Close

Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 222

Wątek: Wizyta w NP

Domyślnie

fotoellite: Zgadza się, Nikon obraca milionami i Polska jest jedynie jednym z wielu jego rynków, jednak my nie użeramy się z Nikonem tylko z jego przedstawicielem na nasz kraj. Reprezentują go zwykli śmiertelnicy, którzy chcą zarabiać i utrzymać swoje stanowiska pracy, są nastawieni pewnie w dużej części na zyski. Może forumowicze nikon.org.pl w skali świata są kroplą, ale w odniesieniu do kraju stanowimy już liczną grupą. W chwili, gdy akacja została nagłośniona zaczęliśmy być groźni dla wyników polskiego oddziału i to on powinien zacząć się przejmować. Wiem, jestem naiwny. Jednak uważam, że jest dobrze. Wypowiedź jest co prawda bardzo wymijająca, ale się pojawiła i NP nie zbagatelizował całkowicie problemu jak to zwykł robić do tej pory. Przypuszczam, że kierownictwo mogło zaniedbać wiele poważnych spraw, które teraz głośno się odbijają - a że napraw w takich instytucjach nie przeprowadza się z dnia na dzień, to przyjdzie nam chwilę poczekać. Miejmy nadzieję, że nie jest to ostateczna forma załagodzenia sytuacji, tylko wstępne stanowisko poprzedzające wewnętrzne kontrole, jakie pozwolą podjąć kolejne działania. Jeśli spróbują rozmyć sprawę w czasie to pomyśli się nad kolejnymi krokami, tak aby ich zabolało.

Domyślnie

Przeczytałem połowę wątku. Smutne jest to, że potrzebny był tak głośny krzyk, żeby dali obietnicę, że COŚ się zmieni. Nie wierzę, że marketing i PR NP nie zaglądają tutaj. Na tym między innymi polega ich praca. Wiedzieli co się dzieje, jakie są opinie. Nagle się budzą, że trzeba coś zmienić, bo za głośno jest i lada chwila GW albo TVN ich obsmarują.
    Do admina mam pytanie, czy pierwszy raz z nimi o tym rozmawiałeś? Sądzę, że masz jakieś kontakty z NP w miarę ciągłe.
    Niestety wątpię czy zmienią coś obecnymi siłami, musi przyjść ktoś z boku. Żeby serwis zaczął funkcjonować tak ja należy potrzebna będzie zmiana personalna. Osoba, która za to odpowiada nie radzi sobie z tym albo lekceważy to. Jednorazowa akcja w takim przypadku zakończy się poprawą na miesiąc, dwa. Potem wróci stare. Niestety tu jest potrzebna terapia wstrząsowa. Ktoś pozwolił na ten bałagan, nie wiem czy nadal pracuje w NP. W innych wątkach są opisane wyceny napraw za tysiące złotych, gdy serwisy w innych krajach robią to znacznie taniej. Znaczy to, że nastawienie serwisu jest takie, wyrwać kasę, a nie dbać o renomę i dobre imię firmy.
    Napewno na poziomie serwisu odbija się popularyzacja aparatów. W tej chwili kupno kompakta to nie jest duży wydatek, nawet w polskich realiach. Sprzęt za 500 zł traktuje się inaczej niż sprzęt za 10 tys. Znacznie więcej aparatów trafia do serwisu (pomijam wpadki takie jak z D5000). Użytkownikowi aparatu za 500 zł nie zależy też zwykle tak bardzo na szybkiej naprawie. Osoby dla których fotografia to praca lub hobby inaczej to traktują. Jeśli serwis stwierdza, że naprawa gwarancyjna potrwa 2 tygodnie to powinna tyle potrwać, półtora miesiąca to czas nieakceptowalny. Tam chyba nie zdają sobie sprawy, że jeśli dadzą informację, że naprawa potrwa 2 tygodnie, a trwa znacznie dłużej, to spokojnie można pożyczyć sprzęt i potem wysłać im rachunek do zapłacenia. Jakby dostali rachunek za wypożyczenie na miesiąc D3x to może ktoś by się obudził.
    Czy się coś poprawi? Trzeba zaczekać, ale nie za długo. I trzeba oczekiwać konkretów, a nie znamy problem, to jest naszym priorytetem. Jak na razie to można tłumaczyć na dwa sposoby:
    - Zajmujemy się tym.
    - Czego oni od nas chcę i co do k... z tym zrobić. Może zaczekać to przyschnie.

Domyślnie

everyman ja się z tobą zgadzam , ale weź pod uwage że to forum czyta garstka ludzi którzy zakupili sprzęt różnej maści Nikona czy to zwykły kompakt czy to lustrzankę a lwia część użytkowników ma tak naprawde gdzieś serwis i fora internetowe a tym bardziej czytanie newsów o fotografii i potyczkach z serwisem sam widzisz że fotografia obecnie jest bardzo modna ale nie dla robienia zdjęć a dla chęci posiadania gadżetu jakim jest aparat cyfrowy i 80% tych użytkowników robi tylko fotki na imprezie u cioci i ogląda je na kompie albo na TV bo to fajny bajer i zaimponuje się wujkowi Stasiowi często te aparaty kosztują grosze i jak się zepsuje to kupią nowy a co za tym idzie nabijają kase korporacji. Odzew z ich strony to nic innego jak standardowa reakcja na atak żeby właśnie zatkać ludziom usta i tak naprawde jest to dla nich dodatkowa reklama "bo nie ważne jak się mówi ważne że sie wogóle mówi" a taki komunikat skutecznie uspokoi panią Tereske co ma kompakcika za 300zł i o to chodzi Ludzi w Polsce co wydaja krocie na aparaty jest naprawde mało, a tacy co mają naprawde full kasy mają gdzieś to czy ten aparat się zepsuje bo kupią nowy. Ty będzisz załamany bo być moze wydatek rzędu 10tys na ukochany aparat jest dla ciebie duży i ty będziesz pisał na forum o serwisie i walczył ale w ogólnym rozliczeniu jesteś jednostką. Tak więc te śpiewki naprawde traktujcie z big ogromnym dystansem.

Po to sa właśnie rzecznicy prasowi w takich wielkich firmach żeby mydlić oczy opini publicznej gadasz ztakim i tak naprawdę nic nie wiesz bo albo ci odpwie "nie potrafie na to pytanie odpowiedzieć" prosze o nastepne albo poprostu nawciska kitu do bólu żeby tylko wyszło na to że jednak nie maja nas gdzieś tylko się odezwali
    Ostatnio edytowane przez Bonzo ; 04-11-2009 o 01:22

Domyślnie

fotoellite: Kiedyś odwalili mi fuszerkę z samochodem w ASO - niby błahostka, ale była awantura u szefa po której zaczęli mi się kłaniać w pas przy kolejnych wizytach (na jak długo to nie wiem)... a jestem tylko zwykłym klientem w nie najmniejszym mieście, który dodatkowo nie kupował u nich samochodu tylko po prostu zaczął go tam serwisować. Właśnie dlatego wierzę, że może się i z Nikonem udać... bo... pewnie nie jesteśmy, aż tak liczną grupą jakbym to zasugerował, tylko mamy kontakt z ciociami oraz wujkami, którzy nieraz pytają się nas co wybrać, są ludzie co przeglądają forum bez rejestracji; coraz więcej osób przed zakupem zaczyna wertować internet w poszukiwaniu informacji (trafią pewnie na Optyczne lub Fotopolis) - jeśli NP nie zdaje sobie z tego sprawy to trzeba ich uświadomić, że obecna polityka w długim okresie okaże się zgubna.
    Ostatnio edytowane przez everyman ; 04-11-2009 o 01:38

Domyślnie

A ja mam tylko jedno pytanie w calej sprawie:

Dlaczego ten watek jest tylko dla zalogowanych ?
    Ogolnie nie mam z tym wiekszego problemu,

ale jednak powinien byc ogolnie dostepny.. tak zeby ewentualny potencjalny klient
    mogl sobie poczytac o serwisie nikona bez rejestracji...

Dziwnie to wyglada..

Pozdr
    AK

Domyślnie

ale weź pod uwage że to forum czyta garstka ludzi którzy zakupili sprzęt różnej maści Nikona czy to zwykły kompakt czy to lustrzankę
    Zdziwilbys sie jak ogromna jest ta "garstka"... Wiekszosc osob swiadomie wykorzystujacych inetrnet, po zakupie badz pierwszym problemie ze sprztem wklepuje w internet forum swojej marki. Nie optyczne czy cyfrowe czy inne ale wlasnie FORUM. Jak wielka jest to grupa moze swiadczyc fakt ze podczas moich wypraw (duze slowo) ludzie mnie rozpoznaja kiedy mijamy sie w gorach czy nad morzem. I nie wszyscy maja na szyi DSL'ra...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    ...Jeszcze wczoraj kazali czekac. Teraz cos napisali. Niestety nie na forum co sprawia ze NP podupadlo w moich oczach bardzo mocno...
    Wygląda na to, że Nikon lubi się obrażać i jeśli dobrze odczytuję słowa Redakcji Fotopolis na własnym forum to podobnie było w ich wypadku.
    Cytuje Redakcję z forum fotopolis: "...Kiedys byl juz problem z guma na D70 i z tego co pamietam Nikon zareagowal dobrze (choc nie wzorowo). Mimo to awantura trwala jeszcze dlugo - jezeli nie do teraz." link

Podejście Nikona do mediów też pozostawia wiele do życzenia. We wrześniowym numerze Digital Foto Video w artykule pt. "Duże problemy Nikona D5000" można przeczytać:
    "Problem w tym, że w wielu sklepach w Polsce wciąż są aparaty z feralnej serii. Nikon Polska nie chce w żaden sposób komentować tego faktu. Nie odpowiada ani na pytania użytkowników, ani dziennikarzy. A dokładnie: gdy zapytaliśmy o szczegóły, dostaliśmy grzeczną odpowiedź z serwisu prasowego: "Bardzo mi przykro, ale na obecnym etapie nie jesteśmy w stanie powiedzieć nic ponad to, co widnieje na stronie Nikona"".
    Myślę, że powyższy cytat nieco ostudzi oczekiwania niektórych użytkowników forum.

Cytat Zamieszczone przez admin Zobacz posta
    ....Wiekszosc osob swiadomie wykorzystujacych inetrnet, po zakupie badz pierwszym problemie ze sprztem wklepuje w internet forum swojej marki. Nie optyczne czy cyfrowe czy inne ale wlasnie FORUM...
    Użyje powyższego cytatu w innym kontekście: ogólnie rzecz biorąc, tego typu fora korporacje wykorzystują jako darmowe wsparcie techniczne oraz reklamę swoich produktów. Właśnie na takich forach użytkownicy danej marki szukają rozwiązań dla swoich pierwszych problemów, słyszą o zaletach rozbudowywania sytemu od dodatkowe akcesoria, a to wszystko z kolei napędza sprzedaż. Dlatego też uważam, że NP powinno zdecydowanie uważniej wsłuchiwać się w głosy użytkowników tego forum, gdyż mogą oni być realnym zagrożeniem dla wizerunku danej marki.
    Ostatnio edytowane przez Cyber ; 04-11-2009 o 13:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    everyman ja się z tobą zgadzam , ale weź pod uwage że to forum czyta garstka ludzi którzy zakupili sprzęt różnej maści Nikona czy to zwykły kompakt czy to lustrzankę a lwia część użytkowników ma tak naprawde gdzieś serwis i fora internetowe a tym bardziej czytanie newsów o fotografii i potyczkach z serwisem sam widzisz że fotografia obecnie jest bardzo modna ale nie dla robienia zdjęć a dla chęci posiadania gadżetu jakim jest aparat cyfrowy i 80% tych użytkowników robi tylko fotki na imprezie u cioci i ogląda je na kompie albo na TV bo to fajny bajer i zaimponuje się wujkowi Stasiowi często te aparaty kosztują grosze i jak się zepsuje to kupią nowy a co za tym idzie nabijają kase korporacji. Odzew z ich strony to nic innego jak standardowa reakcja na atak żeby właśnie zatkać ludziom usta i tak naprawde jest to dla nich dodatkowa reklama "bo nie ważne jak się mówi ważne że sie wogóle mówi" a taki komunikat skutecznie uspokoi panią Tereske co ma kompakcika za 300zł i o to chodzi Ludzi w Polsce co wydaja krocie na aparaty jest naprawde mało, a tacy co mają naprawde full kasy mają gdzieś to czy ten aparat się zepsuje bo kupią nowy. Ty będzisz załamany bo być moze wydatek rzędu 10tys na ukochany aparat jest dla ciebie duży i ty będziesz pisał na forum o serwisie i walczył ale w ogólnym rozliczeniu jesteś jednostką. Tak więc te śpiewki naprawde traktujcie z big ogromnym dystansem.

Po to sa właśnie rzecznicy prasowi w takich wielkich firmach żeby mydlić oczy opini publicznej gadasz ztakim i tak naprawdę nic nie wiesz bo albo ci odpwie "nie potrafie na to pytanie odpowiedzieć" prosze o nastepne albo poprostu nawciska kitu do bólu żeby tylko wyszło na to że jednak nie maja nas gdzieś tylko się odezwali
    Bonzo, ja Cię ładnie proszę - używaj kropek i przecinków...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Zdziwilbys sie jak ogromna jest ta "garstka"... Wiekszosc osob swiadomie wykorzystujacych inetrnet, po zakupie badz pierwszym problemie ze sprztem wklepuje w internet forum swojej marki. Nie optyczne czy cyfrowe czy inne ale wlasnie FORUM. Jak wielka jest to grupa moze swiadczyc fakt ze podczas moich wypraw (duze slowo) ludzie mnie rozpoznaja kiedy mijamy sie w gorach czy nad morzem. I nie wszyscy maja na szyi DSL'ra...
    ja nie mówie że nikt nie korzysta z tych mediów, ale jest naprawde spora rzesza która tego nie robi i na nich tak czy siak Nikon zarobi. Nie mam zamiaru się przekomarzać bo ja mam swoje zdanie i ty swoje więc nie ma sensu drzeć kotów

"Bardzo mi przykro, ale na obecnym etapie nie jesteśmy w stanie powiedzieć nic ponad to, co widnieje na stronie Nikona"".
    Myślę, że powyższy cytat nieco ostudzi oczekiwania niektórych użytkowników forum.
    to jest własnie to o czym wspominałem z takimi korporacjami Zapomnijcie że będą cokolwiek robić a tym bardziej przeraszać

Bonzo, ja Cię ładnie proszę - używaj kropek i przecinków...
    Postaram się

Domyślnie

Dlatego też uważam, że NP powinno zdecydowanie uważniej wsłuchiwać się w głosy użytkowników tego forum, gdyż mogą oni być realnym zagrożeniem dla wizerunku danej marki.
    No coz, ja tez jestem tego samego zdania. Niestety NP wybiera ogolnodostepne serwisy sprzetowe zamiast forum. Nie wiem jak wyglada decydowanie o tym gdzie najpierw powinny byc umieszczane informacjie ale wyraznie ktos sie pomylil. Te wpisy w portalach o niskiej randze forum w sprawach Nikona moze napisac ktos kto nie ma zielonego pojecia jak sie maja procedury opiniowosci o konkretnej marce. Wklepanie nazwy Nikon Polska w internet prowadzi najpierw do ich wlasnej strony, pietro nizej mamy juz forum i klub. Nawet nie wiem o ile dalej sa optyczni czy cyfrowi. No coz... Kazdy decyduje jak chce.

Strona 17 z 23 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów