Szukaj
A850 to tylko wykastrowane A900. Nic tam nie zmienili (niby nowy model a zero kosztów). Nie chciało się nawet poprawić kilku linijek kodu. A wzór jak powinno być już mają bo ostatnie poprawki oprogramowania do A700 (chyba wersja 4.) dały zdecydowaną poprawę a w A500 i A550 jest już tak jak powinno być od początku.
Dziś przeczytałem na portalu Fotopolis opis Sony Alpha 550 napisany w ramach akcji: Test użytkowników. W pierwszej chwili komentarze od redakcji wywołały spore rozbawienie, ale jak się tak głębiej zastanowić, to w sumie żałosne to wszystko.
Bez miłości nie da się żyć. Ja stawiałbym na tlen.
Witam, wtrącę kilka słów odnośnie porównania D90 i A550 bo jestem akurat "na czasie"
Tydzień temu zmieniłem mój skromnie rozbudowany system Sony na Nikona. Widzę, że często przewijają sie tu słowa szumy, zdjęcia z A550, postęp firmy Sony itp. Proponuję zatem komuś, kto miał w rękąch Sony 550 ( tak jak ja przez kilka miesięcy byłem jego posiadaczem) spojrzeć przede wszystkim w wizjer. Ja to zrobiłem w fotojokerze i stwierdziłem, że sony jest jeszcze daleko za.. A praca z niebo lepszym wizjerem to chyba jedna z kluczowych rzeczy przy wyborze aparatu. Zrozumiałem to późno i starciłem trochę kasy na sprzedaży nowego sprzetu. Dziś twierdzę jednak, że było warto. A co do fotek i porównania do A550 d90 tki na razie nie widzę róznicy na niekorzyśc D90. Jakośc wykonania D90 w porównaniu do A550 oceniam róznież na duży plus dla Nikona + wydajniejszy system zasilania głównie z powodu pracy z wizjerem i górnym wyświetlaczem. Oczywiste wady są znane: głównie praca z LV. Także podsumowując to krótkie zestawienie ważnych jak dla mnie rzeczy sądz, że jeszcze to nie ten czas dla Sony.
STRACH MÓJ TERAZ TO NIESTETY SERWIS
Pozdrawiam
Sony A330, A550, D90/18-105/70-300VR,
darkownik, to żeś mnie rozbawił z tym wizjeremA powiedz czego Ty oczekiwałeś porównując pryzmat (D90) z układem luster (A550). Pryzmat zawsze będzie lepszy.
D90 i wydajniejsze zasilanie ?? D90 = 850 zdjęć (CIPA) A550 = 950 zdjęć (CIPA)
A tak poza tym to Ty kiedykolwiek poza FJ miałeś ten aparat (A550) w ręce ?? Bo po Twoich szacownych wypowiedziach śmiem wątpić
Pozdrawiam![]()
M7000, M700si, KM D7, KM D7D,A-700,A-900,24-70,70-200,50/1,4,Hi-Matic E,X700 + 28/50/70-200, LX3
Szanowny Lesiu, już spieszę z odpowiedzią. Wizjer -oczywiście, że masz rację-co tu porównywać do pryzmatu.Powiedziałem o tym, gdyż w znacznej części tego wątku czytam o przewadze A550 w kwestiach akurat dla mnie -zaznaczam dla mnie mniej istotnych niz klasa wizjera. Tak więc Sony poprawia sie znacznie w ważnych parametrach takich jak praca z wysokim ISO czy ergonomia w przypadku 550 tki ale to ciągle mało. Co do wydajności akumulatora to suche liczby, które podałeś i które nie za wiele znaczą przy indywidualnej pracy każdego z nas. Wielu producentów podkręca pewne wyniki w celu konkurencyjności swojego modelu i nie mam tu wątpliwości. Praca z A550 wymagała u mnie częstego korzystania z głównego wyświetlacza szczególnie dlatego, ze brak w nim dodatkowego górnego wyświetlacza a w wizjerze za wiele funkcji widocznych w nim nie ma oprócz czasu, przysłony i reduktora drgań. Myslę, że nie wątpisz w to, że praca na głównym wyświetlaczu pochłania więcej energi niż na dodatkowym. A550 w znowu zaznaczam w moim przypadku dawała mi szansę na wykonanie ok 500 max 600 zdjęć, tu jest lepiej bo ok 700-800 ( mam dopiero d90 od niedawna, dwa razy ładowałem baterię i być może jeszcze nie uzyskałem pełnej jej wydajności)Na razie nie mogę potwierdzić opinii innych kolegów, którzy w/g tego forum potrafią napstrykać nawet 1500 czy 2000 zdjęć) W A550 niewykonalne są takie ilości choć sądzę, ze te dane d90 tki sa również zawyżone. A 550 praca ze słabym wizjerem jest nieprzyjemna, więc dane producenta były niestety nie dla mnie - przyjemniej było częściej odpalić LV. W wizjerze 550tki bardzo nieprzyjemne dla oka jest podświetlanie czujników ostrości- ta beznadziejna rozmywająca poświata czerwonego światła biegnąca od prawej strony wizjera potrafi na prawdę zniechęcić. Co do 550 tki i tego czy ją miałem.Tak, wcześniej A330. Dopowiem jeszcze jedno. W A550 jak i 330 praca luster -TRAGEDIA-klekot. Na imprezach biznesowych w firmie, w której pracuję wstydziłem się tego okropnego odgłosu z aparatu za 3000 zł. Podobnie w kosciele i innych tego typu miejscach. D 90 pracuje o NIEBO LEPIEJ !!! To dla mnie również ważne!! U Ciebie w A 700 pewnie nie jest lepiej, choc nie wiem nie miałem jej w rękach.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez darkownik ; 24-01-2010 o 23:54
Ja bardzo się cieszę, że kolega darkownik znalazł sprzęt (system) odpowiadający jego oczekiwaniom i już nie musi się wstydzić na biznesowych imprezach.![]()
![]()
Wszyscy się cieszymyTo straszne używać aparatu, jakiego się nie lubi.
Albo nie zna![]()
Ostatnio edytowane przez Agat ; 27-01-2010 o 15:24
Te przypisy to tak trochę zalatują jakby je jakaś babcia albo dziadek tworzył. Ale co tam - najważniejsze, że wszyscy są zadowoleni !!!! Tylko Lesiu zaczął milczeć.
Skontaktuj się z nami