Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Panasonic Lumix DMC-LX3

Czy użytkuje ktoś z was w.w aparat ? Proszę o jakieś sugestie .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frogpl Zobacz posta
    Czy użytkuje ktoś z was w.w aparat ? Proszę o jakieś sugestie .
    Mam taki model. Nabyłem aby posiadać aparat w każdej chwili, który nic nie waży. Można by dużo o tym pisać, więc podam plusy dodatnie i plusy ujemne.

+ bardzo dobre jasne szkło o rozsądnym zakresie,
    + duża możliwość konfiguracji AF-a,
    + pełny manual,
    + RAW + dowolny jpeg,
    + do ISO400 w pełni użyteczny,
    + dobra stabilizacja,
    + dobry wyświetlacz.
    + jak na dzisiejsze standardy matryca nie jest przeładowana pikselami,
    + producent nie olał sprawy i ostatnio pojawił się nowy soft z fajnymi rzeczami.

- wysoka cena,
    - za te pieniądze można oczekiwać lepszego DR,
    - wskazana zapasowa bateria.

Zasadniczo polecam, pomimo że to drogi sprzęt. Matryca pikselami przeładowana nie jest ale ja bym wolał i tak 6mpix z lepszym DR. Bezpośredni konkurent to Canon Gxx, też drogi. W moim przypadku zdecydowało szkło. Podsumowując, jestem zadowolony.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Witam, LX-3 mam od pół roku. Zasadniczo zgadzam się z przedmówcą.

Do plusów dodałbym:
    - ładny tryb Dynamic B&W (użyteczny do ISO 800 włącznie)
    - przydatny tryb INTELLIGENT ISO, który wybierając czułośc uwzględnia ruch fotografowanego obiektu
    - poręczność (jest sporo mniejszy i lżejszy od Gxx Canona)
    - bardzo dobre wykonanie

Do minusów natomiast:
    - przekłamujący wyświetlacz na którym zdjęcia wydają sie lepsze niz są w rzeczywistości
    - niedoświetlona większość zdjęć (konieczna korekta +1/3 lub +2/3)
    - irytującą klapkę na obiektyw

Bateria wystarcza mi na kilka dni fotografowania, więc chyba nie powinienem narzekać.

Nie mam jednak bezpośredniego porównania z innymi kompaktami z górnej półki.

Czy kupiłbym go jeszcze raz?
    Pewnie tak. Może bym się zastanowił nad GF-1, ale to trochę inna półka cenowa.

Kilka zdjęć z LX3:
    1. http://plfoto.com/1878670/zdjecie.html
    2. http://plfoto.com/1942918/zdjecie.html
    3. http://plfoto.com/1942921/zdjecie.html
    4. http://plfoto.com/1942912/zdjecie.html

pozdrawiam
    Piowa
    D50, 10.5/2.8, 18-200VR, 50/1.8, Tamron 90/2.8, Pasikonik LX3, Volvo 940, Trek 4300

Homo sapiens non urinat in ventum

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    W moim przypadku zdecydowało szkło. Podsumowując, jestem zadowolony.
    Witam
    Ja mam Leice Dluxa4 - i też kierowałem się jakością szkiełka - ciężko szukać o podobnych właściwościach optycznych u konkurentów.
    Do plusów zaliczyłbym również b.dobre makro , natomiast ja nie mam problemów z odwzorowaniem przez wyświetlacz.Byc może jest to sprawa różnych softów w Laice i Panasonicu,
    Pozdrawiam

Domyślnie

Do wad warto dopisać:
    - brak zoomowania i AF w trybie filmowania. gdyby nie te niedociągnięcia to aparat byłby dla mnie idealny.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Do wad warto dopisać:
    - brak zoomowania i AF w trybie filmowania. gdyby nie te niedociągnięcia to aparat byłby dla mnie idealny.
    Na ten temat się nie wypowiadam. Nie używam aparatu jako kamery, zrobiłem tylko jeden eksperyment z ciekawości. Do filmów mam kamerę ale leży w szafie i gnije.

Oszczędny w słowach Awatar jungli
    Miasto
    Wolne Miasto Gdansk

Domyślnie

Swietny aparat, w porownaniu z LX2 milowy postep, swietne szklo, uzywalne iso400 nawet 800 przy odpowiednim naswietleniu.
    Sprawny AF i kompaktowosc, plecam

pozdrawiam
    Member of ABCDEFG POLSKA.

Domyślnie

Fota nr 2 ma "plastykę" jak z 5D. Spokojnie na forum Canona by się dali nabrać

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi , pozdrawiam .

Domyślnie

Z czym się nie zgodzę:

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    + do ISO400 w pełni użyteczny,
    + dobry wyświetlacz.
    Jak dla mnie to tam iso80 już cieniowało, a wiąże się to z malutkim DR o którym wspominasz. Jakiekolwiek wyciąganie cieni to kicha. Kolory masakrycznie przesaturowane, lekko czerwone ściany na tym wyswietlaczu prezentuja sie jak oczojebny róż.

Ja zastanawiałem się między LX3 a Sigmą DP1. Canony G i Coolpixy odpadły ze względu na wagę, rozmiar i absolutne przeładowanie pikselami. Osoiście wybrałem sigmę, ale to strasznie zamulasty aparat i potrafi wyprowadzić człowieka z równowagi. Jednak odwdzięcza się zdjęciami o jakości, która kładzie na łopatki wszystkie kompakty i 3/4 dslrów na rynku. LX3 zachwycił mnie szybkością działania, AFem (przy sigmie to demon szybkości), mnogością funkcji, szybkim przełączaniem między formatami i wieloma innymi rzeczami. Jednak w najważniejszej kwestii poległ i stąd decyzja o nabyciu Sigmy. Jednak myślę, że 99% użytkowników z tego Panasa będzie bardzo zadowolonych.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów