czy ktoś z forumowiczów miał może stycznośćc z tym nowym Samsungiem F2380 (1920x1080 cPVA ) - ?
Szukaj
czy ktoś z forumowiczów miał może stycznośćc z tym nowym Samsungiem F2380 (1920x1080 cPVA ) - ?
Witam,
Mam pewne pytanie. Czy przy odpowiednio skomponowanym oświetleniu miejsca pracy monitor Apple Cinema Display 24" mógłby spełniać zadanie monitora do obróbki fotografii? Wiem, że za tę cenę można kupić lepszy monitor, jednak zachęca mnie bardzo dobra współpraca tego monitora z moim laptopem (MacBook). Mimo wszystko przeraża mnie matryca Glossy dlatego byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie opinie. Jeżeli jednak okaże się, że ten monitor w żaden sposób nie nadaje się do fotografii to byłbym wdzięczny za jakieś inne propozycje monitorów 24" w podobnym przedziale cenowym.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi,
FiIip
Proszę się tak nie denerwować Panie Tomaszu. To się głównie odnosiło do kolegi Kyle. Jest tam jedno zdanie, które o tym mówi, ale widocznie umknęło to Panu.
Akurat to było "oko" do Pana, aby Pan przetestował te nowe Eizo. Skoro szeroki gamut jest często kłodą pod nogi dla zaawansowanego amatora, to dlaczego nie sprawdzić nowych modeli . 10 bitowy obraz, matryca VA, rozdzielczność Full HD tego 23" , niższe zużycie prądu itd. Chyba warto nawet dla Pana to zrobić i polecać takie monitory amatorom nie tylko do obróbki zdjęć, ale również do pracy. Chyba, że stwierdzi Pan ,że się nie nadają.
Zapytałem wczoraj:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=111995
- ale nikt mi nie odpowiedział... :P
W związku z tym pozwalam sobie skopiować:
"Panie i Panowie - doradźcie - który z nich i dlaczego?
Różnica w cenie nie jest duża i chętnie dopłacę, jeśli mi to uzasadnicie.
Wyczytałem, że 242 nie jest następcą 241 i oba będą oferowane równolegle. Gdzieniegdzie napisali też, że 242 jest bardziej pod video...
Mnie video niezbyt interesuje, robię tylko zdjęcia.
Z opisu wynika, że 242 ma troszkę lepsze parametry i do zdjęć powinien być lepszy - ale nie mnie o tym wyrokować na tym etapie. Zakup na ładnych kilka lat, więc nie chciałbym mieć dylematu, że źle wybrałem kosztem kilkuset zł.
I jak jest z martwymi pixelami w EIZO?
Uważam, że swój tegoroczny limit takich pixeli już wyczerpałem - D700, którego nie potrafią zmapować na Podstępu i ostatnio HP LP2475w, który oddaję ze stratą jako "rozpakowany", na rzecz czegoś naprawdę porządnego (EIZO)."
A ponieważ wg niejakiego Ockhama nie należy mnożyć postów bez potrzeby, to proszę o usunięcie tamtego.
Ciekawy jest 243 - matryca IPS ...
Na poziomie amatorskim tak. Nazwa jednak dokładnie opisuje do czego ten monitor jest stworzony.
Racja, kol. Kyle chwali pod niebiosa szeroki gamut.
W tym tygodniu zapoznam się z tym monitorem i coś będę mógł powiedzieć.
Nie ma między tymi monitorami większych różnic. Z papieru wynikają odrobinę lepsze parametry wyświetlacza w CG242. Pierwotnie miało to być odświeżenie modelu CG241W, ale firma ni z gruchy ni z pietruchy zdecydowała się na IPS-ową wersję CG243W. Na razie produkowane będą CG241W i CG243W.
Wadliwe piksele na Eizo to rzadkość.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 31-08-2009 o 11:34
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Dzięki, zatem poczekam z decyzją.
W HP też. Słaba to pociecha.
Może większości ludzi takie pixele nie przeszkadzają, ale ja jestem w tej mniejszości - sprawa psychiki
Skoro producent nie daje rękojmi na wymianę, to trzeba sprawdzać przy zakupie...
Tymczasem podobnie jak koledzy zaczekam na opinię o CG243W.
Skontaktuj się z nami