Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Unhappy Nikon d90 czy Canon 40d

Witam.
    Mam spory dylemat który z tych 2 cudów wybrać....

W sklepie "profesjonalista" doradził mi Sony A700 jednak go odrzuciłem i został Nikon i Canon.

Aparatu będę głównie używać do makro, przyrodniczej(zwierzęta) i ludzi.

Na start mam upatrzony obiektyw Tamron AF SP 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD(do obu)

Pozdrawiam

Domyślnie

40d
    _______

Rycerz
    Gość

Domyślnie

tutaj masz praktycznie ten sam dylemat...
    do przyrodniczej 40d sprawdzi sie na pewno...

Gaduła
    Miasto
    Kamieniec Ząbkowicki

Domyślnie

Na start mam upatrzony obiektyw Tamron AF SP 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD(do obu)
    Na pewno warto mieć taki obiektyw na początek , ale jeżeli myślisz o makro i zwierzętach to będziesz musiał dokupić jeszcze z 2 szkiełka

Jeżeli miałbym teraz wybierać dla siebie aparat , to brałbym 40D , ze względu na bardzo korzystny stosunek jakość/cena.
    D610 | N 16-35 VR | N 85/1.8D | T 90/2.8 Di | T 70-300 VC || D70s | N 18-70/3.5-4.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalek1214 Zobacz posta
    W sklepie "profesjonalista" doradził mi Sony A700 jednak go odrzuciłem i został Nikon i Canon.
    Tak z czystej ciekawości zapytam, czy ten "profesjonalista" był z FotoJokera?

Swoją drogą, to chyba dość nietypowa sytuacja.
    Zadajesz pytanie na forum Nikona, co jest lepsze: Nikon czy Canon... i o dziwo wszyscy wskazują Canona

Ja też nie będę oryginalny i wskażę 40d. Po prostu stosunek możliwości do ceny wydaje się być w tym przypadku lepszy w Canonie (tym bardziej jeżeli byśmy mówili o sprzęcie używanym). Co do szkiełka, czy do fotografii "makro, przyrodniczej(zwierzęta) i ludzi" nie lepiej rozejrzeć się za jakąś stałką >=85mm z funkcją makro + jakiś telezoom?

Domyślnie

W sumie A700 z tej trójki jest najlepszy . Nie jest tak plastikowy jak D90, a poza tym ma stabilizację i lepszy wyświetlacz od Canona

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

@Drogis, a nie zauważyłeś pewnej reguły? Na tym forum w 70% przypadkach każdy Ci poleci Canona, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Nawet kiedyś chciałem założyć temat o tym dziwnym fakcie.

Domyślnie

Zgadza się z fotojoka

Cóż na innych forach doradzali mi kompakty(megazoomy) albo pisali głupoty

Co do obiektywów to ten Tamron to początek potem dokupię coś do makro i jakieś tele

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nathaniel Zobacz posta
    W sumie A700 z tej trójki jest najlepszy . Nie jest tak plastikowy jak D90, a poza tym ma stabilizację i lepszy wyświetlacz od Canona
    Szkoda, tylko że szkła w Sony (bo tak naprawdę jak każdy wie od nich zależy dobre zdjęcie) są albo bardzo słabe, a jak już są niezłe lub świetne to ich koszt jest makabryczny, przykładem może być chociaż cena średniawego, a nawet słabego spacerniaka zooma.
    Ostatnio edytowane przez ragnar ; 25-08-2009 o 00:06

Domyślnie

Przerabiałem to samo. Wybrałem D90. Nie żałuję. Serio.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów