Szukaj
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
Ale to kompletnie nie tak. Podejrzewam, ze nikt tutaj nie wstawia zdjec, ktore poprawnie moglby wyswietlic tylko monitor szerokogamutowy, do tego najlepiej za pierdylion zlotych - np. zdjecie w AdobeRGB. W mojej wczesniejszej wypowiedzi (dotyczacej zamieszczonej fotki) chodzilo o to, ze bardzo czesto tanie monitory maja tak podkrecona jasnosc, ze wala po oczach, az boli. Stad wychodza potem kwiatki z niedoswietlonymi/przejaranymi zdjeciami itp. Kwestie reprodukcji kolorow calkowicie pomijam w tym momecie. Nie trzeba miec od razu mega odjechanego monitora zeby w miare poprawnie wyswietlal foty, wystarczy wyregulowac tego co aktualnie posiadamy. A najlepiej byloby go skalibrowac.
No niestety... bawiac sie w fotografie trzeba zadbac o - wcale nie mniej wazny - sprzet do wyswietlania naszych obrazkow. Unikniemy pozniejszych rozczarowan np. przy odbieraniu zdjec z labu.
swider ma rację. Nikt mi nie wmówi że jakość obrazu typowego monitora z matrycą TN jest dobra. Wzorzec - monitory CRT (nawet najgorsze modele wyświetlały obraz z o niebo lepszym kontrastem i nasyceniem kolorów niż niejeden drogi LCD, widać niewielu pamięta że wtedy czarny był czarny a nie szary :P); ideał został zastąpiony badziewiem i każdy się nim jaraDo niedawna miałem LCD z matrycą S-PVA - świecił słabiej ale za to jakość obrazu była nieporównywalnie lepsza od obecnego LG z TN-ką na pokładzie. Wyregulować to coś nie jest łatwe, głównie przez ową nadmierną jasność.
Skontaktuj się z nami