Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D 90 Uszkodzona matryca?

Witam serdecznie. Mam od niedawna nikona D 90 z obiektywem 18-105 VR. Zauważyłem niedawno że na każdym zdjęciu pojawia się czerwona kropka zawsze w tym samym miejscu . Próbowałem robić zdjęcia w RAW i JPEG i jest to samo. Im wyższe iso tym kropka jest bardziej widoczna. Na najmniejszym iso też ją widać. Wygląda to tak jak martwy pixel (jak na monitorach lcd) czy jest możliwe że matryca jest uszkodzona i czy mogę oddać go na gwarancję do naprawy? Czy jest to poprostu mikroskopijny paproch na matrycy?
    Zamieszczam link do zdjęcia:

Domyślnie

Hot Pixel. Poczytaj, było o tym mnóstwo na forum. Dajesz do serwisu i za freeko mapują Ci od ręki.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Wielkie dzięki. Nie wiedziałem że jest coś takiego , nie czytałem nigdy na ten temat. Wielkie dzięki.

Domyślnie

Miałem to samo z D90, na drugi dzień pojechałem do sprzedawcy i wymienili mi na nowy korpus, który już na miejscu pod tym kątem sprawdziłem i jest wolny od wad. Zrobili to od ręki i bez problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozi1024 Zobacz posta
    ...jest wolny od wad.
    Do czasu
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Zrobiłem nim już 8k zdjęć, chyba by przez ten czas coś wyszło, a ni ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozi1024 Zobacz posta
    Miałem to samo z D90, na drugi dzień pojechałem do sprzedawcy i wymienili mi na nowy korpus, który już na miejscu pod tym kątem sprawdziłem i jest wolny od wad. Zrobili to od ręki i bez problemu.
    Dzwoniłem już do sklepu i powiedzieli że oddadzą do serwisu bo dość dawno go kupowałem więc wymiana nie wchodzi w grę. Muszę przywieść aparat i wyślą go do serwisu. Tylko szkoda że wcześniej tego nie zauważyłem bo dość długo będę musiał na niego czekać a niedawno urodził mi się syn i codziennie robię mu zdjęcia.

Domyślnie

Też wykryłem hot pixela,serwis milczy,zero odpowiedzi na mejla z dodzwonieniem się tez kosmos.
    Planuje pojechać z aparatem do serwisu do Wawy ale nie chce w ciemno troche jechac.
    Jesteście pewni,że zrobia to od ręki?

Smile

Witam
    Miałem jednego hot pixela identycznego tak jak autor tego wątku.
    Aparat (D90) wraz z obiektywem (18-105) wysłałem poprzez sklep (FJ) gdzie kupiłem kit do serwisu (19 10 2009).
    Po tygodniu poszedłem się dowiedzieć co jest z aparatem. Miła pani z FJ dała mi nr telefonu do serwisu żebym zadzwonił. Dodzwoniłem się za pierwszym razem i otrzymałem informację że aparat jest już naprawiony (mapowanie matrycy) i że za friko mi wyczyścili obiektyw (po to go wysłałem). Następnego dnia (po telefonie) cały zestaw był już u mnie w domu (27 10 2009).
    To drugi raz jak wysyłam zestaw do serwisu ( poprzednim razem tez było szybko, były błędy CHR i serwis odpisał że wadliwa jest karta, po wymianie na nową błędy się więcej nie pojawiły).
    Może ja mam szczęście że mnie tak szybko obsługują, ale ja nie mam powodów do narzekania na serwis Nikona.
    Pozdrawiam Wojtek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ctomek Zobacz posta
    Jesteście pewni,że zrobia to od ręki?
    Najtrafniejszą odpowiedzią byłoby określenie "chyba w snach", ale kultura wymaga bym napisał, że nie powinieneś na to liczyć
    Fotografuję w myśli wszystko, co widzę - czyli moje amatorskie "arcydzieła"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów