Close

Strona 217 z 846 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267317717 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 161 do 2 170 z 8455

Domyślnie QUATO Intelli Proof 240 Excellence

Czy miał ktoś do czynienia z monitorem QUATO Intelli Proof 240 Excellence lub 262 Excellence? Jak wypada jego porównanie do Eizo CG221? Jaki mniej więcej poziom czerni przedstawia to Eizo przy 80-100 cd/m2 i 6000K? Chodzi mi o to czy nie jest on zbyt wysoki do komfortowej pracy przy takiej luminancji w mocno zaciemnionym pomieszczeniu.

Z góry dzięki za pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artur_O Zobacz posta
    Czy miał ktoś do czynienia z monitorem QUATO Intelli Proof 240 Excellence lub 262 Excellence? Jak wypada jego porównanie do Eizo CG221? Jaki mniej więcej poziom czerni przedstawia to Eizo przy 80-100 cd/m2 i 6000K? Chodzi mi o to czy nie jest on zbyt wysoki do komfortowej pracy przy takiej luminancji w mocno zaciemnionym pomieszczeniu.
    Jest wysoki i to bardzo, we wszystkich wymienionych monitorach. Nie da się na nich pracować bez odpowiedniego oświetlenia. Do pracy w mocno zacienionym pomieszczeniu trzeba monitory jak np CG241W. Tyle że oprócz tej zalety, ma inne wady.

Porównanie przy przy bieli 80-120 nitów:
    Quato 240/262, Eizo CG221W - 0,3 do 0,7
    Eizo CG241W - 0,07 do 0,15
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętokrzyskie/Poznań

Domyślnie

Witam. Podepnę sie pod temat i pozwolę sobie zapytać o poradę w kwestii nowego monitora. Otóż sprzęt ma służyć do obróbki zdjęć ( amatorskiej, niemniej jednak przywiązuję dużą wagę do kolorystyki i jestem na tym punkcie bardzo wyczulony. Poza tym, zastosowanie do wszystkiego, no może za wyjątkiem gier i filmów ( bardzo sporadycznie ). Największym ogranczeniem jest cena - raptem 1000zł... maksymalnie 1200. Przeczesałem forum i myslę, że w tej cenie w grę wchodzą 2 modele Eizo: S1731 lub S1921. Który z tych modeli lepiej spełni pokładane w nim oczekiwania? Prosiłbym również o uzasadnienie, ewentualnie za i przeciw, bo tematyka LCD jest dla mnie nowa i na chwile obecną nie bardzo potrafię wysnuć wnioski, czytając same dane techniczne sprzętu. Jeśli za podaną kwotę jest coś innego godnego uwagi, również proszę o informacje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jest wysoki i to bardzo, we wszystkich wymienionych monitorach. Nie da się na nich pracować bez odpowiedniego oświetlenia. Do pracy w mocno zacienionym pomieszczeniu trzeba monitory jak np CG241W. Tyle że oprócz tej zalety, ma inne wady.

Porównanie przy przy bieli 80-120 nitów:
    Quato 240/262, Eizo CG221W - 0,3 do 0,7
    Eizo CG241W - 0,07 do 0,15
    A jak wypada w tym kontekście (poziom czerni) nowy SV 2690 Reference (ponoć poprawiono w nim kontrast i obniżono problematyczną b. dużą luminancję)?

Jest jeszcze CG243W ale w Polsce podobno najwcześniej za miesiąc, więc porównywać na razie nie ma do czego...

Domyślnie

Krótkie pytanie do znawców tematu Eizo S1921W czy S2031W. Różnica cenowa 100 zł więc żadna, bardziej chodzi mi o wygodę pracy. Szczerze mówiąc na panoramach jeszcze nie pracowałem i jakoś się wzbraniam czy słusznie? Zaznaczam, że monitor jest z przenaczeniem do obróbki zdjęć i tworzenia prezentacji z nich.
    Jeżeli chodzi o moje obawy co do panoramy to wzięły się stąd, że w pracy postawili mi jakiegoś panoramicznego samsunga i na nim pokaz slajdów to jakaś masakra, kombinowałem z różnymi rozdzieczościami, ale zawsze fotki są nieproporcjonalne. Pewnie to głupie pytanie, ale czy na panoramie da się to skorygować.
    Czytałem, że panorama jest lepsza do obróbki bo jest więcej miejsca na paski narzędziowe i nie zasłaniają obszaru roboczego, no i mam mętlik.
    Pewnie niedouczony jestem i coś poplątałem, ale przed zakupem wolę zapytać expertów.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

A jak wypada w tym kontekście (poziom czerni) nowy SV 2690 Reference (ponoć poprawiono w nim kontrast i obniżono problematyczną b. dużą luminancję)?

Jest jeszcze CG243W ale w Polsce podobno najwcześniej za miesiąc, więc porównywać na razie nie ma do czego...
    Nec 2690, niezależnie od wersji, ma dokładnie taki sam punkt czerni jak Quato 262. To ten sam wyświetlacz. Nie da się do kalibrować do niskich poziomów jaskrawości, bo kontrast obrazu wypada 180:1. Korzystając z bogatych regulacji i tricków można podciągnąć do lekko ponad 200:1, ale praca nie jest komfortowa. Wszystko co ciemne świeci w placki. Nowy wyświetlacz reklamowany w tych monitorach ma usunięte fioletowienie pod kątem, ale za to bieleje, co jeszcze bardziej wizualnie zmniejsza kontrast. Wyjście to normalne oświetlenie i kalibracja do conajmniej 100 nitów, a to wyklucza wieczorną pracę w domowym zakątku. W takich warunkach bardzo mocno zalecam CG241W/CG242W. Co prawda ma mniejsze kąty, ale zero problemów z niską czernią.

CG243W jak się tylko pojawi, dam znać na forum, to może być b.ciekawy monitor.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

CG241W już posiadam i właśnie szukam czegoś podobnego ale na IPS celem wyeliminowania problemów z kontami typowych dla xVA.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    CG243W jak się tylko pojawi, dam znać na forum, to może być b.ciekawy monitor.
    Z niecierpliwością czekamy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pershing Zobacz posta
    Krótkie pytanie do znawców tematu Eizo S1921W czy S2031W. Różnica cenowa 100 zł więc żadna, bardziej chodzi mi o wygodę pracy. Szczerze mówiąc na panoramach jeszcze nie pracowałem i jakoś się wzbraniam czy słusznie?
    Słusznie. Rozmiar panoramiczny 20" to odpowiednik 17" klasycznego, czyli sporo mniejszy niż 19". Co do zniekształceń obrazu, musi być ustawiona rozdzielczość monitora, która jest znacząco różna od klasycznych SVGA.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 21-08-2009 o 11:43

Domyślnie

CG241W już posiadam i właśnie szukam czegoś podobnego ale na IPS celem wyeliminowania problemów z kontami typowych dla xVA.
    Odpadnie problem z kątami ale dojdzie z czernią. Musi Pan zadecydować co ważniejsze. Kąty CG241W nie są problemem, trzeba tylko pamiętać, że przy wymaganiach krytycznych co do koloru, zaglądanie z boku odpada.

Domyślnie

Wielkie dzięki Tom01 za odpowiedź, po cichu liczyłem ,że się wypowiesz, bo na Twojej opinii bardzo mi zależało. Czyli moje obawy co do panoramy wcale nie są takie nie uzasadnione. Ok, więc postanowione biorę "S1921W"
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 217 z 846 PierwszyPierwszy ... 117167207215216217218219227267317717 ... OstatniOstatni