tak i drugiego na prawde mile mnie zaskoczyło jak to do mnie przyszło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    postaram się też zamieścić fotke z użycie tego ringflasha, myśle że piątek sobota powinno już wszystko być
    fajnie, fotki wskazane,
    zapamiętaj parametry takie jak (przysłona, ISO, ustawiona moc ringa - oczywiście) ogniskowa obiektywu (weź portretówkę, coś z 85 lub 105 mm), odległośc od modeli, odległość modelki od tła (z 1.5 m). Podaj nam to przy fotce Jestem ciekaw cienia na tle.

możesz zrobic parę fotek - np portret (z ramionami) i plan amerykański i pokombinować też ewentualnie z odległościa modelki od tła. Jaki jest cień gdy modelka jest na sofie czy fotelu?

Bez problemu usuwa sie cień na tle, gdy sie je dodatkowo oswietli inymi lampami?

poczekamy, wątek ma 2 lata, pare dni nas nie zbawi
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-11-2009 o 01:32

Domyślnie

fotoellite, mieszkasz niedaleko więc w razie czego mogę pomóc w testach modelkowych

Domyślnie

Jakby to byl zestaw dwie glowki i jeden ring to bylby IDEALNY
    a moze sie cos takiego pojawi
    czekamy na zdjecia

Domyślnie

jest tylko jedno wyjście z batterypacka, więc to nic nie da.
    3 wyjścia - to już spory generator, takie rozwiązania sa na rynku, ale niestety w bardzo wysokich cenach, bo to są firmówki, nie chińczyki. Ale te zasilane z akku najczęściej mają 2 wyjścia, a nie 3. To kwestia gabarytów, mocy. Urządzenia pomyślane jako przenośne nie mają być za ciężkie. A mniejsze, gdy moc się podzieli na 3 główki dadzą mało mocy. WIęc producenci kombinują, że wtedy ktoś kupi kilka zestawów.

conik
    Gość

Domyślnie

tez niecierpliwie czekam na wiecej informacji i cene

Domyślnie

To prawda co pisze Jacek_Z że im więcej główek i mocy tym większa waliza mam też w ofercie generatory studyjne (3600Ws - 3x1200 i 4200Ws - 2x2100Ws) o dużych mocach i to już jest naprawdę niezła skrzynka no i nie za lekka bo tez ma całą elektronike i sterowanie w sobie a same główki są kompaktowe i lekkie.

To co teraz pokazuje i te generatory studyjne są produkcji Koreańskiej.

Tak sobie myślę że wolałbym chyba mieć każda główkę w terenie na osobnym baterypacku jakby nie było mając to na jednym kablu mamy większą swobodę, bo w jakiś sposób nas ograniczają i nieraz przeszkadzają w planie przy pewnych ustawieniach światła względem modela kable ciągniete z jednej skrzynki w różne strony. Jest rozwiązanie na to czyli kable baaaardzo długie ale to znowu mała pajęczynka się robi

skoras jak będę miał na tyle wolnego czasu żeby coś z organizować to WitekWisz tez się pisał na jakiś kursik z oświetlenia bo do tego co tu mam pokazać nie potrzeba aż tylu ludzi, ale dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy
    Ostatnio edytowane przez Bonzo ; 12-11-2009 o 14:16

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów