1 bardzo fajna![]()
Szukaj
1 bardzo fajna![]()
Aktualnie obserwator...
Dzięki za opinie.
Może się usprawiedliwię z tego prze ostrzenia, jak obrabiam na stacjonarnym 26 cali to nie widać że jest prze ostrzone, jak później otworzyłem w laptopie to krzyknąłem o kurde co ja narobiłem.
Pozdrawiam Zbyszek
D90, D700 + MB-D10 / Sigma 10-20, 24-70 HSM, 150-500. SB-900
Sony HDR SR 11
Dzięki za wskazówki co do wabienia dźwiękiem![]()
sikorki wyszły bajeranckoKiedy zdejmiesz trochę ostrości z pewnościa nadasz im delikatności
![]()
D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
lhttp://wld-art.pl
Witam, fotki fajne, ale.....
Należy uważać i NIE NADUŻYWAĆ stymulacji magnetofonowej!!!!Po pierwsze wydatek energetyczny ptakow na odnalezienie"nawołującego partnera" jest olbrzymi i sikorce moze zabraknąc energii przy ucieczce przed drapieznikiem. Samo zas wabienie zwieksza nam koncentracje ptaków na małym obszarze co moze powodowac przyciagniecie drapieznikow. Z tego co wiem w Anglii stosowanie stymulacji jest zabronione. My w ornitologii czesto stosujemy stymulacje ale zawsze tak zeby nie naduzywac tego instrumentu. Wiemy o zagrozeniach jakie ono za soba ciągnie. Prosze o zachowanie rozsądku!!!
Dzięki za informację
Z moich dotychczasowych obserwacji wynika że sikorki przylatują na nie więcej niż 5 do 10 minut, jak przyleci ich więcej to są jeszcze krócej bo wszystkie odlatują za tą która ruszy pierwsza. Tak myślałem żeby z nimi nie przeginać i po takiej sesji zmieniałem miejsce.
Jeśli chodzi o ptaki z trzcin to te tylko sprawdzają co się dzieje i jest dużo większa szansa że wyjdą na górne partie trzcin, nie wdają się w dyskusje z komórką tylko nurkują w dół, lub odlatują tyłem trzcin, zaraz potem wracają.
Myślę że ptaki nie są takie głupie i zaraz wietrzą podstęp, trochę gorzej jest z sikorkami te dają się łatwiej nabierać.
Twojej rady na pewno posłucham i ograniczę się do minimum, ostatnią rzeczą jaką bym chciał, to robienie krzywdy ptakom. Sam się wkurzam jak widzę ograniczanie ich terytorium.
Na poprzednim terenie jakiś Krakowski kretyn łapówkarz wydał zezwolenie na odrolnienie działek pod dwa domy nie dość że ptaki i inne zwierzęta straciły mnóstwo terytorium to jeszcze obydwa domy stoją poniżej wszystkiego na około wystarczy ulewa i znowu z moich podatków pójdzie na bezzwrotne zapomogi dla kretynów.
Pozdrawiam Zbyszek
Sony HDR SR 11
Dzięki![]()
Z fotografowaniem zaczynam sobie dawać radę gorzej z obróbką.
Chociaż i w obróbce jakieś postępy robie, w młodych rudzikach zmieniłem rośliny w skałki i nawet jakoś wyszło, dałem tam dwa zdjęcia pierwsze z wykasowanymi roślinami a drugie tak jak to wyglądało naprawdę.
Niestety jeszcze jak zrobię jedno to zapominam o drugim, kiedyś to wszystko połączę do kupy i powinno zaczynać wychodzić.
Do tej pory zajmowałem się raczej techniką, teras muszę wyrobić w sobie zmysł bardziej artystyczny.
Pozdrawiam Zbyszek
Sony HDR SR 11
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
1 i 3 dla mnie jabardzie, bardzo fajny ptaszek. Pozdrawiam
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
Skontaktuj się z nami