Szukaj
Chcialbym wierzyc ze sie mylisz...
Ja mam pytanie...
Dlaczego wszyscy twierdzą że to NP wysłało oświadczenie do fotopolis?
Przecież jak wół stoi "Spytaliśmy przedstawiciela Nikon Polska, co firma na zamiar zrobić z tym faktem. Oto odpowiedź, którą dostaliśmy" Bóg jeden wie kiedy Fotopolis zapytało NP i jak długo czekało na odpowiedź.
pzdr
Nikon D80 + N18-70DX+ S70-300 DG APO + Carena TZ-250
Polityka marketingowa nikona jest dziwna.
Z jednej strony się bardzo starają, pozakładali w internecie portale, szkołę fotografii, robią i inne rzeczy. A z drugiej strony takie kwiatki jak niechęc do jasnego wytłumaczenia sprawy. Wygląda tak jakby w firmie (chyba nie az tak wielkiej) były kłopoty z komunikacją i współpracą między działami. Bo jedni się starają, a inni z kolei zawalają sprawę wizerunku firmy.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Nie "Bóg jeden wie" tylko poczytaj forum fotopolis i zobaczysz, kiedy wysłali i ile czekali na odpowiedź![]()
A ten serwis nie jest ogólnodostępnym serwisem sprzętowym? Jest, w formie forum. Gdyby "Forum - Nikon Klub Polska" (czy NKP) zapytało oficjalnie Nikon Polska, tak samo jak fotopolis.pl dostałoby oficjalną odpowiedź.
Zdanie jest dla mnie niezrozumiałe... Jeśli chodzi o "internetową wielkość" to fotopolis.pl nie jest małym portalem z małą oglądalnością, śmiem twierdzić, że ma większą oglądalność niż to forum (jeśli chodzi o liczbę unikatowych wejść). Jeśli chodzi o inne tematy, to nie wiem o jakie.
No tak, wklepanie jednak "nikon opinie" nie pokazuje forum na pierwszej stronie, w przeciwieństwie do fotopolis.pl
Ważniejszą sprawą jest jednak fakt, że opinie redaktorów publikowane na portalu fotograficznym (ogólnym) istniejącym w internecie od chyba 2001 roku dla większości czytelników są bardziej wiarygodne, niż opinie wypowiadane przez entuzjastów marki wzięte z forum sprzętowego tejże marki właśnie. PR i informacja to nie tylko pozycja w goglach, niestety.
Zwykły użytkownik szukając aparatu wpisze właśnie "canon opinie", "nikon opinie" itp. Użytkownik bardziej świadomy wie, gdzie szukać, i informacji będzie szukał w inny sposób, docierając zarówno do fotopolis, do tego forum i do kilku innych serwisów.
Nie, nie stoję ani po stronie NP ani po stronie forum. Ale przecież nie można mieć do nich pretensji, że nie publikują oficjalnych oświadczeń na forum, bo jak mają to zrobić? Wysłać pismo, faks? Do kogo? I gdzie to później umieścić? A może zarejestrować się i napisać posta? Gdzie? W tej sekcji, do której dostęp mają tylko zarejestrowani użytkownicy, która nie będzie indeksowana w google? Posta, którego ktoś im może później edytować lub wyciąć?
Ostatnio edytowane przez pebees ; 04-11-2009 o 14:37
Te wpisy w portalach o niskiej randze forum w sprawach Nikona moze napisac ktos kto nie ma zielonego pojecia jak sie maja procedury opiniowosci o konkretnej marce.Chcialem powiedziec ze to na tamtym portalu sa wpisy o niszowej randze naszego forum. Wcale nie o umniejszenie roli tamtych portali. Zle mnie zrozumiales. Mimo wszystko uwazam ze dla NIKONIARZY ich forum jest znacznie wazniejsze niz ogolny portal o fotografii czy nawet sprzecie. Wystarczy porownac ilosc komentarzy do tych samych spraw tutaj i na optyczne.pl. Tu jetesmy "skondensowana" grupa uzytkownikow, tam czescia grupy fotografow. Taka mala ale moim zdaniem znaczna rozniaca. Jesli NP uznalo ze warto odpowiedziec tam w pierwszej kolejnosci, to ich sprawa. JA PYTALEM O TO SAMO, TYLKO DZIEN CZY DWA WCZESNIEJ. Ale dajmy temu spokoj. To dla mnie nauczka i lekcja na przyszlosc.
Naprawde tak myslisz? Myslisz ze opinie na tamtych potralach sa dla uzytkownikow marki bardziej wiarygodne niz otwarte dyskusje na forum? To mnie zaskoczyles...Ważniejszą sprawą jest jednak fakt, że opinie redaktorów publikowane na portalu fotograficznym (ogólnym) istniejącym w internecie od chyba 2001 roku dla większości czytelników są bardziej wiarygodne, niż opinie wypowiadane przez entuzjastów marki wzięte z forum sprzętowego tejże marki właśnie. PR i informacja to nie tylko pozycja w goglach, niestety.
Podaj mi choc jeden konkretny powod dla ktorego nie mogli tego zrobic? Jeden. Wcale nie trzeba tego robic via moja osoba mimo iz chcialem sie tego podjac. Mozna napisac posta, poprosic mnie abym potwierdzil ze to jest Ich stanowisko, itd. Sposobow jest masa. Dobrze sie stalo ze informacja jakakolwiek by ona nie byla, jest. Nie na forum, gdzie indziej ale jest. Obrazanie sie na forum nikomu nie sluzy. Tak sadze.Nie, nie stoję ani po stronie NP ani po stronie forum. Ale przecież nie można mieć do nich pretensji, że nie publikują oficjalnych oświadczeń na forum, bo jak mają to zrobić? Wysłać pismo, faks? Do kogo? I gdzie to później umieścić? A może zarejestrować się i napisać posta? Gdzie? W tej sekcji, do której dostęp mają tylko zarejestrowani użytkownicy, która nie będzie indeksowana w google? Posta, którego ktoś im może później edytować lub wyciąć?
ciekawe kiedy dojdą do tego, że jesteśmy na tyle istotną, ważna tubą, że walka z nami nie ma sensu, że nalezy tu wspólpracować.
Obrażanie sie na media (a forum takim jest) to strzał w kolano. Mozna mieć nawet rację (załóżmy na moment, że serwis ją ma - wszystko jest OK), ale nie ma sie jak z taką informacją dotrzeć do ludzi to ... się nie ma racji.
Może porównywanie nas do dużych mediów jak TVN, Polsatu czy GW to przesada, ale idąc na wojnę z mediami jest się na przegranej pozycji. NP nic nie może wygrać na wojnie z forum. Może jedynie przestać pomagać w niektórych przedsięwzięciach, ale to nie zabije forum![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wiecie co? A mnie to wisi, gdzie i komu NP coś tam odpowiedział o ile odpowiedział. Jakie to ma znaczenie?
To NP powinno zależeć na użytkownikach a nie im na NP. A z tego co wiem to te Forum zrzesza ich najwięcej w naszym kraju.
Zależy Wam na jakimś oficjalnym stanowisku NP czy to na tym forum czy innym miejscu? Po co gadać, lepiej niech się wezmą do roboty i swoja praca udowodnią, że im się chce.
Osobiście cieszy mnie, że powstał odrębny dział, który zawiera masę informacji i wskazówek. W szczególności namiary na inne serwisy.
Zupełnie bym się NP nie przejmował. Ich istnienie jest mi zupełnie obojętnie.
Serwisować sprzęt można w zagranicznych serwisach niejednokrotnie sprawniej i taniej. Z dystrybucji NP kupiłem tylko puszkę, pewno też dlatego, że miałem słabe rozeznanie. Natomiast dla siebie i znajomych gripy, szkła były już kupowane czy to w Niemczech czy w Stanach. I żadnych problemów. Więc NP się nie przejmujmy i róbmy swoje.
nic...
Bez megalomani ale dla mnie nawet 10 emisji reklamy w TVN czy innych mediach ma sie nijak do stalego miejsca jakim jest forum. W zaden sposob nie neguje wspolpracy bo jest ona na wysokim poziomie, jednak bez dwoch zdan nie jest tak ze nie da sie niczego poprawic, chocby komunikacje a ta szwankuje.Może porównywanie nas do dużych mediów jak TVN, Polsatu czy GW to przesada
Skontaktuj się z nami