Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Stałka do D3

Question Stałka do D3

Witam,
    Mam prośbę o poradę. Zastanawiam się nad zakupem stałki o ogniskowej 50mm, obiektyw ma służyć do krajobrazów, zdjęć w kościołach ale nie sluby raczej arcitekturę. Dumam nad Zeissem Planarem lub Sigmą z HSM. A co wg Was byłoby najlepsze? Cena max do 3000, dzięki pozdrawiam.

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Do tego typu zastosowan, to raczej lepiej cos szerszego np. 24/2.8 50-ka to taki standard, do wszystkiego i do niczego. W kosciele do architektury moze byc za wasko a i krajobraz lepiej czyms szerszym potraktowac.

Domyślnie

najtańszy wybór 35 1.8 pod cropa ale świetnie sobie radzi na FF no i masz dalej 2 tys do wydania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez max_xm Zobacz posta
    najtańszy wybór 35 1.8 pod cropa ale świetnie sobie radzi na FF no i masz dalej 2 tys do wydania
    35/1.8 do krajobrazu? Podepnij i sprawdz co dzieje sie na przyslonach od f8 w gore...

do autora, cokolwiek wybierzesz i tak bedzie bardzo dobrze. Jesli nie przeszkadza Ci brak AF, bierz zeissa, ale raczej Makro. Po mocnym przymknieciu bedzie lepszy niz wersja jasniejsza. Domyslam sie, ze i tak bedzie uzywany statyw, wiec przymykanie jest w planie

Domyślnie

wg. mnie to potrzeba jeszcze szerzej, czyli np nikkor 20mm f/2.8D AF

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Sigma 50 f1.4 to jest mega szkło, miałem możliwość pocykać nim pare fotek i jestem zdumiony.
    D300/ S10-20 f4-5.6 / N50 f1,8D/ / S50-150 f2.8/ Samciag 8 f3.5/ N35 f2/SB-900/ LowerPro

Domyślnie

Dzięki za informację, stałką chcę zastopić zooma Sigmy 24-70 2,8, z szerszych obiektywów posiadam Nikona 12-24 2,8 G, czy taka opcja - mowa o stałce - będzie dobrym uzupełnieniem szerokiego nikona? czy raczej dozbierać na zooma?

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomekk Zobacz posta
    Dzięki za informację, stałką chcę zastopić zooma Sigmy 24-70 2,8, z szerszych obiektywów posiadam Nikona 12-24 2,8 G, czy taka opcja - mowa o stałce - będzie dobrym uzupełnieniem szerokiego nikona? czy raczej dozbierać na zooma?
    Wypas

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów