Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Wymiana zooma na stałki, warto?

Witam, od niedawna staram się robić zdjęcia na koncertach, jednak mój Tamron 17-50 2.8 nie do końca mnie zadowala w połączeniu z D80, dlatego myślę nad kupnem 35 1.8 Nikkora oraz ew. wymianie w/w Tamrona na 85 1.8 również Nikkora. Tego zestawu (niewielkiego lecz zawsze) stałek chciałbym używać również do reporterki oraz (sporadycznie) do wesel. Teraz pojawia się pytanie czy to ma sens czy może lepiej jednak zainwestować w coś innego. Z góry dzięki i pozdrawiam.

Domyślnie

Ja myślę, że to dobry krok na przód. Sam zamierzam podobną żonglerkę w mojej szklarni przeprowadzić.

Domyślnie

Tylko z drugiej strony nie wiem czy nie będzie mi brakowało, szerszej perspektywy i tu się rodzi milion wątpliwości..

Rycerz
    Gość

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Hehe, to chyba jeszcze zależy tak generalnie jakiego zooma na jaką stałkę.
    Ja bym na Twoim miejscu dokupił te 35mm.
    35mm na DXie to jest klasa.

Domyślnie

Ale 35 jest zdecydowanie za ciasno. Powycinane te kadry wychodzą. Jednak coś od 17 a nailepiej jeszcze szerzej się bardzo przydaje. Ja dokupiłem Tokinę bo jasna.
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Domyślnie

Decyzja podjęta, kupuję 35 i zostaje z Tamronem, zawsze będzie czas na kolejne zmiany sprzętowe.

Domyślnie

mnie taki zestaw jak Twój (d80 + T17-50) też nie do końca zadowala. Może nie dlatego że jest zły tylko dlatego że widziałem lepsze duety (konkretnie moja puszka + N17-55 lub N24-70). Wiadomo że to inna liga szkieł, ale ja osobiście zaczynam "celować" właśnie w tym kierunku tzn. zamiana właśnie na wymienione wcześniej szkła. Może jeszcze taką alternatywę weź pod uwagę, że sprzedaż Tamiego za powiedzmy 1k i dołożysz do używki N17-55 około 2,5 tyś
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez performance Zobacz posta
    Tylko z drugiej strony nie wiem czy nie będzie mi brakowało, szerszej perspektywy i tu się rodzi milion wątpliwości..
    Twoje wątpliwości zgasną, gdy będziesz miał dwa body. Wtedy zoomy to taki fajny bakap na wszelki wypadek.
    Oczywiście pod warunkiem, że lubisz / musisz taszczyć dużo sprzętu. Jadąc w góry raczej brałbym jedno body i jednego porządnego zooma
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    ...... Może jeszcze taką alternatywę weź pod uwagę, że sprzedaż Tamiego za powiedzmy 1k i dołożysz do używki N17-55 około 2,5 tyś
    to chyba niezbyt rozsądna rada, zamieni dobre szkło na lepsze i w zasadzie nic nie zyska, w zakresie ogniskowych.
    Do tamiego 17-50 można dokupić np. 85 f/1,8 ma jaśniej, ostro i nie dubluje ogniskowych.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g...o wartych zdjęć.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów