A jesli taki zielone cos jak u kolegi pojawia sie tylko na migawce od1/30 i szybszej, a np na tescie z dekielkiem (15 sekund iso 1600) i zdjeciach z czasami powyzej 1/2 sekundy nie ma jej. To tez wtedy jest hot pixel?
Szukaj
A jesli taki zielone cos jak u kolegi pojawia sie tylko na migawce od1/30 i szybszej, a np na tescie z dekielkiem (15 sekund iso 1600) i zdjeciach z czasami powyzej 1/2 sekundy nie ma jej. To tez wtedy jest hot pixel?
ja mam identyczny przypadek przy powyżej 1s znika, rozmawiałem z serwisem nikona stwierdzili że to hot , bedę w warszawie to robią to od ręki w 10min
Ja tam wole to widzieć i usuwać w programie PixelFixer. Robi to dobrze, szybko ale tylko fotki w NEF, zapodaje się czarne zdjęcie np. ISO 2500 i czas 5 sek. a on sam wykrywa co i gdzie usuwać. szkoda czasu na serwis.
D3100|18-105 VR
Na czarnym zdjęciu z czasem 5 sekund D5000 nic Ci nie zarejestruje. Nie bedzie ani jednego bad pixela.
Teraz zauwazylem ze ta kropka jak zrobie nef to jest jak wywolam bez zadnej obrobki z nef do jpg to w jpg nie mam juz jej. Nie ogarniam juz tego.
.
Też wykryłem hot pixela,serwis milczy,zero odpowiedzi na mejla z dodzwonieniem się tez kosmos.
Planuje pojechać z aparatem do serwisu do Wawy ale nie chce w ciemno troche jechac.
Jesteście pewni,że zrobia to od ręki?
Witam
Miałem jednego hot pixela identycznego tak jak autor tego wątku.
Aparat (D90) wraz z obiektywem (18-105) wysłałem poprzez sklep (FJ) gdzie kupiłem kit do serwisu (19 10 2009).
Po tygodniu poszedłem się dowiedzieć co jest z aparatem. Miła pani z FJ dała mi nr telefonu do serwisu żebym zadzwonił. Dodzwoniłem się za pierwszym razem i otrzymałem informację że aparat jest już naprawiony (mapowanie matrycy) i że za friko mi wyczyścili obiektyw (po to go wysłałem). Następnego dnia (po telefonie) cały zestaw był już u mnie w domu (27 10 2009).
To drugi raz jak wysyłam zestaw do serwisu ( poprzednim razem tez było szybko, były błędy CHR i serwis odpisał że wadliwa jest karta, po wymianie na nową błędy się więcej nie pojawiły).
Może ja mam szczęście że mnie tak szybko obsługują, ale ja nie mam powodów do narzekania na serwis Nikona.
Pozdrawiam Wojtek
Fotografuję w myśli wszystko, co widzę- czyli moje amatorskie "arcydzieła"
masz szczęscie![]()
Skontaktuj się z nami