Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: a550

Domyślnie

Tak czytam Wasze rozważania na temat matryc dla N i sam się zastanawiam jakie Nikon ma możliwości jeżeli Sony odstawi jakiś numer :
    - inny dostawca: na dobrą sprawę widziałbym tu tylko Kodaka, bo Canon wiadomo, Samsung, czy firmy spod znaku 4/3 to też konkurencja, Fuji chyba nie ma potencjału technologicznego do produkcji na taką skalę. Innych producentów za bardzo nie znam. Jeśt jeszcze TSMC, ale chyba się specjalizują w mniejszych sensorach. W końcu to Kodak zrobił pierwszę pełnoklatkową lustrzankę cyfrową na mocowaniu Nikona - potem przez parę lat o dziwo różni szpece twierdzili, że to niemożliwe
    - uruchomienie własnej produkcji - wydaje mi się, że obecnie firma nie ma na to wystarczajacych środków i know-how. Jeżeli jednak firma rzeczyście sama projektuje matryce, to chyba może zlecić wykonanie np. w TSMC?

A tak poza tym to być może matrycę z a550 najpier zobaczymy w następcy D90?
    staruszek D70, D90 + SB 600 + 4 zoomy + 5 stałek

Domyślnie

Jestem ciekawy czy matrycę do A550 także zaprojektował Nikon?

Domyślnie

Szybkie zdjęcia seryjne do 5 kl./s (przez celownik) / 4 kl./s (w trybie podglądu na żywo): dodatkowo do 7 kl./s e trybie Speed Priority – idealne, aby uchwycić szybką akcję

Dla mnie te 7 kl/s to jest w jakimś trybie który obniża MP tak jak to robią niektóre cyfraki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PietroPL Zobacz posta
    Szybkie zdjęcia seryjne do 5 kl./s (przez celownik) / 4 kl./s (w trybie podglądu na żywo): dodatkowo do 7 kl./s e trybie Speed Priority – idealne, aby uchwycić szybką akcję

Dla mnie te 7 kl/s to jest w jakimś trybie który obniża MP tak jak to robią niektóre cyfraki...
    a dla mnie to zgodnie z nazwą prirytet szybkości, czyli AF może nie wyrabiać - żeby przy takiej szybkości FPS celnie trafiać, potrzebny jest poza sprawnym modułem AF w którym jak na razie sony nie ma chyba wielkich doświadczeń (ale biorąc pod uwagę szybkość ich rozwoju, to niebawem się zmieni), bardzo szybkie lustro (żeby AF miał szansę coś ustawić). A takiego raczej nie wsadzili do amatorskiej puszki
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d_an Zobacz posta
    Tak czytam Wasze rozważania na temat matryc dla N i sam się zastanawiam jakie Nikon ma możliwości jeżeli Sony odstawi jakiś numer :
    - inny dostawca: na dobrą sprawę widziałbym tu tylko Kodaka, bo Canon wiadomo, Samsung, czy firmy spod znaku 4/3 to też konkurencja, Fuji chyba nie ma potencjału technologicznego do produkcji na taką skalę. Innych producentów za bardzo nie znam. Jeśt jeszcze TSMC, ale chyba się specjalizują w mniejszych sensorach. W końcu to Kodak zrobił pierwszę pełnoklatkową lustrzankę cyfrową na mocowaniu Nikona - potem przez parę lat o dziwo różni szpece twierdzili, że to niemożliwe
    - uruchomienie własnej produkcji - wydaje mi się, że obecnie firma nie ma na to wystarczajacych środków i know-how. Jeżeli jednak firma rzeczyście sama projektuje matryce, to chyba może zlecić wykonanie np. w TSMC?

A tak poza tym to być może matrycę z a550 najpier zobaczymy w następcy D90?
    PHILIPS też zrobił pierwszy laser i co z tego :-/, brakło im trochę rozpędu i wszyscy ich wyprzedzili, później było już tylko gorzej, moim zdaniem jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę której obecnie wszystkim brakuje, Niepokojący fakt obojętności N na sytacje na rynku może odbić sie im sporą czkawką, myślę że dalsze uzależnianie się bądź co bądź od konkurencji czy zewnętrznych dostawców jest poprostu pogrążaniem się i nabijaniem im portfela. Obserwując poczynania N śmiem twierdzić,że znacznie gorsze jest to że przestali już dawno dbać o rynek klasy średniej gdzie wszyscy widzą potencjał i strasznie mocno mieszają, zarabiając pieniądze które mogliby przygarnąć chłopcy z N. Fakty te mogą wskazywać również na to że Nikon czuje sie tak cholernie mocny w segmencie topowych modeli których ceny niestety niskie nie są i przyjęli taktykę jak ktoś juz na tym forum powiedział "lepiej mniej ale lepiej" i drożej. Wiadomo że na modelach z górnych półek zawsze zarabia sie najwięcej, a resztę i tak ludzie kupią dla marki... Nie wszyscy są tak doskonale zorientowani i w znacznym odsetku przypadków dobry marketing decyduje co sie sprzedaje a co nie. Najgorsze jest w tym wszystkim to że gonienie świata i budowanie czegoś od podstaw bedzie teraz cholernie trudne ale ja i tak życzę im jak najlepiej.
    pan poprosił panią o zdjęcie, pani zdjęła i tak wszystko się zaczęło...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PietroPL Zobacz posta
    7 kl/s jest robione w pełnej rozdzielczości przy czym ostrość jest ustawiana tylko na pierwszej klatce, następne są robione bez poprawki AF-a
    Sprzęt spod znaku Minolty i Sony.

Domyślnie

Cos mi sie zdaje ze sony moze za chwilke zdziwic nikona i spolke . Nikon ma wyrobiona dobra marke w fotografi , tyle tylko ze ostatnio przeginaja z cenami , wiekszosci ludzi sony lepiej sie kojarzy niz nikon i tutaj moze byc problem ( nie wspominajac o zapleczu minolty ) . Ja sam chociaz jakos od malego uwielbialem nikona to teraz zbieram na dobra lustrzanke i naprawde mam dylemat ... Sony rwie do przodu jak burza ...
    d800 , nikor 14-24/2.8g ed , sigma 24-105/4 , sigma 70-200/2.8 ex dg os , 50/1.8 , 28-80/3.3-5.6 , mb d-12 i kupa pierdulek

Domyślnie

Będzie rwało do przodu dopóki nie dogoni C i N. Ale potem będzie ściana technologiczna, a i ceny się zrównają.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazirus2411 Zobacz posta
    wiekszosci ludzi sony lepiej sie kojarzy niz nikon
    najwyraźniej jestem w mniejszości, bo to co najbardziej przeszkdza mi w Alfach, to właśnie że są "sony"
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    najwyraźniej jestem w mniejszości, bo to co najbardziej przeszkdza mi w Alfach, to właśnie że są "sony"
    Może kolega miał na myśli tzw. "urban legend". Rzeczywiście w niektórych kręgach Sony jest synonimem jakości, nowoczesności etc. Także tego nie można lekceważyć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-09-2009 o 23:36
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów