Close

Strona 41 z 352 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 3511

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    ...A podpowiedzcie mi, gdybym zapragnął własnego manuala to za czym się rozglądać?? Przeznaczenie portret ( uzupełnienie 50/1.4), w przedziale 105-135 mm i rozsądną ceną
    Zeiss Sonnar 135/3,5. Kupiłem za 250 + 50 justowanie + 15 przejściówka - aktualnie śmiga na nim kolega SADPUNK44, i powiem tak - każdy z moich znajomych kto pobawił się chwilkę tym szkłem był pod wrażeniem. Super ostry, przyjemny bokeh, fajna GO i to nawet pod DX, pod światło niewielki spadek kontrastu, tzn. większy niż nowe szkła mają, ale widać to dopiero przy ostrym słońcu z tyłu, przy normalnym użytkowaniu jest bardzo OK. Zamieniłem go dla Ping-ponga 85/1,4 tylko ze względu na f1,4, aczkolwiek pod światło koreaniec jest gorszy.
    Ostatnio edytowane przez Archibald ; 03-10-2009 o 20:50

Domyślnie

Czy Carl Zeiss Sonnar 135 można podpiąć do D40-stki?

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź

Domyślnie

[QUOTE=mpwt;1496658]I tak jak obiecałem, próbki z Heliosa 44-3 (58mm, f2) i D700. Przejściówka bez soczewki.

No całkiem, całkiem. Pełna dziura. Ale co tam w rogach dzieje się dziwnego…

To całkiem normalne. Ten obiektyw zakrzywia czasoprzestrzeń i powoduje powstawanie "czarnych dziur" :

Domyślnie

załatwiłem sobie Heliosa 44-4 ( 58/2 ) bo bardzo spodobało mi się to co wyprawia on z tłem
    Ale mam problem z ostrością, tzn. ostry jest jak diabli, ale ostrość w wizjerze i potwierdzenie kropką nie przekłada się na rzeczywistą celność na zdjęciach (przejściówka bez soczewki).
    Zdarza się ??
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Mam 44M-4 (bo to jest chyba trochę inny obiektyw) i przy dobrym słońcu można było ustawiać bez kropki. Ale były to zdjęcia z bliska. To ostatnie to jedno z wielu przy gorszym świetle i z większej odległości i właściwie wszystkie wyszły nie ostre. Kierowałem się wskazaniem dalmierza, ale myślę, że gdybym podszedł trochę bliżej to było by to jeszcze w zakresie tego obiektywu. A może było za ciemno i dalmierz fiksował - nie wiem. Dopiero zaczynam przygodę z lustrzankami cyfrowymi, więc nie wiem za dużo. Na pewno ktoś Ci odpowie w czym tkwi problem. Ja pogodziłem się z faktem, że będzie to typowa portretówka i to do zdjęć z małej odległości.

Domyślnie

zapomniałem dopisać M do nazwy- mamy te same szkła
    Ja swoje też robiłem z niewielkiej odległości, bo bez soczewki szkiełko ostrzy na jakieś 3 metry.
    czekam na podpowiedzi innych. Dodam tylko, że mam wrażenie jakby płaszczyzna GO była przekoszona, choć muszę to dokładnie obadać.
    PS: Uwielbiam jego mięsisty bokeh ułożony okrąglaście
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    zapomniałem dopisać M do nazwy- mamy te same szkła
    Ja swoje też robiłem z niewielkiej odległości, bo bez soczewki szkiełko ostrzy na jakieś 3 metry.
    czekam na podpowiedzi innych. Dodam tylko, że mam wrażenie jakby płaszczyzna GO była przekoszona, choć muszę to dokładnie obadać.
    PS: Uwielbiam jego mięsisty bokeh ułożony okrąglaście
    Nie sądzisz,że ten bokeh jest"posiekany",jak w 50/1.8nikkor?
    d'SLR; Takumar 1,8/55; Zeiss 3,5/135
    sadpunk44.blogspot.com

Strona 41 z 352 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów