Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Małe studio...

Oszczędny w słowach Awatar K.Piechowicz
    Miasto
    Skrzyszów k/Wodzisławia Śląskiego
    Wpisów
    6

Domyślnie Małe studio...

Witam,

Ostatnio przeglądałem ofertę funsports. Jednak zestawy zupełnie nie spełniają moich potrzeb. Chciałbym stworzyć w pomieszczeniu 4x4. Miejsce moich prywatnych zdjęć, na własne potrzeby - żadna komercja.

Potrzebuję stworzyć coś w granicy 1000~1500 zł.

Chciałbym aby ten zestaw, który mi zaproponujecie/doradzicie nie był ubogi. Dobrze by było gdyby posiadał wysokie statywy, lampy wyzwalane na pewno nie przez kable. Proszę o kilka sugestii związanych z tematem.
    Ostatnio edytowane przez K.Piechowicz ; 17-08-2009 o 15:13
    D90|S30/1.4D|N18-105VR|SB-900|GRIP+AKU|Plecak Adventure 5|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K.Piechowicz Zobacz posta

Potrzebuję stworzyć coś w granicy 1000~1500 zł.

Chciałbym aby ten zestaw, który mi zaproponujecie/doradzicie nie był ubogi.
    Za te pieniądze będzie bardzo ubogi.

Właściwie podstawa to 2-3 lampy o mocy 300 WS, statywy, parasolka, softboxy z systemem mocowania bowensa - w najtańszym chińskim wykonaniu to kwota 2,5 - 3 tys. To jest minimum na którym da sie pracować i które można rozbudowywać. Tak jak D3000 z kitem 18-55.
    Można taniej? Można. Tak samo, jak można nie kupować lustrzanki, a aparat kompaktowy. Analogia dość trafna i chyba oddaje poziom sprzętu jaki mamy zamiar nabyć.

Wiele osób zakłada przydomowe studia, pyta tu o tanie zestawy. Wystarczy poszperać.

Sprzęt studyjny (oświetlenie i wyposażenie studia) kosztuje więcej niż body z optyką razem wzięte. Nie wiem czego się spodziewacie za kwoty mniejsze niż najprostsze z body D3000 czy za równowartość jednego obiektywu i to raczej kitowego. Dobre studio (światło itp) kosztuje więcej niż D3x ze wszystkimi topowymi szkłami razem wzięte.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wysokie statywy to koszt ok. 70-75 zł sztuka za np. bardzo popularne W-806 (295 cm)
    koszt wyzwalaczy radiowych (tych zwykłych chińskich) to ok. 100-140 zł
    jeśli chodzi o tła to na początek wystarczą zwykłe polipropylenowe

ilosc i moc lamp musisz sobie sam dopasowac ... ale wiecej jak dwie lampy max 300 Ws na początek nie będą Ci potrzene
    Ostatnio edytowane przez Bartek - NinoVeron ; 17-08-2009 o 15:58
    NinoVeron |==========[> | IG | Flickr | BLOG | MM | FB
    "na co sprzętu qpa gdy fotograf d..."

Miasto
    Wpisów
    6

Domyślnie

właśnie , o to mi chodzi - o cenne wskazówki...a nie mówienie mi o tym że takie coś nie wypali... nie chcę być traktowany jak profesjonalista, któremu mówi się chłopie na co Ci to, sprzedaj i kup sobie za to chleb - dlatego Jacek_Z tym bardziej od moderatora chciałem uzyskać lepsze info

bartos - dokładnie tak jak piszesz o to mi chodzi, chciałbym sprawdzony sprzęt... a nie taki który kupię i jedno z drugim będzie się gryźć, nawet chińszczyzna może częściowo zastąpić sprzęt z górnej półki, może kiedyś Jacka wezmę zdanie pod uwagę... mi potrzebny sprzęt do nauki, na prywatne cele, nie poza studio czy na sprzedaż....
    Ostatnio edytowane przez K.Piechowicz ; 17-08-2009 o 15:59

Domyślnie

Chciałbym stworzyć w pomieszczeniu 4x4
    takie małe studio to "syf" wiem co mówie bo takie mam. nie ma miejsca na rozstawienie lamp, modelki nie da sie od tła odsunac a to mocno ogranicza

no i jak Jacek napisał - studio to skarbonka bez dna. Mozna kupic cy100 ale na niedługo starcza, byle jakie małe softy sa do nich.
    Min to 300Ws - do tej mocy mozna juz dobierac softy i inne akcesoria ale na to trzeba miec miejsce. statyw 806 troche zajmuje do tego lampa i soft 80 X 120. przy 2 lapch juz nie wiele zostaje miejsca.

lepiej zebrac sie w 2,3 osoby i wynajac jakies pomieszczenie albo kozystac ze studia znajomego. wszystko kwestia dogadania ale i tak lepsze niz pomieszczenie 4 X 4

nawet chińszczyzna może częściowo zastąpić sprzęt z górnej półki
    i tu sie myslisz.

minimum to chyba wyzwalacze powerluxa inna chińszczyzna jest zawodna. do puki robisz zdjecia żone, dziewczynie etc to wszystko ok, ale jak weźmiesz modelke a gorzej jak trzeba by było jej zapłacic i do tego wizazystke to nie odpalające lampy z powody kiepskiego wyzwalacz moga doprowadzic człowieka do szału

dolicz do ceny takze swiatłomierz jakies min 600zł.

zaraz ktos powie ze mozna to zrobic taniej ale dosc mocno ograniczonym komfortem pracy
    Ostatnio edytowane przez mmmak ; 17-08-2009 o 16:08

Miasto
    Wpisów
    6

Domyślnie

zawsze mam poddasze użytkowe - ok 10x8x4 (dlug x szer x wys), zawsze moge z niego skorzystac,

Domyślnie

właśnie , o to mi chodzi - o cenne wskazówki...a nie mówienie mi o tym że takie coś nie wypali...
    nie mówie, że nie wypali, ale że za mało na to przeznaczasz.

nie chcę być traktowany jak profesjonalista, któremu mówi się chłopie na co Ci to, sprzedaj i kup sobie za to chleb - dlatego Jacek_Z tym bardziej od moderatora chciałem uzyskać lepsze info
    dałem ci info jakie chciałeś. Ja pisałem o tanich chińskich lampach, a nie o żadnym polskim czy zachodnim sprzęcie. Profi musi wydac na studio (i to bardzo skromniutkie) w okolicach 10 tys, jak chce miec "wszystko" ale bez szału to ze 30 tys. Duże studia maja sprzętu za powyżej 100 tys. Ja ci o tym nie pisałem, ja pisałem o skromniutkim, ale sensownym i dającym się rozbudowywać za nieco ponad 2 tys. O podstawach i pieniądzach wydanych z głowa, a nie wyrzuconych na nierozbudowywalne zestawiki.

bartos - dokładnie tak jak piszesz o to mi chodzi, chciałbym sprawdzony sprzęt... a nie taki który kupię i jedno z drugim będzie się gryźć, nawet chińszczyzna może częściowo zastąpić sprzęt z górnej półki, może kiedyś Jacka wezmę zdanie pod uwagę... mi potrzebny sprzęt do nauki, na prywatne cele, nie poza studio czy na sprzedaż....
    pytasz doświadczonych, ale ich opinie odrzucasz na podstawie jakiej? Tanie lampy o malutkiej mocy sa niestety pułapką, bo to jest kiepskie funkcjonalnie (z wielu powodów), mają głeboko osadzone palniki i nie mają "uniwersalnego" mocowania akcesoriów. Ich kupno to wpuszczenie sie w kanał. Takie jest moje zdanie (a cos na ten temat wiem).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    nie mówie, że nie wypali, ale że za mało na to przeznaczasz.

dałem ci info jakie chciałeś. Ja pisałem o tanich chińskich lampach, a nie o żadnym polskim czy zachodnim sprzęcie. Profi musi wydac na studio (i to bardzo skromniutkie) w okolicach 10 tys, jak chce miec "wszystko" ale bez szału to ze 30 tys. Duże studia maja sprzętu za powyżej 100 tys. Ja ci o tym nie pisałem, ja pisałem o skromniutkim, ale sensownym i dającym się rozbudowywać za nieco ponad 2 tys. O podstawach i pieniądzach wydanych z głowa, a nie wyrzuconych na nierozbudowywalne zestawiki.

pytasz doświadczonych, ale ich opinie odrzucasz na podstawie jakiej? Tanie lampy o malutkiej mocy sa niestety pułapką, bo to jest kiepskie funkcjonalnie (z wielu powodów), mają głeboko osadzone palniki i nie mają "uniwersalnego" mocowania akcesoriów. Ich kupno to wpuszczenie sie w kanał. Takie jest moje zdanie (a cos na ten temat wiem).
    dobrze goda wódki mu dać. Jeśli chodzi o moje zdanie to kupuj raz a porządnie i systemy które dają się rozbudowywać... powodzenia

Domyślnie

widze że w dalszym ciągu nie wyszło z mody dla początkującego i uczącego się polecanie sprzętu z górnej półki najlepiej jabyś postawił od podstaw studio o powierzchni kilkuset metrów garderoby łazienki itd i do tego nakupił sprzętu za kilkaset tysięcy , a na koniec stanął byś na śroku i zastanawiał się "co ja mam teraz z tym zrobić" przestańcie wciskać początkującym KIT i targać jego portfel do granic wytrzymałości To tak jakbyście polecali początkującemu kierowcy Ferrari który za zakretem je skasuje albo będzie nim śmigał 50/h Kolega poczuje blusa nauczy sie przedewszystkim operować światłem bo to jest tutaj najważniejsze a nie to że ma sprzętu za gigantyczna kase to wtedy sam będzie doskonale wiedział ile jak i za ile jeszcze musi dokupić

ciut drożej od twojego budżetu ale na poczatek masz zestaw za świat dobry szczególnie do potrzeb o jakich pisałeś czyli prywatnego użytku

Lampa studyjna CY200K x2
    Lampa studyjna CY300K x1
    Statyw W806 x3
    Softbox 60x90 Powerlux x2
    Strumienica x1
    Wrota x1
    Wyzwalacz radiowy Powerlux x1

2353zł
    Ostatnio edytowane przez Bonzo ; 17-08-2009 o 16:27

Domyślnie

widze że w dalszym ciągu nie wyszło z mody dla początkującego i uczącego się polecanie sprzętu z górnej półki
    nikt nie powiedziął o sprzecie z górnej pólki. rozmowa toczy sie wokół chińszczyzny

doradzono mi kiedys cy100 i uwazam ze byl to jeden z niewielu moich nietrafionych zakupów którego załuje do dzis jako wyrzucona w błoto kasa. nie wspomne juz o wadliwosci tych lamp

2353zł
    przeciez taka orientacyjna cene wlasnie Jacek podał

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów