Szukaj
D700, N24D, N35D, N85D, S150
MATKO!!! Jeśli sam nie wiesz czy AF trafił, czy nie to jakie to ma znaczenie? Daj sobie na luz, bo niedługo obiektyw okaże się zdrowszy niż właścicielJuż sam pomysł drukowania jakiś stron testowych wydaje mi się niesamowity, a rozumiem że w przygotowaniu testy Tokiny 12-24 f/4 i Nikkora 85 f/1.4
![]()
Weź 35, 85, D700, wyjdź z domu i ciesz się życiem/robieniem zdjęć.
Czy test poprawnie wykonany to... to skąd my to możemy wiedzieć?
Analizując cropy - pierwszy wygląda całkowicie ok.
Na drugim można na siłę dopatrywać się jakiegoś delikatnego front focusa, ale -- jeśli to byłby mój obiektyw -- zapomniałbym o tym.
A skąd w ogóle pomysł na wykonanie tego testu? Czyżby zdjęcia wychodziły z tego szkła nieostre?
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Na pełnej dziurze wychodzą mydlane- to pewne ale taka to przypadłość tych jaśniejszych pięćdziesiątek. Test miał wykazać ile jest na zdjęciu "mydła" a ile nieostrości spowodowanej BF lub FF, gdyż część fotek rozczarowuje mnie ich brakiem ostrości w porównaniu z oglądanymi z canona. Kilka ładnych zdjęć musiałem wywalić bo były nieostre mimo odpowiedniego czasu naświetlania i dobrych warunków świetlnych.Dlaczego canonierzy mogą fotografować z przysłonami 1,2 lub 1,4 a my nikoniarze musimy domykać szkiełka? Czy mając korektę AF nie mogę sobie polepszyć?
![]()
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Ktora to wersja 50-ki? Mam "G" i raczej jest dosyc ostra na 1.4, oczywiscie czasem bywa, ze nie trafi AF i zdjecie jest nieostre, ale jak trafi, to jest calkiem OK.
Nie zapominaj, że przy D700 masz wyraźnie mniejszą głębię ostrości niż w S5 pro, a na przysłonie 1.4 jest ona tak niewielka, że przy zdjęciach z ręki bardzo łatwo o przesunięcie aparatu względem fotografowanego obiektu, a wtedy masz nieostro. Przyczyny więc nie szukałbym w AF, lecz w poruszeniu aparatu i czas naświetlania nie ma tu nic do rzeczy.
[/QUOTE]Dlaczego canonierzy mogą fotografować z przysłonami 1,2 lub 1,4 a my nikoniarze musimy domykać szkiełka? Czy mając korektę AF nie mogę sobie polepszyć?[/QUOTE]
Trzeba było kupić 5D mkII zamiast D700, to byś dopiero pohulał z AFNie zapominaj też, że zdjęcia innych fotografów, które oglądasz są przebrane z iluś tam zrobionych, obrobione i przeważnie mocno zmniejszone do netu.
No w G to byś miał z AF, wolny jak diabli i do tego potrafi ostrzony ze statywu i wycelowany w jeden punkt, raz nastawić trochę przed, raz trochę za, a potem niby nic trafić idealnie.
Wersję G miałem niecałe dwa dni, jak dla mnie kompletne nieporozumienie (sprawdzałem kilka sztuk).
Celność AF sprawdziłem tylko w egzemplarzu który kupiłem, szybkość pracy AF w kilku innych w sklepie. Puszka jest ok, 24-70, 70-200 i 50/1.4D ostrzą błyskawicznie i w punkt.
Niestety dla mnie sprawny AF był jednym z kluczowych kryteriów doboru sprzętu i w tym kontekście 50/1.4G był zupełnie do niczego, bo dostawał sromotny łomot od 50/1.8D! Żeby oddać jednak sprawiedliwość wersji G, to muszę przyznać że na D80 sytuacja się odwróciła. Tutaj wersja G była trochę szybsza od 50 f/1.8 i znacznie od niej celniejsza, choć wynikało to po prostu ze słabości śrubokręta w D80.
Wszystko to dotyczy oczywiście słabych warunków oświetleniowych, bo w dobrym świetle 50/1.4G radzi sobie znacznie lepiej. Od jasnego obiektywu oczekuję jednak żeby dało się nim robić zdjęcia bez lampy kiedy jest ciemno, albo panuje półmrok, a wtedy zanim G łaskawie naostrzy, to scena którą się chciało uchwycić może już dawno minąć.
Skontaktuj się z nami