Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Zdjęć z mrocznego okresu przed serwisem nie mam już raczej - to było ponad 2 lata temu.
    Tutaj dwa które zrobiłem jak porównywałem z wersją G.
    Ustawienia takie jak w exif'ie czyli D300, Standard z ostrością na 4. Wywołane przez View NX z NEF'a bezpośrednio do JPG'a 900px, bez wyostrzania i innej dodatkowej obróbki.

Sowy nie są tym, czym się wydają

Domyślnie

A tutaj dla porównania na tych samych ustawieniach wersja G. Warunki takie same. Generalnie przy takich samych ustawieniach aparatu zdjęcia z wersji D są jak na mój gust ok 1/3EV jasniejsze [nie dotyczy to tylko poniższych zdjęć]. Przypuszczam, że wiąże się to z winietowaniem, które w G jest większe.

Domyślnie

A tutaj link do wywołanych w pełnym rozmiarze. Zarówno wersja D jak i G http://www.haratym.com/N50s.zip

Domyślnie

Dzięki za zdjęcia, to DX, który inaczej obrazuje niż FX, to także różna ogniskowa de facto, ale pooglądam i wyciągnę wnioski. Może użytkownicy swych pięćdziesiątek z lit. D i korpusów FX zamieszczą podobne zdjęcia gazet (z portretami nie tak łatwo bo by o zgodę trzeba było pytać)? Ja z innej beczki, ale w kontekście tematu wątku: wyostrzacie zarejestrowane zdjęcia na poziomie korpusu bo, jeśli dobrze zrozumiałem, slav1973 wyostrza na 4? Pytam bo wyjdzie na to, że Ci którzy wyostrzają na poziomie korpusu bedą mieli ostrzejsze jpgi, nieprawdaż?
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie wersji D. Czy ktoś spotkał się z opinią dot. ustawiania ostrości
    w tego rodzaju obiektywach, że powinno się wykonywac dane zdjęcie i jezeli chcemy ponownie wykonac to samo zdjęcie ale np. z inną przysłona, iso itp. to należy wyostrzyć w inny oddalony punkt i ponownie skierowac AF na wcześniej wybrany przedmiot i zrobic kolejną fotę. Jest to podobno z tzw. przeostrzaniem które eliminuje
    czasami błędne działanie AF. Podobno w nowszych obiektywach np. serii G tego problemu nie ma? Jeżeli tak jest
    to moje trefne fotki byłyby spwodowane na szczęście niewiedzą a nie usterką (wykonywałem je na statywie
    zmieniając tylko czas i przesłone tak aby ekspozycja była zawsze ta sama). Za wyjaśnienia dziękuje.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów