Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: D40 czy D60??

Domyślnie D40 czy D60??

Witam.
    Może zbyt mało czasu poświęciłem aby znależć odpowiedź na nurtujące mnie pytania, a może go nigdy nie było?.
    Nie wiem. Nie mniej jak można sie domyśleć po tytule rozważam zakup jednego z modeli Nikona. I pytanie banalne. Który polecicie założywszy, że będę nim robił zdjęcia każdego rodzaju. Nie zakładam, że tylko skupię się na portretach czy krajobrazach. Ma być na tyle uniwersalny i jednocześnie pozwalający na sporą ingerencję w robione zdjęcie. I co istotne to jeśli już będę chciał dokonać zakupu to właśnie tu na forum bo chyba tu najpewniej. Tak myślę.
    Z góry dziekuję za wartościowe wskazówki.

Pzdr.

Domyślnie

modele są podobne....

za te kilkaset(?) zł więcej masz "samoczyszczącą" matrycę 10mpx, czujnik zbiżenia oka i... chyba tyle.

Ja dopłaciłem. Bawiłem sie tez d40x i powiem że ten czujnik znacznie ułątwia pracę. A co do matrycy to chyba oczywiste że lepiej d60.

Moim zdaniem wszystko zależy od różnicy w cenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iBłażej Zobacz posta
    modele są podobne....
    Słusznie
    za te kilkaset(?) zł więcej masz "samoczyszczącą" matrycę 10mpx, czujnik zbiżenia oka i... chyba tyle.
    Samoczyszcząca matryca, to bajer. Kupisz gruszkę za kilkanaście złotych i będziesz miał mechanizm działający na tej samej zasadzie, ale skuteczniejszy.
    Bez czujnika da się żyć. Sprzęt ze znacznie wyższej półki zwykle go nie ma. Więc chyba rzecz nie jest specjalnie użyteczna. Gdyby była, to nabywcy droższych aparatów wymusiliby montowanie tego ustrojstwa.
    10 megapixelowa rozdzielczość, to także chwyt marketingowy. Nie zobaczysz żadnych dodatkowych szczegółów, jeśli będziesz miał podpięte tańsze obiektywy.
    A co do matrycy to chyba oczywiste że lepiej d60.
    Rozbawiła mnie opinia, że co do matrycy to "chyba oczywiste". Pod względem logicznym. Albo "chyba", albo "oczywiste". Dokładnie tak samo, jak "chyba na pewno".
    Mam teraz w domu D40 i D90. I na papierowych obrazkach do formatu 40x60 oglądanych z normalnej odległości nic nie jest oczywiste. Obrazki z D40 są nie do odróżnienia od tych z D90.
    Moim zdaniem wszystko zależy od różnicy w cenie.
    Słusznie.

Moja rada:
    Czy kupisz D40 czy D60, to - jeśli się wciągniesz w fotografię - będzie to dla Ciebie aparat przejściowy. Po prostu ulegniesz marketingowej presji na "chyba oczywiście" lepszą puszkę. Albo rzeczywiście poczujesz ograniczenia sprzętowe ze strony D40/D60. Tak czy inaczej zmienisz korpus na coś potencjalnie lepszego. Mniej stracisz na zakupie i odsprzedaży D40. Dlatego uważam, że powinieneś kupić D40. Szkoda, że podobnych dylematów nie miałeś rok temu. D40 z kitowym obiektywem można było kupić za 900 zł.

Domyślnie

d60
    "nie pióro czyni obraz lecz malarz"
    Pozdro Kuba

Domyślnie

D40 to bardzo dobry sprzęt. Jeśli startujesz to świetny pomysł. Nie wiem co prawda jaka jest różnica w cenie pomiędzy tymi puszkami, ale myślę, że D40 może być bardzo tani. Jak Ci się nie spodoba to dużo nie stracisz. Ja sobie zostawiłem jako body dla żony, a i tak sam często niego korzystam. Bardzo ładne obrazki z niego wychodzą. Zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na obiektywy ( lepsza inwestycja ).

Domyślnie

1. Co do czujnika to wyższe modele go nie mają, bo nie potrzebują. Po prostu parametry są wyświetlane na innym ekraniku, więc ten kolorowy nie musi być włączany. Natomiast jeżeli nie mamy górnego wyświetlacza, to moim zdaniem naciskanie za każdym razem gdy chcemy włączyć lub wyłączyć ekran przycisku"info" nie jest specjalnie wygodne - w d60 robi to za nas ten czujnik. tak więc uważam że jest przydatny.

2. Chyba oczywiste - ok, może niezbyt logicznie to napisałem ale chyba każdy zrozumiał o co mi chodzi.

3. Matryca 10mpx - dobra, może między d40 a d60 nie ma takiej różnicy(matryca) jak między d60 a d5000, ale mz te 4 dodatkowe megapiksele przemawiaja na korzyść d60. Co nie oznacza, że z d40 nie można wyciągnąć dobrego materiału na wydruki, nawet dużych rozmiarów.

Nie mówię, że d60 jest w tym przypadku lepszym wyborem. Chciałem jedynie zaprezentować róznice, i powiedzieć że jeżeli różnica cenowa miałąby wynosić np. 200zł to ja bym dopłacił.

Domyślnie

Panowie bardzo dziękuję za wstępne podpowiedzi. Aby nieco naświetlić temat to dopowiem. Fotografia na pewno nie będzie moim zawodem, a dodatkowym hobby. Jedno już mam i jest równie "kosztowne". Nie mniej do tej pory zabawa w zdjęcia była dzięki zwykłemu kompaktowi. A mając na uwadze, że nie bawem na Świat przyjdzie mój skarb to chciałbym aby jej życie uwieczniać w dobrym stylu, że tak to ujmę. Oczywiście nie będę zdjęć drukował do wielkiego formatu więc sądzę że standartowe parametry jak najbardziej wystarczą. Co do cen to przykładowo D40 z kitem można kupić od 1000-12000 pln. D60 to już wydatek od co najmniej 1500 ale i na taki jestem przygotowany.
    Pytanie jakie się nasuwa to kupić samo body i dokupić lepsze szkło czy na początek jak dla amatora wystarczy to co w "zestawie".

pzdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amidas Zobacz posta
    Co do cen to przykładowo D40 z kitem można kupić od 1000-12000 pln. .
    mozna taniej, ja swojego z dwoma kitami i gratisami sprzedalem niedawno za niecale 900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amidas Zobacz posta
    Panowie bardzo dziękuję za wstępne podpowiedzi. Aby nieco naświetlić temat to dopowiem. Fotografia na pewno nie będzie moim zawodem, a dodatkowym hobby. Jedno już mam i jest równie "kosztowne". Nie mniej do tej pory zabawa w zdjęcia była dzięki zwykłemu kompaktowi. A mając na uwadze, że nie bawem na Świat przyjdzie mój skarb to chciałbym aby jej życie uwieczniać w dobrym stylu, że tak to ujmę. Oczywiście nie będę zdjęć drukował do wielkiego formatu więc sądzę że standartowe parametry jak najbardziej wystarczą. Co do cen to przykładowo D40 z kitem można kupić od 1000-12000 pln. D60 to już wydatek od co najmniej 1500 ale i na taki jestem przygotowany.
    Pytanie jakie się nasuwa to kupić samo body i dokupić lepsze szkło czy na początek jak dla amatora wystarczy to co w "zestawie".

pzdr.
    W takim wypadku moim zdaniem lepiej kupić tanszy aparat, ale dołożyć do obiektywu/ów.

Po moim doświadczeniu z d60 i 18-55 radziłbym Ci kupić sam aparat, a dopiero potem (albo i wcześniej)dopasować sobie do niego obiektyw, taki jakiego na prawdę potrzebujesz.

Jeżeli do d60 masz dopłacać 500 zł to chyba lepiej d40 - różnice nie są warte aż tyle, co 50/1.8

a myślałeś o d50/70(s)?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

A moze d40x ? Body d40 z matrycą jak w d60 (10Mpx), tylko chyba trudniej trafić, a może zawansowany kompakt/hybryda np Fujifilm s100fs ?

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów