Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie D3000, matówka-problem

Witam wszystkich!
    Jestem tutaj nowy, i chciałbym, uzyskać od Was troszkę informacji oraz porad. Nie dawno zakupiłem aparat D3000 jest to moja pierwsza lustrzanka i nie mam o niej zbyt wiele wiadomości poza tym co tu przeczytałem i na innych stronkach. Aparat mam nie długo a juz pojawił się problem, a mianowicie po zrobieniu kilkuset fotek z dwoma obiektywami, patrząc przez wizjer zauważyłem dwa paproszki pomiędzy liniami ustalającymi czy jakoś to tak się nazywa. Po odkręceniu obiektywu na lustrze i na matrycy nic nie widać a po przetarciu matówki nie ma zadnego efektu. Na zdjęciach nie ma śladu, to co mogłem to wydmuchałem zakupioną gruszką ale bez efektu. Podobno matówka jest delikatna i nie ma gładkiej powierzchni więc sam chyba sobie nie poradze, no chyba że paprochy w innym miejscu Czy możecie mi coś poradzić, bądż podać jakiś serwis w Poznaniu co się tym zajmuje tylko proszę nie na ul. Galileusza i na ul. 27 grudnia bo tam już byłem i poza tym że panowie chcieli ze mnie zedrzeć to nic więcej i opowieści o rozkręcaniu i wymianie matówki na nową. Aparat jak wiadomo jest na gwarancji i nie chciałbym jej stracić poprzez jakiegoś "fachowca"

Domyślnie

Jak niedawno zakupiłeś to się tym zupełnie nie przejmuj. Póki nie wpływa to jakość zdjęć to przyzwyczaj się. Domowe czyszczenie ogranicz tylko do gruchy. Przejmuj się tylko wtedy jak będziesz miał syfki na matrycy... a wtedy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60409
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

czy paprochy zaslaniaja wizjer w sposob podobny do zalozenia na obiektyw dekielka z logo producenta obiektywu i uniemozliwiaja wykonanie poprawnego zdjecia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Jak niedawno zakupiłeś to się tym zupełnie nie przejmuj. Póki nie wpływa to jakość zdjęć to przyzwyczaj się. Domowe czyszczenie ogranicz tylko do gruchy. Przejmuj się tylko wtedy jak będziesz miał syfki na matrycy... a wtedy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60409
    Łatwo się mówi nie przejmuj, ale kurna nowy sprzet i już defekt :/

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    czy paprochy zaslaniaja wizjer w sposob podobny do zalozenia na obiektyw dekielka z logo producenta obiektywu i uniemozliwiaja wykonanie poprawnego zdjecia?

Oczywiście że nie, ale sam rozumiesz jest to drażliwe dla oka, patrzysz przez wizjerek i na tle widać babole. Myślałem że jest jakiś rozsądny sposób by to usunąć

Domyślnie

...albo, czy jest takie miejsce z którego nie można usunąć paprocha za pomoca gruchy ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasiel Zobacz posta
    To nie jest defekt tylko normalka

...jest to drażliwe dla oka, patrzysz przez wizjerek i na tle widać babole.
    Bo sie na nie caly czas gapisz. Przestan na nie zwracac uwage, a same znikna, zobaczysz.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Normalka, w SLR tak było to dlaczego nie miałoby być w dSLR. Przyzwyczaj się. Zaraz będziesz i tak miał inne większe zmartwienia

Jak masz samochód i brudny lakier to też mówisz, że masz defekt czy jedziesz dalej?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

A tak z ciekawości jak przecierałeś matówkę to jej nie porysowałeś ?

ja raz wsadziłem patyczek w D60 i już wiem że nie wolno
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Też miałem paprocha w wizjerze, od wewnatrz, zaraz jak wyciagnąłem z pudła ganz nówkę puszkę... I gdzies mi to poleciało, nie wiem gdzie jest... W środku sie gdzies przyczaił...
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów