Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie D 90 Uszkodzona matryca?

Witam serdecznie. Mam od niedawna nikona D 90 z obiektywem 18-105 VR. Zauważyłem niedawno że na każdym zdjęciu pojawia się czerwona kropka zawsze w tym samym miejscu . Próbowałem robić zdjęcia w RAW i JPEG i jest to samo. Im wyższe iso tym kropka jest bardziej widoczna. Na najmniejszym iso też ją widać. Wygląda to tak jak martwy pixel (jak na monitorach lcd) czy jest możliwe że matryca jest uszkodzona i czy mogę oddać go na gwarancję do naprawy? Czy jest to poprostu mikroskopijny paproch na matrycy?
    Zamieszczam link do zdjęcia:

Domyślnie

Hot Pixel. Poczytaj, było o tym mnóstwo na forum. Dajesz do serwisu i za freeko mapują Ci od ręki.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Wielkie dzięki. Nie wiedziałem że jest coś takiego , nie czytałem nigdy na ten temat. Wielkie dzięki.

Domyślnie

Miałem to samo z D90, na drugi dzień pojechałem do sprzedawcy i wymienili mi na nowy korpus, który już na miejscu pod tym kątem sprawdziłem i jest wolny od wad. Zrobili to od ręki i bez problemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozi1024 Zobacz posta
    ...jest wolny od wad.
    Do czasu
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Zrobiłem nim już 8k zdjęć, chyba by przez ten czas coś wyszło, a ni ma

Domyślnie

Miałem to samo z D90, na drugi dzień pojechałem do sprzedawcy i wymienili mi na nowy korpus, który już na miejscu pod tym kątem sprawdziłem i jest wolny od wad. Zrobili to od ręki i bez problemu.
    Dzwoniłem już do sklepu i powiedzieli że oddadzą do serwisu bo dość dawno go kupowałem więc wymiana nie wchodzi w grę. Muszę przywieść aparat i wyślą go do serwisu. Tylko szkoda że wcześniej tego nie zauważyłem bo dość długo będę musiał na niego czekać a niedawno urodził mi się syn i codziennie robię mu zdjęcia.

Domyślnie

Zrobiłem nim już 8k zdjęć, chyba by przez ten czas coś wyszło, a ni ma
    8 tys. to nie jest jakos specjalnie duzo. Niestety predzej czy pozniej kazdy aparat (a wlasciwie matryca) lapie hoty/deady
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Ja bym do sklepu go nie oddawał. Będziesz bez aparatu kupę czasu. Nie lepiej przy okazji pobytu w wawie zadzwonić i umówić się na mapowanie? Zrobią to od ręki. Z jednym hotem nie ma co szaleć. Szkoda go wysyłać.

W swoim na początku w przypływie szukania dziury w całym znalazłem jednego hota, który świecił na niebiesko. Jako, że był umiejscowiony na dole matrycy i zupełnie nie przeszkadzał to olałem sprawę. Po jakimś czasie wymieniłem soft w aparacie i kiedyś postanowiłem przyjrzeć się matrycy,tak z ciekawości. I po tym niebieskim hocie nie było było śladu. Ciekawe czy przy okazji nowego softu coś tam się stało czy porostu ten piksel w końcu ruszył. Pojęcia nie mam co się z nim stało.
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Nie lepiej przy okazji pobytu w wawie zadzwonić i umówić się na mapowanie? Zrobią to od ręki. Z jednym hotem nie ma co szaleć. Szkoda go wysyłać.
    Nie jeżdżę do warszawy nawet jeśli gdzieś jadę to nie mam po drodze. Wolę oddać do sklepu żeby to oni wysłali. Ale z tym się jeszcze zastanowię bo rzeczywiście mogę czekać na niego ponad miesiąc.

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    ...znalazłem jednego hota, który świecił na niebiesko. Jako, że był umiejscowiony na dole matrycy i zupełnie nie przeszkadzał to olałem sprawę.
    Mój hot świeci na czerwono i też bym olał sprawę gdyby był przy którejkolwiek krawędzi ale niestety tak nie jest, znajduje się prawie na środku. Na niektórych zdjęciach jest bardzo widoczny i je psuje. A retusz jest kłopotliwy jeśli chodzi o 70% zrobionych zdjęć.

W każdym razie dzięki za pomoc jakoś sobie z tym poradzę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów