Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 98

Wątek: D40 czy D60??

Domyślnie

d50/70 nie bralem pod uwagę. Powinienem ??

Domyślnie

pownieneś, pomimo że to starsze modele ale tylko gdy chcesz się rozwijać i używać szkieł bez af-s i innych bez wbudowanego silnika AF. jesli nie to wg mnie nie ma co dopłacac do d60.

Domyślnie

Jeśli będziesz fotografował dziecko, to część zdjęć będzie na pewno robiona w domu, a część z tej części za pomocą lampy błyskowej. Niech cię ręka boska broni przed robieniem zdjęć za pomocą wbudowanej lampy błyskowej. To będzie marnowanie potencjału aparatu. Skoro są sanki na lampę, to kup nawet najtańszą. Ja mam SB-400 i starcza, aby oświetlić światłem odbitym od sufitu największy pokój w moim domu czyli jakieś 35 m2. Jak mnie mocno przyciśnie, to mam kolegów z mocniejszymi lampami. Ale do domu w zupełności wystarczy SB-400 (nówka za 300 zł; rok temu można było wyrwać za 170 ).
    Jeśli byś miał wątpliwości, co do skuteczności tak małej lampki, to mogę podesłać przykłady. Zapewniam, że warto się szarpnąć na ten wydatek. Wg mnie na pewno lepiej D40 + zewnętrzna lampa, niż D60 bez lampy.

Domyślnie

Ja polecam kupić D40, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze szkiełko.
    Różnice pomiędzy D40/D40x/D60 są naprawdę znikome, a lepszy obiektyw potrafi znacząco wpłynąć na obraz.

Jeżeli kiedyś uznasz, że D40 już nie wystarcza, to znaczy że i D60 by nie wystarczało. Wtedy najwyżej zamienisz na model z wyższej półki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Drogis Zobacz posta
    Ja polecam kupić D40, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na lepsze szkiełko.
    Różnice pomiędzy D40/D40x/D60 są naprawdę znikome, a lepszy obiektyw potrafi znacząco wpłynąć na obraz.

Jeżeli kiedyś uznasz, że D40 już nie wystarcza, to znaczy że i D60 by nie wystarczało. Wtedy najwyżej zamienisz na model z wyższej półki.
    dokładnie, sam mam d40 i inwestuje narazie tylko w szkła, matryca i brak silnika narazie zbytnio nie ogranicza.

Domyślnie

ja polecam kupić d50/70, miałem d40 i d50 jest po prostu lepszy

- lepiej leży w dłoni
    - ma drugi wyświetlacz
    - no i upragniony śrubokręt

jak poszukasz, to kupisz egzemplarz w idealnym stanie za dobre pieniądze

Domyślnie

d70 ma jedna wade porownaniu do np d40, malutki wyswietlacz

a tak poza tym to same zalety

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    10 megapixelowa rozdzielczość, to także chwyt marketingowy. Nie zobaczysz żadnych dodatkowych szczegółów, jeśli będziesz miał podpięte tańsze obiektywy.
    Dyskusja typu "HD Ready" czy "Full HD" Wszystko zalezy, czy oplaca sie doplacic do wyzszej rozdzielczosci, w pewnych sytuacjach roznice sa bardzo istotne. Nie zakladaj tez, ze ktos bedzie uzywal tylko kita i innych slabych obiektywow, znajac zycie bardzo szybko przychodzi ochota na zakup lepszej optyki.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Mam D40 od roku, mój przyjaciel ma D60 od roku.
    Szczerze, to różnic nie ma znacznych. Fakt, D60 ma więcej Mpixli, ale to nawet na minus, bo minimalnie bardziej szumi. Poza tym myślę, że jeśli D40 jest tańszy, a tak powinno być, to warto go kupić i dołożyć do szkła.

Myślę, że na początek nie odczujesz braku silnika w korpusie. Warto zauważyć, że wszelkie nowe obiektywy (przynajmniej Nikona) już są AF-Sami, także nie ma się co martwić na przyszłość.
    Inna rzecz, że jeżeli się wciągniesz (a pewnie tak będzie?) to faktycznie ten korpus Ci nie wystarczy.
    Ja D40 zmieniłem po zaledwie roku na D90, bo się w fotografii zakochałem.

Domyślnie

E, tam... bierz Sony
    Tutaj jest... podpis

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów