Szukaj
Tak, masz rację. Dla nikoniarzy. Ale Nikon Polska nie wydaje oświadczenia dla nikoniarzy. On daje oświadczenie dla potencjalnych kupców, być może nowych nikoniarzy. Nikoniarze tacy jak tutaj wiedzą co i jak, i godzą się w pewnym sensie z tym, jakie jest Nikon Polska. Między innymi poprzez wymianę informacji między sobą, znajomość innych serwisów itp.
Na piśmie? Oficjalnie jako forum, NKP? Czy jako Jan Kowalski?
Nie, nie dla użytkowników marki. Dla przyszłych użytkowników marki, użytkownik marki już wie co i jak, tak jak pisałem wyżej.
Tak, sposobów jest masa, tylko medium nie jest odpowiednie. Odpowiedniejszym medium byłaby strona nikonklub.pl - forum nie jest dobrym miejscem na oficjalne oświadczenia takich firm jak Nikon czy Nikon Polska.
Racja.Tak, masz rację. Dla nikoniarzy. Ale Nikon Polska nie wydaje oświadczenia dla nikoniarzy. On daje oświadczenie dla potencjalnych kupców, być może nowych nikoniarzy. Nikoniarze tacy jak tutaj wiedzą co i jak, i godzą się w pewnym sensie z tym, jakie jest Nikon Polska. Między innymi poprzez wymianę informacji między sobą, znajomość innych serwisów itp.
Osobiscie. Dla mnie to bardziej niz na pismie. Nie jako Jan Kowalski ale jako Piotr Milecki. Administrator forum marki do ktorej sie zwrocilem. Przypominam ze fotopolis to prywatna firma nalezaca do jednaje osoby. Niczym sie nie rozni pod tym wzgledem od mojego pytania. Tyle ze ja nie mam uprawnien do wypowiadania sie w iminiu, a w iminiu NP nikt sie na forum nie wypowiedzial. Niezaleznie jak jest dla NP wazne badz nie.Na piśmie? Oficjalnie jako forum, NKP? Czy jako Jan Kowalski?
Racja. Tyle ze mamy pewien problem. Nazywa sie migracja sprzetowa. Zaden inny portal nie powinien byc z punktu widzenia NP wazniejszy od tego. To tutaj dokonuje sie zmian sprzetowych. Wszyscy wiemy ze zakup pierwszej puszko to start w fotografie. Zwracam uwage na to ilu z nas wyminilo korpusy w trakcie bytnosci na forum i jaki ono mialo na to wplyw.Nie, nie dla użytkowników marki. Dla przyszłych użytkowników marki, użytkownik marki już wie co i jak, tak jak pisałem wyżej.
Szczerze? W tej sytuacji kazde jest dobre. Nikon Klub nie zabral w tej sprawie zadnego stanowiska o ile wiem.forum nie jest dobrym miejscem na oficjalne oświadczenia takich firm jak Nikon czy Nikon Polska
Nie docenili też kwestii lojalności na embargo informacyjne. Przecież Admin mógł powiedzieć, co zobaczył na własne oczy, będąc tam parę godzin, rozmawiając z ludźmi i widząc jak działa serwis jako taki zarys sytuacji miał. A jednak poproszony nic nie powiedział (sugerował tylko, że będzie dobrze). A jednak Nikon Polska tego nie doceniło. Może wiedzą, że forumowicze dadzą sobie jakoś radę, jakoś to będzie, a trzeba walczyć o nowego klienta na Boże Narodzenie, liczy się przyszły zysk oraz by zła opinia nie poszła w świat i po sklepach. A na forum (mimo, że najbardziej lojalna grupa, generująca również przyszłe zyski) nie ma co patrzeć. To sytuacja podobna do działań operatorów GSM - możesz być 10 lat w sieci (zakładając prawdopodobnie, że jeśli otrzymasz coś ekstra zawsze przy kolejnej umowie będziesz kolejne 10 lat) to oni wolą nowego klienta. Pracowałem w firmie, gdzie 8,9 telefonów generowało rachunki na ok. 6-7 tys. miesięcznie, opiekun powiedział, że dla operatora i tak będzie się o wiele b. liczył nowy klient, który weźmie 20 kart SIM z limitem 100zł. Mimo, że prywatnie miał inne zdanie. Ale dla korporacji nie liczy się prywatny punkt widzenia.
Ostatnio edytowane przez piorut ; 04-11-2009 o 21:55
Pozdrawiam
Osobiście to rozmawiałeś a panem Iksem Igrekowskim, nie z Nikon Polska sp. z o.o. Jest to dla firmy różnica. Oczywistością w tym przypadku jest fakt, że jakaśtamfirma.pl pyta na papierze lub listem jakimś otwartym Nikon Polska, nie osobiście. Osobiste rozmowy nie pozostawiają śladu.
A jak się miał wypowiedzieć? Zaraz mogę zarejestrować się na forum jako NikonPolska i się wypowiedzieć.. o to chodzi?
Masz rację, więc podpowiem - migracja sprzętowa dotyczy świadomych już czegoś użytkowników, a oni wiedzą jak szukać informacji, gdzie szukać informacji i umieją rozróżnić jakość informacji. Oni mają gdzieś serwis NP, bo wiedzą, że tu zajrzą, że jest jakiś serwis inny niż NP bo w Canonie/Pentaksie/Olympusie też był, i dadzą sobie radę. Dla nich ta sprawa z serwisem i oświadczeniami to chleb powszedni
Albo zmiany sprzętowe, albo zakup pierwszej puszki. Oba przypadki omówiłem już wcześniej.
Otóż właśnie w tej sytuacji nie każde jest dobre. Zobacz - gdzie jest najwięcej złego na temat serwisu nikona? Na tym forum i na polishnikonservice.com. Gdzie oni (NP) się wypowiadają? Na innym portalu. Co to oznacza? Oficjalnie nie przyznają się do tego forum. Jaki jest tego efekt? Tu już może być kilka, i każdy może sobie dopowiedzieć.
O ile dla firmy nowy nieswiadomy klient moze byc cenniejszy bo robi obrot to przeciez swiadomi uzytkownicy marki sa o wiele istotniejszym zrodlem opinii ktore moga zawazyc o tym czy nowy klient kupi czy nie sprzet danej firmy. I tego wlasnie nie rozumiem. Sa rozne sposoby przywiazania klienta do marki. Jakosc produktu, programy lojalnosciowe i kto wie czy nie najwazniejsza obsluga "posprzedazna" do ktorej zalicza sie tez a moze przede wszystkim serwis. I tak jak Piotrze napisales...o ile fotopolis jest zbiorem fotografujacych zwiazanych ze wszystkimi markami, to forum jest zbiorem nikoniarzy a co za tym idzie firma powinna powaznie brac pod uwage zdanie ludzi ktorzy realnie wplywaja na opinie o jej sprzecie bo chyba mozna sie pokusic o takie stwierdzenie biorac pod uwage ostatnie wydazenia. Fakt uzytkownicy na pewnym etapie swojego rozwoju poradza sobie kozystajac z innych serwisow, kupujac sprzet poza oficjalnymi kanalami dystrybucji i za granica ale opinia i smrod pozostanie jesli firma nie potraktuje powaznie glosu ludzi ktorzy laduja powazna kase w jej produkty.
Peebes - jak Cię przestałem lubić- to muszę przyznać , że jest wiele racji w tym co piszesz.
Bardzo trafne spostrzeżenia i ciężko się z Tobą nie zgodzić.
Z drugiej strony Piotr również przytacza mocne argumenty.
Ja, patrząc na to wszystko z punktu widzenia kompletnego amatora, ale członka społeczności Nikonowskiej odczuwam jedno - NIKON POLSKA ma mnie obecnie w dupie.
Skontaktuj się z nami