Close

Strona 220 z 846 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320720 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 191 do 2 200 z 8455

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    EIZO S1731 kosztuje 1000 złotych polskich i jest lepszym wyborem niż ten 8 bitowy DELL za 1100 (który oczywiście i tak jest lepszy od tamtego "szajsunga")
    Tak, ale 17 cali to już nie ta epoka i nie ten wątek.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Większość ludzi nie wie w co się ładuje kupując monitory marketowe. Kyle ma rację, zdecydowanie lepiej wziąć mniejszy a rozsądny niż wyrzucić w błoto 1 tys zł.
    A kupująć np. Nec P221W jest Pan pewien, że nie kupuje "kota w worku "? Rozrzut jakościowy ogromny. Zdarzające się problemy z kolorami, problemy z jaskrawością na niskich ustawieniach itp. Chyba, że ma się farta i zna się kolegę, który spektrofotometrem okiełzna tego "słonia", bo kalibratorem to można go kalibrować do końca życia i dłużej z tego co czytałem. Więc chyba problemy z jakością nie dotyczą tylko segmentu "marketowego".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    Tak, ale 17 cali to już nie ta epoka i nie ten wątek.
    Nie ta epoka i zdecydowanie nie ten wątek to te gnioty na TN z 6 bitowymi matrycami które najlepiej się nadają jako tacka pod śniadanko.

Poza tym jak kogoś nie stać na większy dobry monitor to nie musi kupować równie duży ale "byle świecidło".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Nie ta epoka i zdecydowanie nie ten wątek to te gnioty na TN z 6 bitowymi matrycami które najlepiej się nadają jako tacka pod śniadanko.

Poza tym jak kogoś nie stać na większy dobry monitor to nie musi kupować równie duży ale "byle świecidło".
    Tylko musisz uszanować tych ludzi dla których 10bit, LUT, pełna kalibracja sprzętowa nie są niezbędne . A na pewno nie koleżance, która monitor nie będzie używać tylko do obróbki zdjęć, bo to będzie wspólny i dla rodziny nie będzie miało to znaczenia . Chcą 22 cale. Wolałbym zdecydowanie tego Della od LG, dlatego go poleciłem, ale koleżanka już wybrała.

Ponadto założę się o skrzynkę dobrego wina, że większość forumowiczów pracuje na matrycach TN a nawet część osób, która pokazuje tu zdjęcia cieszące się uznaniem też pracują na nich czy do tej pory jeszcze pracowali. Wszystko idzie o kasę i przeznaczenie monitora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    Tylko musisz uszanować tych ludzi dla których 10bit, LUT, pełna kalibracja sprzętowa nie są niezbędne .
    Nie no .. oczywiście .. ale skoro koleżanka ma jakieś hobby typu foto to powinna kupić znośny monitor ... i to w tej samej cenie co model nieznośny

ps. swoją drogą ciekaw jestem jakiej wielkości był ten stary CRT ... bo jeśli 17" (często przekątna widoczna realnie miała 15,7") to i tak LCD 17" będzie większy (tutaj całe 17" widać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrU Zobacz posta
    Witam. Podepnę sie pod temat i pozwolę sobie zapytać o poradę w kwestii nowego monitora. Otóż sprzęt ma służyć do obróbki zdjęć ( amatorskiej, niemniej jednak przywiązuję dużą wagę do kolorystyki i jestem na tym punkcie bardzo wyczulony. Poza tym, zastosowanie do wszystkiego, no może za wyjątkiem gier i filmów ( bardzo sporadycznie ). Największym ogranczeniem jest cena - raptem 1000zł... maksymalnie 1200. Przeczesałem forum i myslę, że w tej cenie w grę wchodzą 2 modele Eizo: S1731 lub S1921. Który z tych modeli lepiej spełni pokładane w nim oczekiwania? Prosiłbym również o uzasadnienie, ewentualnie za i przeciw, bo tematyka LCD jest dla mnie nowa i na chwile obecną nie bardzo potrafię wysnuć wnioski, czytając same dane techniczne sprzętu. Jeśli za podaną kwotę jest coś innego godnego uwagi, również proszę o informacje.
    Do celów, które opisałeś, lepszy będzie S1921. Różnice:
    S1731 ma dopalacz, więc obraz mniej "smuży" przy szybkich zmianach (przydatne głównie w grach i filmach).
    S1921 jest większy, więc wygodniej się na nim pracuje (można usiąść dalej, co skutkuje mniejszym męczeniem wzroku).
    Oba te monitory mają identyczną wielkość w pikselach (pot. rozdzielczość).

Różnic w odwzorowaniu kolorów prawdopodobnie nie ma (nie robiłem dokładnego porównania, ale mam z nimi ciągle kontakt (w zasadzie z wersjami z odwrotną "konfiguracją" dopalacza: S1931 i S1721) ).
    Ostatnio edytowane przez Zink ; 25-08-2009 o 15:43
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zink Zobacz posta
    Do celów, które opisałeś, lepszy będzie S1921. Różnice:
    S1731 ma dopalacz, więc obraz mniej "smuży" przy szybkich zmianach (przydatne głównie w grach i filmach).
    S1921 jest większy, więc wygodniej się na nim pracuje (można usiąść dalej, co skutkuje mniejszym męczeniem wzroku).
    Oba te monitory mają identyczną wielkość w pikselach (pot. rozdzielczość).

Różnic w odwzorowaniu kolorów prawdopodobnie nie ma (nie robiłem dokładnego porównania, ale mam z nimi ciągle kontakt (w zasadzie z wersjami z odwrotną "konfiguracją" dopalacza: S1931 i S1721) ).
    Większy monitor to też szybsza praca :

"Tak jak niewielki ekran potrafi zmniejszać wygodę posługiwania się komputerem, tak i większa powierzchnia ekranowa może wpływać na jej poprawianie. Uniwersytet Utah przeprowadził badania pokazujące, że do poprawy wygody i produktywności wcale nie potrzeba od razu drugiego ekranu, ale wystarczy nawet powiększenie wykorzystywanego dotąd wyświetlacza. Badający wykazali, że użytkownicy komputerów korzystający z paneli 24-calowych są o 52 proc. szybsi w takich zadaniach jak edycja dokumentów czy kopiowanie danych liczbowych między arkuszami kalkulacyjnymi od tych, którym do wykorzystania dano monitor 18-calowy. Zamiana środowiska jednomonitorowego na dwumonitorowe także może przynieść pozytywne rezultaty, jak jednak pokazały analizy, nie tak dobre jak w przypadku większego, pojedynczego ekranu. Zamiana 18-calowego monitora na parę modeli 20-calowych dała 44-procesntowy wzrost szybkości.
    Ciekawostka badań było spostrzeżenie, że o ile 24-calowy ekran zwiększał produktywność, przy modelu 26-calowym ona spadała. Czyżby więc 24-cale były optymalną wielkością? Według badających, w ośmiogodzinnym dniu pracy przed komputerem większe monitory byłyby w stanie zaoszczędzić nawet 2,5 godziny (musiałaby to jednak być nieprzerwana praca z aplikacjami, które lepiej sprawdzają się na większych wyświetlaczach)."

źródło
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

CG243W jak się tylko pojawi, dam znać na forum, to może być b.ciekawy monitor.
    Co prawda nie widziałem CG243W ale widziałem SX2462W, na bazie którego będzie oparta wersja kalibrowana. Technicznie to jest ten sam monitor, więc jak najbardziej można się pokusić o pierwsze wnioski. Monitor ma najprawdopodobniej wyświetlacz IPS LG-Philips, co jest ewenementem w Eizo. Jak technicy go rozbiorą, będzie to potwierdzone. Na razie wnioskuję z wyglądu. Wyraźnie się różni od matryc rodziny IPS robionych przez Hitachi i Nec. Jest do złudzenia podobna do matrycy Nec 2690, tylko równiejsza i mniejsza. Punkt czerni jest kosmetycznie niższy, kontrast odrobinę wyższy.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Co prawda nie widziałem CG243W ale widziałem SX2462W, na bazie którego będzie oparta wersja kalibrowana. Technicznie to jest ten sam monitor, więc jak najbardziej można się pokusić o pierwsze wnioski. Monitor ma najprawdopodobniej wyświetlacz IPS LG-Philips, co jest ewenementem w Eizo. Jak technicy go rozbiorą, będzie to potwierdzone. Na razie wnioskuję z wyglądu. Wyraźnie się różni od matryc rodziny IPS robionych przez Hitachi i Nec. Jest do złudzenia podobna do matrycy Nec 2690, tylko równiejsza i mniejsza. Punkt czerni jest kosmetycznie niższy, kontrast odrobinę wyższy.
    Faktycznie użycie IPS od LG w produktach Eizo to jest duże zaskoczenie. Nie od dzisiaj wiadomo, że jakościowo LG.Philips nie jest na szczycie. Tylko żeby Eizo nie zrobiło się "leniwe" i nie dawało byle jakich paneli bez selekcji, bo wtedy marka bardzo ucierpi. Kto się choć trochę interesuje monitorami to wie, jakie bolączki są w momencie poszukiwania dobrego Nec 2490/2690.

Pytanie do Tom01. Czy wersja CG243 też będzie fotografowana sztuka w sztukę tak jak jest to w przypadku CG241/242 i tym samym bardziej dokładna niż seria SX?
    Ostatnio edytowane przez raptor88 ; 25-08-2009 o 21:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Faktycznie użycie IPS od LG w produktach Eizo to jest duże zaskoczenie. Nie od dzisiaj wiadomo, że jakościowo LG.Philips nie jest na szczycie. Tylko żeby Eizo nie zrobiło się "leniwe" i nie dawało byle jakich paneli bez selekcji, bo wtedy marka bardzo ucierpi. Kto się choć trochę interesuje monitorami to wie, jakie bolączki są w momencie poszukiwania dobrego Nec 2490/2690.
    Sądzę, że Japończycy przemyśleli sprawę, bo dotychczasowa trwałość i powtarzalność matryc LG-Philips może trochę napsuć krwi serwisowi. A Eizo daje 5 lat gwarancji. Nie miałem jak porównać bezpośrednio, ale wydaje mi się że taka sama matryca jest w Quato Intelli Proof 240 Excellence.

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Pytanie do Tom01. Czy wersja CG243 też będzie fotografowana sztuka w sztukę tak jak jest to w przypadku CG241/242
    Wszystko na to wskazuje.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

A co Pan sądzi o tym wynalazku: Dell U2410.

BTW my tutaj o monitorach stricte graficznych, a czy taki SX/CG nada się także do jakiegoś filmu/gry itp. zastosowania, czy tylko obrazy statyczne i nic poza tym?

Strona 220 z 846 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270320720 ... OstatniOstatni